Hogyan maradjunk energikusak egész évben?

2024. január 19.

 

Az évkezdés apropóján sokan megpróbáljuk megújítani az eddigi szokásainkat. Januárban sokan próbálnak megszabadulni az ünnepek alatt felszedett kilóktól, vagy „száraz januárt” tartanak, hogy így méregtelenítsék szervezetüket. Ez a lelkesedés azonban nem mindig tart ki egész évben. Hogyan maradhatunk mégis energikusak egész évben?

 

 

Ebben a cikkünkben bemutattuk, hogy a napi energiaszintünk mekkora mértékben függ attól, hogy milyen ételeket viszünk be a szervezetünkbe. A táplálkozáson kívül azonban számos más tényező is segíthet fenntartani az energiaszintünket egész évben. Íme néhány tippünk, amit érdemes lehet kipróbálni.

 

 

Ne reagáljunk mindenre azonnal

Bár lelkünk mélyén mindannyian tudjuk, hogy a telefonunk állandó ellenőrizgetése nagyon tudja meríteni az energiánkat, ennek ellenére mindig ott tartjuk az okostelefonunkat a kezünk ügyében. Az okosóránkat is úgy állítjuk be, hogy értesüljünk minden új chatüzenetről vagy emailről. Ha nem válaszolunk azonnal, akkor pedig azt próbáljuk észben tartani, hogy kinek kell majd válaszolni, ha leparkoltunk, vagy befejeztük az ebédet. A bejövő üzenetek állandó ellenőrzése és megválaszolgatása folyamatos stresszhelyzetben tart bennünket, akkor is, ha ezt nem valljuk be magunknak.

 

Tanácsadók szerint este, olvasás vagy filmnézés, de akár elmélyülést igénylő otthoni munka közben érdemes például a telefonunkat egy fix helyen, például az előszobában vagy a konyhában az asztalon tartani. Így nem tudunk minden ingerre a telefonunk után nyúlni. Ha utána akarunk nézni valaminek mindenképpen, vagy fel akarunk hívni valakit, akkor fel kell állnunk, és oda kell mennünk, ahol a telefonunk van.

 

Nincs az az üzenet vagy e-mail, ami nem ér rá később is. Aki pedig hív, tudja, hogy úgyis látod, ki kereste. Majd visszahívod. Mindenkinek joga van arra, hogy egy adott pillanatban elérhetetlen legyen.

 

 

Próbáljuk ki a monotaskingot

A legtöbben, főleg az irodai munkakörökben, folyamatosan ki vagyunk téve a multitasking „veszélyeinek”: folyamatosan arra próbáljuk magunkat kényszeríteni, hogy párhuzamosan végezzünk egyszerre több feladatot is.  Veled is előfordult, hogy egy Teams vagy Zoom megbeszélésen ülsz, miközben egy teljesen más feladatra próbálsz koncentrálni, és ezalatt életed párjával is csetelsz, közben pedig próbálsz egy online bevásárlást is elintézni?

Ez azonban nemcsak kimerítő, hanem a legtöbb esetben kontraproduktív is.  Szakértők szerint ugyanis az agy egyszerre csak egy dologra tud elmélyülten koncentrálni. Ezért érdemes megterveznünk, hogy mikor melyik feladattal szeretnénk foglalkozni, és ilyenkor csak arra az egy témára fókuszáljunk.

Mindenki ismeri magát annyira, hogy tudja: melyik napszakban tudja a legproduktívabb munkát végezni. Ha délelőtt vagyunk kreatívak, akkor a kreativitást igénylő feladatokat időzítsük erre az időszakra, és hagyjuk a monoton email-megválaszolgatást délutánra, vagy a nap végére, amikor másra már úgyse nagyon vagyunk használhatóak. Ezzel elkerülhetjük a különböző típusú feladatok váltogatásából eredő mentális stresszt, ami csak fokozza a kimerültség érzésünket.   

 

 

Tekintsük a lefekvést a következő nap kezdetének

Alvásszakértők szerint érdemes újra értelmezni azt, ahogy az alvásra gondolunk: ne az aznapi utolsó felvonásként tekintsünk a pihenésre, mert ebben az esetben nagy valószínűséggel tovább maradunk fent, hogy a Tiktokot pörgessük, esetleg a véget érő nap eseményein töprengjünk.  Ehelyett érdemesebb a pihenésre a másnap kezdeteként, újrakezdésként gondolni, ami újult energiával tölthet fel bennünket.  

 

Ezek csupán apró lehetőségek a mindennapi szokásaink megújítására, de még ezek az apró korrekciók is olyan változást eredményezhetnek, amelyekkel fenntarthatóan növelhetjük mindennapjaink során az energiaszintünket.

 

További tippekért és az otthonod komfortosabbá tételével kapcsolatos további tudnivalókért olvasd el blogcikkeinket vagy egyéb bejegyzéseinket a Híreink rovatunkban.