Zöld karácsony – „készítsd magad” ötletek a fenntarthatóság jegyében

2018.12.18.


Az E.ON egész évben arra törekszik, hogy működésével a fenntartható fejlődést segítse, és egészséges, élhető világot hagyjon hátra a következő generációknak. A mostani adventi aktivitásainkkal is a fenntartható jövő fontosságára hívjuk fel a figyelmet, és az ünnepekhez közeledve arra bíztatunk benneteket, hogy az ünnepek közeledtével tegyetek #egyzöldlépés-t ennek kedvéért, és tegyék zöldebbé a karácsonyt!  
 

A karácsonyi ünnepeket alatt minden igyekezetünk arra irányul, hogy szeretteinknek örömet szerezzünk. A rengeteg teendő miatt kétszeres fordulatszámon élünk ilyenkor, amit megérez a környezetünk is, hiszen a bevásárlások, utazások, ünnepi főzések, dekorálások és díszkivilágítások hatására az ökológiai lábnyomunk a szokásos többszörösére nő ebben az időszakban. Pontos magyar adatok nem állnak rendelkezésünkre, egy átlagos amerikai állampolgár ünnepi tevékenykedésével kapcsolatos számítások azonban igen: egy amerikai  karácsonyi készülődése 650 kg CO2 kibocsájtással jár, ami a teljes éves mennyiség 5,5 százalékát teszi ki! Ez a szám óriási: a három nap alatt „termelt” széndioxid mennyisége körülbelül 1600 szelet mákos bejgli súlyával egyenlő!
 

Ezt a környezeti terhelést látványosan mérsékelhetnénk már azzal is, ha az ajándékok egy részét nem boltokban vennénk meg, hanem otthon, magunk készítenénk el. Ezzel ráadásul rengeteg időt és pénzt is megtakaríthatunk, és a plázákban való tolongás helyett békésen hangolódhatnánk az ünnepre.
 

Ennek jegyében kértük fel az egyik legnépszerűbb hazai DIY Youtuber-t, Csorba Anitát, hogy tartson a Facebook követőinknek december 21-én pénteken délután egy DIY-workshopot, ahol vele közösen készíthettek DIY ünnepi dekorációkat a fenntarthatóság jegyében.
 

Addig is, amíg a workshopra sor kerül, azoknak, akik idén szeretnék zöldebbé tenni a karácsonyt, 3 olyan ajándékot ajánlunk a figyelmébe, amelyek minimális költséggel és kisebb időráfordítással otthon is könnyűszerrel elkészíthetők.

 

Újjávarázsolt tárgyak, ruhák régi, már nem használt CD lemezekből

Nincs mese, a CD és DVD lemezek ideje végérvényesen lejárt. Lassan már CD lejátszóink sincsenek, felesleges CD lemezek azonban mindenkinek a fiókjában találhatók még otthon. A feleslegessé vált korongokat ne dobjuk ki, inkább használjuk fel díszítésre! Egy laposfogóval törjünk össze néhány CD-t kisebb darabokra, és ezeket a mozaikokat ragasszuk fel azokra a tárgyakra, vagy akár ruhadarabokra, amit ajándékba szeretnénk adni. Itt látható, milyen ragyogó lesz a végeredmény!

 

Kézzel vágott bakelit óra

Egy régi bakelit vagy vinyl lemezből pár óra ráfordítással és egyetlen lombfűrész segítségével olyan dísztárgyat készíthetünk, amit nem csak a szépségéért akaszt majd ki a gazdája a falra, hanem azért is mert mindig pontosan mutatja az időt! Íme, néhány példa rá, hogy milyen dekoratívak ezek az órák!

A gyártás menete a következő: rajzoljuk fel papírra vagy nyomtassuk ki azt az ábrát, amit ki szeretnénk alakítania bakelit korongon, majd ezt vágjuk körbe, és ragasszuk fel a  lemezre hétköznapi papírragasztóval. A sablon mentén haladva lombfűrésszel vágjuk ki a kívánt mintát a lemezből! Ha ez kész, körömreszelővel simítsuk le az éleket és tüntessük el a sorját! Végül helyezzük be az óraszerkezetet a lyukba!

Telefontok farmernadrág zsebből

A kinőtt, elhasznált farmernadrágok is jók valamire: egy kis kézügyességgel mutatós kézitáskát készíthetünk belőle gyerekeknek vagy felnőtteknek, vagy olyan praktikus tokot, amelynek a töltéskor vehetjük nagy hasznát. Ez a videó bemutatja, hogyan lehet 10 perc alatt tökéletes karácsonyi ajándékot varázsolni a régi farmer zsebéből! Itt pedig elleshetjük, hogyan gyártható le használt anyagvégből gyorsan egy praktikus telefontartó.

 

Karácsonyi DIY workshop Csorba Anitával a fenntarthatóság jegyében


Ez azonban csak pár ötlet volt, ha pedig szeretnétek többet is megtudni a fenntartható DIY ajándékkészítés rejtelmeiről, figyeljétek december 21-én pénteken délután az E.ON Facebook oldalán az élő közvetítésünket Csorba Anita E.ON-os karácsonyi DIY workshopjáról!