Akik támogatást nyertek az E.ON-tól: Kutyával az Emberért Alapítvány

2023.03.13.

Patrónus Ház


Sorozatunk célja, hogy láthassátok: milyen célkitűzésekkel és milyen programokkal van esélye egy szervezetnek arra, hogy az E.ON Adományozási Bizottsága pozitívan bírálja el a támogatási pályázatát. Mai cikkünkben a tavaly odaítélt támogatások közül a Kutyával az Emberért Alapítvány „Kutyás terápia a MRE Bethesda Gyermekkórház Mentálhigiénés Osztályán” c. pályázatát mutatjuk be.

 

2023-ban hat pályázati időszakra nyújthatják be támogatási pályázatukat a pályázó civil szervezetek. A tavaly odaítélt pályázatok közül az egyik legmagasabb összegű támogatást a Kutyával az Emberért Alapítvány nyerte el.

 

A Kutyával az Emberért Alapítvány az ország első mozgássérült-segítő kutyákat képző szervezete. Fő célkitűzésük a segítő célra alkalmas kutyák nevelése, kiképzése, és az arra rászorultakhoz való eljuttatása, másrészt különböző célcsoportok fejlesztésében résztvevő terápiás kutyák képzése, állatasszisztált foglalkozások tartása. Az Alapítvány hatékonyságát elősegítendő, önkéntes etológus munkatársaik olyan tudományos kutatást is folytatnak, amely megalapozza és elősegíti a terápiában közreműködő vagy fizikai segítséget nyújtó kutyák kiképzését.

 

Magyarországon az elsők között kezdtek kutyákat alkalmazni terápiás-fejlesztő foglalkozásokon: 2013-ban „átadták” Szellőt Magyarország első „főállású” terápiás kutyáját, aki a mai napig aktívan dolgozik az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Palliatív osztályán. Az elmúlt években összesen 32 terápiás kutyát készítettek fel és vizsgáztattak le, akik azóta 27 intézmény több csoportjában végeztek terápiás munkát. Jelenleg 8 kutyájuk dolgozik, és 4 tanuló kutya várja, hogy levizsgázhasson.

 

Az E.ON támogatásából fél éven keresztül 30 alkalommal tartanak a Bethesda Gyermekkórház neurológiai osztályán állatasszisztált diagnosztikai foglalkozásokat 2 kutyával, amelyek a pszichoterápiát egészítik ki.

 

Ha pályázni szeretnétek…

 

A Kutyával az Emberért Alapítvány pályázatát az E.ON Adományozási Bizottsága 308.000 Ft-tal támogatta. Ha a ti szervezeteteknek is van olyan kezdeményezése, ami ehhez hasonló célokat tűzött ki, akkor pályázzatok ti is: az idei első pályázati határidő 2023. március 31.

 

A pályázati feltételek, a pályázati kérdőív, és az egyéb tudnivalók a támogatási pályázatkiírással kapcsolatban itt találhatók