Indul a Magyar Déli-sark Expedíció az E.ON szponzorálásával

2018.11.21.


  

  • Ez a világ egyik nagy kalandjaként számon tartott expedíciók egyike, amely magyar színekben még nem teljesült.

  • Az expedíció célja nem kevesebb, mint elérni a Déli-sarkpontot, első magyarként a kontinens partjáról gyalogosan, minimális külső utánpótlás-támogatással.

  • A 980 km-es út közel 50 napig fog tartani, állandó vakító fehérségben és napfényben, -25 fokban, hegymenetben.

  • A tervek szerint az E.ON zászlót is kitűzik a Déli-sarkra, amint azt – várhatóan január elején – sikerül majd elérni.

     

Napjainkban a klímaváltozás miatt az antarktiszi jégtömb fölött nagy magasságban mért levegőhőmérsékletek gyorsabban emelkednek, mint bárhol máshol a Földön. Ennek eredménye, hogy Kelet-Antarktisz teljes területe csökken, gleccsereinek 85%-a gyorsabban folyik a tenger felé, olvad.  Az első Magyar Déli-sark Expedíció célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra, a Föld legnagyobb krízisére, a környezetszennyezésre, természeti kincseink védelmére, ezért is állt szponzorként az E.ON Rakonczay Gábor mögé ezen a túrán.  

 

Embert próbáló kalandjával Rakonczay Gábor extrémsportoló célja az, hogy első magyarként jusson el gyalogosan, minimális külső segítséggel az Antarktisz partjáról a Déli-sarkponthoz. Ehhez 980 kilométert kell megtennie gyalog, vagyis 8-12 órás etapokban minden nap 15 és 30 kilométer közötti távot fog gyalogolni. Mindezt egy 65 kilogrammos expedíciós készlettel – bár ez minden nap 1 kilóval csökken majd, ehhez pedig hozzájön még a 3800 méteres szintkülönbség, valamint a -20 és -35 fok közötti átlaghőmérséklet is – pedig ez az Antarktiszon a nyári félév.

 

Az Antarktisz különböző kutatóállomásain számos magyar kutató járt már tudományos céllal, a Déli-sarkot azonban eddig mindössze két hegymászó, Kovalcsikné Bátori Krisztina és Ács Zoltán érte el. Ők viszont csak az utolsó földrajzi fokot teljesítették, ami 111 km-es gyaloglást jelent sítalpakon, a 89. szélességi körről indulva. Rakonczay Gábor az első magyar, aki a kontinens partjáról indulva vállalkozik a sark elérésére, ami kb. 980 km-es távot jelent.

 

Rakonczay Gábornak az egész napos világossággal (a Déli-sarkvidéken ilyenkor sosem megy le a nap a látóhatár alá, az állandó vakító fehér fénnyel, a kiemelkedően magas UVB-sugárzással, és a monotonitással is meg kell küzdenie majd.  A Déli-sarkvidéken legendásan veszélyes viharok is megzavarhatják az expedíció menetét, már az Antarktiszra való berepülés időpontját is el kellett halasztani egy vihar miatt, ami ugyan nem volt túl erős, de arra pont elég volt, hogy az orosz repülőgép ne tudjon biztonságos körülmények között leszállni.

 

A tervek szerint január 5-én éri el Rakonczay Gábor a Déli-sarkot. Ekkor – ha minden jól megy – az E.ON zászlót is kitűzi a Föld legdélebbi pontjára.
 

Kövessétek ti is Gábor útját egészen a végső állomásáig, a Déli-sarkra! Friss híreket az expedíció Facebook oldalán itt olvashattok.  

Mivel az expedíciót az RTL Klub stábja is elkíséri, képes beszámolókat az expedíció kalandjairól az RTL Klub Reggeli műsorában - november 19-től január 5-éig minden hétköznap 7.15-9.15 óra között, illetve az RTL Klub magazin műsoraiban (pl.: Fókusz) láthattok.

 

Rakonczay Gábornak ezúton is sikert kívánunk!

(Fotók: Magyar Déli-sark Expedíció)