Hány fokra állítsam a bojler hőmérsékletét?

2022. június 13.

 

Sokan használunk villanybojlert, és mindenkinél más és más hőfok van beállítva, azt azonban nem sokan tudják pontosan megmondani, hogy miért is pont annyira. Mai cikkünkben összegyűjtöttük a tudnivalókat arról, hogy kinek milyen hőmérsékletre célszerű beállítania a villanybojlerét.

 

A legfontosabb tényező a villanybojler használata során természetesen az energiatakarékosság.

 

Bojlert -  vezérelt áramról?

Aki valóban spórolni szeretne ezen a tételen, annak célszerű lehet vezérelt áramot (gyermekkori nevén: éjszakai áramot) használni, ennek az ára ugyanis nagyjából 30 százalékkal alacsonyabb a normál áramárnál.  A vezérelt méréssel a definíció szerint naponta legalább 8 órára vételezhető villamos energia, előre nem meghatározott időszakokban. Ennek hátránya: egy nem jó méretű bojler esetén például, ha már reggel elhasználjuk a meleg vizet, előfordulhat, hogy várnunk kell, míg bekapcsol a rendszer és melegíteni kezdi a vizet. Így tehát nem biztos, hogy mindig érdemes a vezérelt áram mellett dönteni, ehhez egy szakértővel érdemes felmérni és kielemezni a melegvízfogyasztási szokásainkat, az elfogyasztott víz mennyiségét, és  - ha nem akarunk újat vásárolni – a rendelkezésre álló bojler méretét.

 

40 fok vagy 60 fok?

Akár vezérelt árammal, akár normál árú árammal használjuk a bojlerünket, kérdés, hogy hány fokra állítsuk be a víz hőmérsékletét. Energiafelhasználási szempontból nem indokolt a vizet a felhasználásnál igényelt hőmérséklet fölé melegíteni. Ahhoz ugyanis értelemszerűen jóval több energia kell, hogy ugyanazt a vízmennyiséget magasabb hőfokon tartsuk. Kézmosáshoz 35 fok, zuhanyozáshoz, kádban fürdéshez 38 fok bőven elegendő, de egyes konyhai tevékenységekhez már akár 60 fokos víz is szükséges lehet. Kifejezetten nagy hőmérsékletet, 88 fokot igényel a fertőtlenítés, a vízkőképződés elkerülése viszont a hőmérséklet korlátozását indokolja.

 

A langyos pangó víz veszélyes lehet

A bojlerek esetén nem szabad megfeledkezni egy szintén fontos szempontról, a legionella-veszélyről. Ahhoz, hogy az a vízben élő baktérium a szervezetet meg tudja támadni, a felső légutakba, a tüdőbe kell bejutnia. Ez akkor történhet meg, ha a legionellákat tartalmazó víz páraszerűen van jelen. Veszélyforrások lehetnek egyes légtechnikai berendezések (felületi hűtő, nedvesítő kamra, hűtőtorony, nedves mosó), zuhany, pezsgőfürdő, porlasztós párologtató. A legionella-veszély és a vízmelegítés között azért van kapcsolat, mert ez a kórokozó a langyos vízben szaporodik. Ha nagyon kevés melegvizet használunk el, és sokáig pang a víz a bojlerünkben, reális veszély a baktérium elszaporodása, aminek a legnagyobb az esélye 32 és 42 Celsius fok között.

 

Most akkor hány fokra állítsam a bojlert?!

Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie a saját és családja fogyasztási szokásai alapján. Mi ehhez az alábbiakat tanácsoljuk:

 

Kis létszámú háztartás: Aki egyedül vagy max. másodmagával él a háztartásában, annak elegendő lehet a 40 fok is. Ennek a legalacsonyabb az energiaköltsége, a 40 fok a legtöbb tevékenységhez (kézmosás, zuhanyzás, kézi mosogatás) elegendő. Ha 40 fokra állítjuk a bojlert, akkor annak tartalma viszonylag gyorsan cserélődik, így elkerülhető a víz pangása, és ezzel a legionella-veszély is. Ráadásul az alacsony hőmérsékletű víz esetén képződik a legkevesebb vízkő, így a karbantartásra is ritkábban kell gondolni. Ha több napra elutazunk otthonról, például egy vagy több hétre nyaralni megyünk, érdemes kikapcsolni a bojlert, mert így sok energiát takaríthatunk meg. Ha ezt elfelejtettük, és sokáig pangott a víz a bojlerünkben 40 fokon, akkor az első használat előtt a vizet érdemes először 60-80 fokra felmelegíteni, hogy az esetleg elszaporodott baktériumok elpusztuljanak, majd utána állítsuk vissza az alacsonyabb hőfokra.

 

Nagyobb létszámú háztartás: ha sokan élnek a lakásban és sok melegvizet használnak, érdemes lehet magasabbra. 60-70 fokra állítani a hőfokot. Így több felhasználónak lesz elég a melegvíz, ami nem fogy el olyan hamar, mint az alacsonyabb hőmérséklet esetén. Ennél a hőfoknál a legionella nem tud szaporodni, ez tehát nem reális veszély, a vízkőképződés azonban igen, mivel a meleg víz esetében a vízkőképződés fokozottabbá válik, és már egy hajszálvékonyságú vízkőréteg is lecsökkentheti a készülék működésének hatásfokát, ezért évente egyszer mindenképpen ajánlott szakemberrel ellenőriztetni azt. A magasabb energiaköltségek miatt hasznos lehet a vezérelt mérőt igényelni, azonban ahhoz, hogy ne fogyjon el túl hamar a melegvíz, ezt csak akkor javasoljuk, ha ehhez megfelelő méretű bojler is párosul.