Hogyan tudod hatékonyabbá tenni az energiafelhasználásodat idén ősszel?

2022.10.03.

Készülj fel az őszre

 

Amikor beköszönt a hűvösebb őszi időjárás, általában elkezdtünk több időt tölteni otthonunkban.  Íme a tippjeink, hogy miként tudod még hatékonyabbá tenni az energiafelhasználásodat az előttünk álló hidegebb időszakban. 

 

Légtelenítsd a radiátoraidat!

 

Vízkeringetéses fűtési rendszered van? Ha úgy érzed, hogy nem igazán melegítenek, vagy fura zörejeket keltenek a radiátoraid, lehet, hogy levegő került a rendszerbe - különösen a régebbi fűtőtestek esetén. Minden radiátor oldalán található egy légtelenítő szelep, amit egy megfelelő csavarhúzó vagy légtelenítő kulcs segítségével tudsz működésbe hozni. Ha nincs ilyen az otthonodban, bármely barkácsboltban vásárolhatsz akár többféle szeleptípushoz is illeszkedő légtelenítő kulcsot. 

 

Óvatosan nyisd meg a légtelenítő szelepet, és engedd ki belőle a levegőt, egész addig, amíg levegő helyett víz nem kezd folyni a szelepből. A biztonság kedvéért tarts a szelep alá egy lavórt vagy törülközőt, hogy ne a padlóra folyjon ki a víz a radiátorból. Ha több szintes lakásban laksz, általában a legfelső szinten kell a radiátorokat légteleníteni, az alacsonyabban található radiátorokat általában nem érinti ez a probléma. A légtelenítés után érdemes ellenőrizni a kazánon a rendszer nyomását is, mert a levegő kiengedésével a víznyomás is csökken, ezt szükség esetén a kazánon található gomb segítségével tudod pótolni. Ha nem tudod, hogyan kell légteleníteni, kérj segítséget egy vízvezeték-szereléshez értő szakembertől.

 

Olvaszd le a hűtőszekrényedet és a fagyasztót!

 

Nyáron több jég képződik a fagyasztószekrényeinkben, mint ilyenkor, amikor hidegebb van. Ennek az az oka, hogy nyáron magasabb a páratartalom, és minden alkalommal, amikor kinyitjuk a fagyasztót, nedvesség jut be, ezáltal több jég képződik. Ezért, hogy javítsuk a fagyasztó energiahatékony működését, jó ötlet lehet, ha ősz elején leolvasztjuk a készüléket. A hűtő és a fagyasztó hátulját érdemes kiporszívózni is, mivel az ott leülepedő por és a szennyeződés miatt a készülék több áramot használ fel a hűtő hidegen tartásához. A biztonság kedvéért ne felejtsd el kihúzni a vezetéket a konnektorból jégtelenítés közben - de aztán majd ne felejtsd el visszadugni se a folyamat végén.

 

Téliesítsd a nyaralót!

 

Ha van olyan nyaralód a szőlőhegyen vagy „kint a telken”, amelyet télen nem használsz, hamarosan itt az ideje, hogy téliesítsd. Van néhány fontos dolog, amit érdemes szem előtt kell tartani, hogy csökkentsd a nyaralóban esetlegesen keletkező felesleges károk kockázatát.

 

Vízteleníts, ha jönnek a fagyok…

 

Ha elfelejted leengedni a vizet a rendszerből, ezzel azt kockáztatod, hogy a télen az éjszakai mínuszok csőtörést okoznak a csövekbe belefagyó víz miatt.  Ne csak a főcsapot zárd el a kerti vízaknában, hanem engedd is le a rendszerből a vizet, mert a főcsap elzárása még nem jelenti azt, hogy a ház vagy kert vezetékei vízmentesek lesznek. 

 

… vagy működtess temperáló fűtést

 

Ha túl macerás az évenkénti víztelenítés, érdemes temperáló fűtést használni a nyaralóban a téli hónapok alatt. Ha egy termosztát segítségével mindig nulla fok felett tartod a nyaralóban a hőmérsékletet, az minimalizálja a házban lévő vízvezetékek befagyásának kockázatát. Az, hogy szükség van-e ilyen temperáló téli fűtésre, attól is függ, hogy milyen a nyaraló szigetelése. Ha a nyaralóban szeretnél ilyen temperáló fűtést, egy hőszivattyú, de akár egy fűtésre is alkalmas klímaberendezés is jó befektetés lehet. Ezzel akár a távolból is szabályozhatod a nyaraló belső hőmérsékletét, és így a víztelenítéssel járó macerát is megspórolhatod.

 

Ha a fenti feladatokat elvégezted, otthonod intelligensebbé tételével, automatizálásával és az okos eszközeiddel való összekapcsolásával jelentősen javíthatod a lakás energiahatékonyságát.  Íme a tippjeink, hogyan varázsolhatod okosabbá és energiatakarékosabbá az otthonodat.

 

Továbbra is megéri az elektromos autózás