A legelő és a báránykák

2019.01.15.

 

Papp György Tamás Budapesten született 1971-ben, Székesfehérváron nevelkedett, majd sorkatonai 1993-ban helyezkedett el az E.ON-nál, pontosabban annak egyik jogelődjénél, a Dél-dunántúli Áramszolgáltató Vállalatnál Pécsett. Később Győrbe került, de a cégnél maradt az észak-dunántúli részlegen, így elmondható, hogy 1993 óta folyamatosan, azaz immár 25 éve a cég dolgozója. Jelenleg üzletifolyamat-támogató területi referensként dolgozik a hálózati tervezési osztályon Győrben, ami egyszerűbben szólva azt jelenti: a szakmai alapú informatikai rendszer fejlesztésében vesz részt. Feleségével tizenegy gyermeket nevelnek. Szerencsére családbarát munkahelye lehetővé teszi, hogy dolgozó emberként és apaként is helytálljon.

 

Az első gyermek 1995-ben született (az apuka akkor volt 24, az anyuka pedig 22 éves), míg a legkisebb, tizenegyedik gyerekük idén múlt három esztendös: a nagy és a pici között tehát kereken húsz év a korkülönbség. S hogy terveztek-e ekkora családot? Eredetileg „csak” négy utódra gondoltak, de – a problémamentes szülések után – megfontolták a régi mondást, miszerint „ha az Úr ad báránykát, akkor legelőt is ad hozzá”. Úgyhogy minden picúrra azt mondták: „ha jönni szeretne, akkor szívesen látjuk”.

 

Hajnali ébresztő

 

Az első gyermek születésekor Györgynek abból állt a munkája a cégnél, hogy a leszerelt fogyasztásmérő  berendezéseket újították föl, ezt csinálta 1993-tól 1998-ig. 2006-ban ikertestvérként született az ötödik és hatodik pici, és György azóta is hálás akkori munkahelyi főnökének, mert szabadabb munkabeosztást biztosítva lehetővé tette neki, hogy több időt tölthessen együtt az akkor már nyolctagúra bővült családdal. A cég pozitív hozzáállása azóta sem változott, a derűs apuka azt szokta mondani, hogy a családbarát hozzáállás „főnökről főnökre öröklődött”.

 

Mégis hogyan képzeljük el egy 13 tagú család mindennapi életét? Mosonmagyaróváron egy 7 szobás családi házban élnek, ahol a nagyobb gyerekeknek saját szobája van, míg a kisebbek párban laknak. Az újszülöttek mindig a szüleik hálószobájában maradtak féléves korukig, de ez a jól bevált rendszer most kissé elcsúszott: a már említett 3 éves kicsi is a szüleivel alszik még, mert egyelőre nincsen külön helye a házban. Az apuka reggel ötkor kel, a gyerekek pedig általában fél 7 körül. Először elmennek otthonról a gimnazisták, fél óra múltán az általános iskolások, újabb fél óra múlva az ovisok. Kivéve a legnagyobb, 1995-ben született gyereket, aki már nem is gyerek, hanem negyedéves egyetemi hallgató a budapesti Semmelweis Egyetemen, ennélfogva ritkábban van otthon. Ami pedig az aprónép szállítását illeti: vonattal járnak be iskolába Győrbe, de ha például nyaralni mennek, az komoly logisztikai szervezést igényel. Úgyhogy a családnak van egy 7 és egy 6 személyes autója, amelyekkel igazán élményszámba mennek a közös családi nyaralások. Megkérdeztük Papp György Tamást arról is, hogy mi a trükkje arra az esetre, ha éppen egy kis csöndre volna szüksége, nem pedig arra, hogy az egész napi munka után otthon még egy kisebb óvodai csoport létszámának létszámának megfelelő gyerekzsivaj fogadja, a sokat próbált apuka fölnevetett, és azt mondta: „olyankor egy kicsit lassabban érek haza, ez az egyetlen megoldás”. Amúgy a hazaérkezés számára egyáltalán nem kényszer, sőt, ami otthon fogadja, az nem más, mint „a rám zúduló öröm”.

 

Sokszereplős ünnep

 

Elképzelhetjük, hogy egy ilyen hatalmas családban milyen jó hangulatú szülinapi bulik zajlanak (főleg, ha a gyerekek a kis barátaikat is meghívják), de az apa szerint az otthoni gyereksereg minden esztendőben leginkább a karácsonyt várja. Nem volt ez másként az elmúlt év végén sem: ez a legfontosabb családi ünnep számukra, mert ilyenkor a szűkebb rokonság is részt vesz az ünnepen. A gyerekek hatalmas izgalommal várták a szeretet ünnepét, de nemcsak az ajándékok miatt, hanem azért is, mert imádnak részt venni a készülődésben, az ünnepi asztal megterítésében. Ilyen szempontból a gyerekek már „önjárók”, hiszen a nagyobbak ismerik a teendőket, és megtanítják az ünnepi előkészületekre a kisebbeket is, ez tehát nem minden részletében a szülök dolga. A gyerekek nemcsak a szüléiknek adnak ajándékokat karácsonyra, hanem egymásnak is, igaz, a kisebbek még nem vásárolnak, hanem rajzolnak vagy készítenek valami kedveset a másiknak. Szerencsére többen járnak kézműves szakkörbe, ahol időben meg tudják alkotni a meglepetéseket, amelyeket a 7 szobás házban még el is tudnak rejteni a szülök és a testvérek elől – igaz, Papp György Tamás és felesége számára az a legszebb ajándék, hogy a gyerekeiket örülni látják. S hogy kettejükre mennyi idő jut? A férfi erre azt mondta: egymásra két „üzemmódjuk” van: legkésőbb fél 9 körül már elnyugsznak a csemeték, úgyhogy onnantól övék az este. Másrészt a nevelésbe besegítenek a nagyobbak is, ennélfogva a házaspárnak egy-egy szabad délutánon kívül olykor egy egész nap is megadatik kettesben – úgy, ahogyan annak idején kezdték.