LED-es égők - ezért éri meg beszerezni őket

2019.03.27.

 

Bár gyakran drágábbak a LED-lámpák (izzóknak ezeket nem lehet nevezni, hiszen eltérően a hagyományos izzóknál ezek már nem „izzanak”), de hosszú távon gazdaságosabbak, mint az izzók, vagy a halogén és az energiatakarékos égők.


A LED-ek (LED a "fénykibocsátó dióda" rövidítése) igazi energiatakarékos csodák, amelyek várható élettartama ráadásul nagyon magas: 10 és 20 év közé tehető, és nagyon sokan nem tudják, hogy ha elromlanak („kiégnek”), akkor a pénztárblokk ellenében ingyenesen ki is cserélik őket a vásárlás helyén, mivel a LED-ek esetében a gyártók már több év garanciát is vállalnak termékeikre. Tehát a blokkot érdemes megőrizni, és olyan helyre tenni, ahol azt később is megtaláljuk, ha szükséges. Ráadásul a hosszú élettartam kompenzálja a LED-ek gyártásához szükséges viszonylag magasabb energiaköltségeket, ezért az ökológiai lábnyomuk is jobb, mint a hagyományos izzóké.
 

Hogyan spórolnak a LED-lámpák energiát?
 

Egy LED-lámpával több mint 80 százalék villamosenergiát takaríthatunk meg összevetve a hagyományos fényforrásokkal. Ez a megtakarítás gyakran csak 2 év után térül meg (hogy aztán legalább 8-10 évig gyakorlatilag ingyen világítson a lakásunkban az égő). De hogyan tudnak a LED-lámpák ilyen sok energiát megtakarítani? A válasz egyszerű: ahogy a bevezetőben is utaltunk rá, az hagyományos izzóknál az áram jelentős része nem fényt, hanem hőt termel, a LED-ekkel a felhasznált energia jóval nagyobb arányban fénykibocsátásban hasznosul. Íme egy példa: egy korábban megszokott hagyományos 60 wattos izzó körülbelül 600 lumen fényerejű. Ezzel szemben ugyanolyan 600 lumenes fényerősséget generáló LED-lámpa mindössze 8 watt energiát fogyaszt.
 

Ezt tudják a modern LED-lámpák
 

A LED-ek az elmúlt években hatalmas fejlődésen mentek keresztül, már régóta nem csak azok az aprócska éles fehér fénnyel világító diódák, amikről eredetileg a nevüket kapták. Fordítsunk figyelmet a helyes Kelvin értékre (minél alacsonyabb a Kelvin szám, annál melegebb színt bocsát ki a LED-lámpa), de ha úgy gondoljuk, bátran választhatunk színezett üveggel készített LED-eket is, és akkor biztos olyan színárnyalatot kapunk, amit szeretnénk.  Az energiatakarékos izzókat tehát messzemenően megverik mindenben, amelyeknek a színvisszaadása is meglehetősen mérsékelt, és amelyek a fel- és lekapcsolgatást sem bírják olyan jól, mint a LED-ek, és nem is azonnal adják le a teljes fényerősségüket, így csak a folyosókon és a lépcsőházakban nem is tudnának jó szolgálatot tenni.
 

A LED-ek már mindenféle színárnyalatban kaphatók, ráadásul intelligens megoldásokkal, pl. mobilappokkal akár a fényerősségüket is szabályozhatjuk, sőt, utólag is lekapcsolhatjuk, ha ezt elfelejtettük volna, amikor elmentünk otthonról.
 

A LED-ek minden foglalathoz passzolnak
 

És természetesen mondani sem kell, a LED-ek minden hagyományos foglalathoz passzolnak (E27 és E14), gyakorlatilag semmi sem különbözteti meg őket külsőre a hagyományos villanykörtéktől. Tehát még abban az esetben is könnyedén kicserélhetjük őket, ha tönkrementek. (És mint írtuk, a blokkot érdemes megőrizni, mivel a vásárlás helyén több évig ingyenesen kicserélik őket a gyártói garancia miatt).