Hogyan tartsd hűvösen az otthonodat idén nyáron?

2023.07.07.

 
 
 

 

Ki ne szeretné azokat napsütéses reggeleket, amikor szikrázóan kék az ég, és egy felhő sincs a láthatáron?  A hétvégén érkezik, és a jövő héten pedig tetőzik majd az idei év első igazi hőhulláma, ami eléggé kellemetlenné teheti a lakásunkban töltött időt. Cikkünkben bemutatjuk azokat a tippjeinket, amelyek segítségével az otthonodat idén nyáron úgy tarthatod hűvösen, hogy azzal nem pörgeted a magasba a villanyszámládat, és amivel még a környezettudatosságodat is bizonyíthatod.

 

1. Kapcsold ki a készülékeidet!

 

Az egyik első tippünk az otthonod hűvösen tartásához: kapcsold ki azokat a készülékeket, amelyeket nem használsz. Minél több készülék van bekapcsolva, annál több hőt termelnek a beltérben. De amikor azt mondjuk, hogy kapcsold ki, akkor tényleg kapcsold is ki: a készülékek akkor is termelhetnek hőt, ha készenléti állapotban vannak. Ráadásul a készülékek használaton kívüli kikapcsolása nem csak a hőmérsékletet csökkenti a lakásodban, hanem energiát is megtakaríthatsz vele.


 

 

2. Napközben tartsd csukva az ablakokat és húzd be a függönyt!

 

Ha azon gondolkodsz, hogyan tehetnéd hűvösebbé a szobádat, elsőre jó ötletnek tűnhet a szellőztetés. Az ablakok kinyitása azonban beengedheti a meleg levegőt, és ez pont az ellenkezője annak, amit szeretnél.

 

Ehelyett azt tanácsoljuk, hogy a nap legmelegebb időszakában húzd be a sötétítő függönyöket, hogy ne süssön be a nap, és csukd be az ablakokat is. Aztán este, de még inkább hajnalban, ahogy lehül a levegő, nyisd ki az ablakokat, hogy friss levegőt engedj be a lakásba.

 

Ha az ablakok zárva tartása nem lehetséges, akkor a ház ellentétes oldalain nyisd ki az ajtókat és az ablakokat, hogy a huzat segítségével áramolni tudjon a levegő. A napsugarakat azonban továbbra is zárd ki a sötétítő függönyök segítségével.  Nagyon erős napsugárzás esetén érdemes rolókkal vagy reluxákkal is csökkenteni a bejutó fény (és hő) mennyiségét.

 

3. Fontold meg a falaid szigetelését!

 

A szigetelés nem csak télen segít csökkenteni otthonod költségeit. Ugyanaz a falszigetelés, amely a hidegebb hónapokban megakadályozza a hő elszökését, a forró nyári hónapokban a hő bejutását megakadályozza. Fontold meg tehát a falszigetelést otthonod számára, hogy a nyarat otthon a hűvösben élvezhesd, és egész évben csökkenthesd a fűtési ÉS hűtési költségeidet.

 

 

4. Használj ventilátort, de nem mindegy hogyan!

 

A benti meleg elviselhetővé tételére a ventilátor egy egyszerű megoldás, nem is fogyaszt annyi áramot, mint egy klímaberendelés. Ha ügyesen használod, mégis hasonló hatást tudsz vele elérni.

 

A ventilátor elhelyezése a kulcs ehhez. Mivel a szobában alul mindig alacsonyabb a levegő hőmérséklete, helyezd a ventilátort a padlóra, és irányítsd felfelé, hogy lehűtse a felszálló meleg levegőt. Emellett ügyelj arra, hogy ne legyenek nagyméretű tárgyak útban, amelyek megszakítanák a légáramlást. Még hűvösebb érzést kelthet, ha a ventilátor elé egy jeges vízzel teli edényt teszel, természetesen biztonságosan, az elektromos berendezésektől távol elhelyezve, és ezek keresztül fújatod a levegőt. Azzal is energiát takaríthatsz meg, ha időzítőt állítasz be a ventilátoron, ami így csak akkor lesz bekapcsolva, amikor feltétlenül szükséges.

 

5. Kapcsold le a villanyt is!

 

Köztudott, hogy az izzók hőt bocsátanak ki, és ilyenkor nyáron minden fél Celsius fok is számít. A szobád hűvösen tartásának egyik módja, ha lekapcsolod azokat a lámpákat, amelyekre nincs szükséged. Még jobb, ha alacsony energiafelhasználású izzókra váltasz – ha ezt eddig még nem tetted volna meg. Ezek nem csak kevesebb energiát fogyasztanak, hanem kevesebb hőt is termelnek.

 

6. És ha minden kötél szakad…

 

Minden nyáron eljön az a pont, hogy a perzselő hűség miatt a fenti trükkök és praktikák sem lesznek elegendőek ahhoz, hogy hűvös maradjon a lakásod. Nagyon fogod élvezni, ha ezeken a napokon be tudod kapcsolni otthon a klímát. Ha még nincs otthon klímád, mi egy wifis okosklíma telepítését javasoljuk, olvasd el ennek az előnyeit itt. Kellemes nyarat kívánunk!