Közösségi energia lehet az energiavilág jövője?

2022.06.01.

 

Számos elemző szerint a globalizáció évtizedei után ismét eljött az az idő, amikor újra a helyi ügyek kerülnek az emberek figyelmének középpontjába. A közösségi rendezvények és közösségi piacok egyre népszerűbbek és egyre nagyobb számban találhatók meg Magyarországon is. Ahogy a neves amerikai szerző, Meg Wheatley 2002-ben megjelent című Turning To One Another c. könyvében fogalmaz: "Nincs nagyobb erő annál, mint amikor egy közösség felfedezi, hogy mi az, ami fontos a számára".

 

A helyben vagy a közelben termelt alapanyagok fogyasztása és a helyi vállalkozások támogatása is egyre népszerűbb gondolat hazánkban: az emberek nemcsak a közösségek részévé akarnak válni, hanem aktívan részt is akarnak venni azok fejlődésében. Ezt a folyamatot az elmúlt évek járványhelyzete csak felgyorsította: bár a vírus fizikailag eltávolított bennünket egymástól, mégis kialakult egy olyan érzés, hogy emberként sokkal közelebb kerültünk egymáshoz. Vajon ez a kialakult szorosabb kötődés a helyi közösségekhez lehet a kulcs a fenntartható energiavilág jövőjéhez is?

 

Sok beszédnek sok az alja?

 

Amióta Greta Thunberg fotói megjelentek az újságok címlapjain, se szeri, se száma a nagyvállalatok és az országok szén-dioxid-kibocsátási kötelezettségvállalásairól szóló közleményeknek. És bár a téma valóban sokakat érdekel, ez az érdeklődés csak nagyon ritkán jelenik meg konkrét tettekben.

 

Sokak esetében a zöld energiákkal kapcsolatos kételyek oka a technológiával kapcsolatos félreértésekben kereshető. Megbízható-e a zöld energia? Kialszanak a lámpáim, ha nem süt a nap? Egyáltalán tényleg fenntartható-e a fenntarthatónak mondott energia? Másokat pedig inkább anyagi jellegű kérdések foglalkoztatnak: vajon nem lesz a zöld energiára való átállás megfizethetetlenül drága?

 

A közösségeké a jövő?

 

 

Elképzelhető, hogy a döntő változás a helyi közösségek szintjén jelenik majd meg? Tud az működni, ha a más területeken már sok esetben együttműködő helyi közösségek az energiaellátás tekintetében is egymásra támaszkodnak?
 

Már vannak példák sikeres mikrohálózati rendszerekre, amelyekben az otthonok és vállalkozások egy olyan kisebb decentralizált rendszereket alkotnak, amelyek a fő hálózattól függetlenül vagy azzal kombinálva működnek.
 

A nemzetközi E.ON Csoport egyik legújabb innovációs projektje, a PowerZone egy könnyen érthető példa erre, amelyben egy négy kilométeres körzetben egész településrészeket kapcsoltak össze. A helyi "prosumerek" (olyan energiafelhasználók, akik például napelemeik segítségével maguk is energiát is termelnek) a saját maguk által megtermelt energiát osztják meg a helyi közösséggel, amely elsősorban ezt az energiát használja fel, és ezt egészítik ki az országos hálózatból vett energiával, ha szükséges, így biztosítva a mindenkor folyamatos energiaellátást.
 

Ez a fajta közösségi energiatermelés számos előnnyel jár: minél több „prosumer” van egy adott területen, annál önellátóbbá válik a közösség, és annál inkább profitálhatnak a kedvezményes közösségi árakból. Ráadásul a prosumerek a helyi hálózatból származó áram betáplálásával vagy felhasználásával jutalompontokat szerezhetnek, amelyeket más termékekre, szolgáltatásokra válthatnak be.
 

Az egész rendszer működőképessége a közösség tagjainak elkötelezettségén alapul. Míg adatvédelmi okokból az egyéni felhasználók adatai nem nyilvánosak, a közösség egészének fogyasztási szokásairól azonban részletes információk is megjeleníthetők, ezzel is népszerűsítve ezt közösségi megoldást.


Energiaközösség magyar viszonyok között


A közösségi energetikai megoldások iránt nem csak külföldön, hanem hazánkban is van érdeklődés: nemrég fenntarthatósági szempontból példaértékű beruházásról állapodott meg Szolnok város önkormányzata és az E.ON Hungária Csoport. Az együttműködés keretében energiaközösségeket alakítunk ki: 6 helyszínen 9 napelemes erőmű épül, melyek az önkormányzat tulajdonában lévő intézményeket látják majd el energiával, köztük óvodákat, orvosi rendelőt, bölcsődét és lakóházakat is.  A beruházás környezettudatos és előremutató energiaellátási megoldást nyújt az önkormányzat tulajdonában lévő intézmények számára, segítve ezzel a költséghatékonyabb működést, energiakiadásaik csökkentését.

 

És a jövő még csak most kezdődik…

 

Ráadásul ez még csak a kezdet: a jövőben az egyre intelligensebb otthonok csatlakozásával megoldható lesz, hogy a lakók elektromos autói automatikusan töltődjenek és a mosogatógépeik olyan időpontokban kapcsoljanak be automatikusan, amikor a helyben megtermelt zöldenergia az adott pillanatban való alacsony felhasználás miatt nagyobb mennyiségben rendelkezésre áll.

Az energiaellátás közösségi alapokon nyugvó átalakításával nem csak a jövő energiavilága válhat még fenntarthatóbbá, hanem további lökést adhat a helyi közösségek összetartozásának és fejlődésének is.