A „Trónok harca” energiatakarékosan – készülj fel Te is az utolsó évadra!

2019.04.14.

 

A végéhez közeledik a valaha volt egyik legsikeresebb tévésorozat: április 15-én indul a „Trónok harca” nyolcadik, egyben utolsó évadja. Íme a tippjeink, hogy miként élvezheted az epizódokat a legenergiatakarékosabban.

 

Nyolc évad és összesen 73 epizód után a vastrón megszerzéséért folytatott csata végre eldőlni látszik: április 15-én indul a „Trónok harca” nyolcadik, egyben utolsó évadja, ezzel a végéhez közeledik a valaha volt egyik legsikeresebb tévésorozat. Ha azonban szeretnéd újranézni az összes korábbi epizódot és a hat újat is, kitartásra van szükséged. Az összesen 4201 percnyi, vagyis közel 70 órányi film megtekintéséhez igazi sorozatmaratonra kell felkészülnöd. Három tanács, hogyan élvezheted az epizódokat úgy, hogy közben a lehető legtöbb energiát takarítsd meg.

 

Örök tél... de nem a sorozat rajongóinak

 

Az örök tél a „Közeleg a tél” mottóval a sorozat vezérmotívuma. A „Trónok harca” hőseinek az örök faggyal kell megküzdeniük a fal megvédése közben. Nálunk az idei tél sokkal kevésbé volt kemény, az átlaghőmérséklet bizonyos időszakokban akár három fokkal is melegebb volt az elmúlt tíz év átlagánál. Ez azt jelenti, hogy az idei téli időszak fűtési költségein a legtöbb család 10 ezer forintnál is többet meg tudott takarítani. Ezért ha a mostani hűvös áprilisi időjárásban jól fűtött szobában szeretnéd élvezni az idei évad epizódjait, nem kell aggódnod, hogy nagyobb lesz az energiaszámla, mint amit eredetileg terveztél.

 

Energiatakarékos tévézés

 

A „Trónok harca” az egyik leggyakrabban streamelt tévésorozat az egész világon. Az összesen 70 órányi filmanyag megtekintéséhez mindenesetre jó sok energiára van szükség. A mi tippünk, hogy ha teheted, a sorozatot táblagépen nézd, mert így érheted el az optimális arányt az energiaköltség és a kényelem között. Mind a hét évadot figyelembe véve az egy epizódra jutó áramköltség mindössze másfél forint. Ugyanezért a költségért okostelefonon akár kétszer is megnézheted az epizódokat – már ha a telefonod aprócska képernyőjén is élvezni tudod a látványt. Ha a házimozit választod, – ahogy azt valószínűleg Te is gondoltad – a költség kissé magasabb lesz. Ha nagyméretű képernyőn szeretnéd élvezni a „Trónok harcát” Dolby Surround hanggal, epizódonként 4-6 forint* lesz ennek energiaköltsége.    

 

Étel és ital a sorozatmaratonhoz

 

Ha megszakítás nélkül szeretnéd végig nézni az összes epizódot az első évad elejétől kezdve, majdnem három napra be kell zárkóznod egy jól feltöltött hűtővel. Ha nagy főzőcskézésbe nem akarsz kezdeni – és miért akarnál, ha teljesen át akarod magad adni a sorozat élvezetének – és csak egy-egy mirelit pizzát melegítenél fel vagy ennél pár melegszendvicset, 500-1000 forintból tuti kijön az energiaköltséged. Persze ennél is olcsóbb és egészségesebb, ha a mirelit pizza helyett zöldséges mártogatóst és salátát választasz. Azt azonban már neked kell tudni, hogy ez valóban elég energiát ad-e neked ahhoz, hogy becsülettel tényleg végig csinálj egy háromnapos sorozatmaratont. Akkor is, ha a való világban már – legalábbis remélhetőleg – nem közeleg a tél.

 

*Saját kalkuláció, 120 wattos tévékészülékkel számolva. Az áram árát az E.ON-nál ma érvényes 35 Ft/kWh-s lakossági tarifával vettük figyelembe.