Halloweenezz idén fenntarthatóan!

Hatalmas siker Berlinben: magyar művész nyerte a Berlini Fényfesztivál fődíját
 
 
 

2021. október 29.
 

 

Tudjuk, Magyarországon nincs Halloween, nálunk Mindenszentek és Halottak Napja van, ettől függetlenül már Magyarországon is sokan megünneplik a sokak által amerikainak tartott, de valójában kelta eredetű, tehát nagyon is európai gyökerekkel rendelkező Halloweent.

 


A hátborzongató jelmezek és kísérteties színbe öltöztetett édességek egyvelege kétségkívül jó kis móka a gyerekek és a felnőttek számára. De ez az egyik legpazarlóbb ünnep is, ha figyelembe vesszük az ilyenkor szokásos eldobható dekorációkat, és egyszer használatos csomagolásban kínált édességeket: egy brit felmérés szerint az ilyenkor a kereskedelmi láncok boltjaiban kapható halloweeni dekorációk 83 százaléka kőolaj-alapú műanyag, amely a legtöbb esetben a nem újrahasznosítható szemétbe kerül.

 

Ezzel azonban nem azt akarjuk mondani, hogy ne halloweenezzetek, ha éppen ehhez van kedvetek, mivel vannak környezetbarát módjai az rémület éjszakája megünneplésének.

 

Íme a tippjeink:

 

1. Válassz környezetbarát Halloween dekorációkat!

 

Széles vigyorral világító töklámpások a bejáratnál, kézzel készített dekoráció az ablaküveg mögött – hangulatosan fel lehet díszíteni az otthonunkat az egyszer használatos műanyag dekorációk nélkül is.

 

Faragjatok tököt, ami aztán belülről egy gyertyával megvilágítva megadja az alaphangulatot Halloween éjszakájához. Jó móka ez a gyerekekkel, és sokkal élvezetesebb, mint egy ehhez hasonlító műanyag, esetleg kerámia sütőtök díszt vásárolni. De akár a háztartási hulladékot is kísérteties dekorációkká is alakíthatjátok, például alkothattok egy "szellemlámpást", például úgy, hogy arcot rajzoltok egy valamilyen üvegedényre, az edénybe pedig LED-es lámpákat helyeztek. Vicces jelmezeket vagy maszkokat is készíthettek olyan kartononkból, amelyek amúgy már a szelektív papírhulladék-gyűjtőben végezték volna.

 

 
 
 

 

2. Válassz sütőtököt a közelből!

Úgy vásárolhatsz a leginkább fenntarthatóan, ha nem távoli országokban, hanem lehetőleg minél közelebb termelt árukat vásárolsz – ami igaz a sütőtökökre is. Ha teheted, egy áruházlánc helyett helyi termelőtől vásárolj tököt. És amikor tököt faragtok, ne dobd ki se a magokat, se a tök húsát, a tökmagból pörkölve nagyon finom rágcsálnivalót készíthetsz, a sütötök húsát pedig szintén rengeteg egészséges őszi fogáshoz, vagy akár csak egy sütötökkrémleveshez is kiválóan fel tudod használni.

 

3. Jöhetnek az édességek - de figyelj oda a csomagolásra!

 

Ahogy a filmekből mi is jól ismerjük, Amerikában halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik házról-házra kopogtatva az angol “Trick or treat!” (“Csokit vagy csalunk!”) kiáltással szólítják fel a lakókat állásfoglalásra. A gyerekek a legtöbb esetben édességet kapnak, de vannak felnőttek, akik inkább a “csínyt”, vagyis a játékos fenyegetést választják.  Nálunk ez a szokás annyira nem terjedt el, de az édességek itt is fogynak ilyenkor rendesen. Ha egy mód van rá, próbáld elkerülni az egyedileg csomagolt édességeket, ehelyett válassz olyanokat, amelyek a lehet legkevesebb csomagolóanyag felhasználásával készültek, vagy még jobb, ha saját finomságokat készítesz erre az alkalomra, nincs is jobb egy általad kikevert és sütött halloweeni muffinnál, brownie-nál, vagy házi karamelles almánál. 

 

 

4. Tarts fenntartható Halloween bulit

 

Ha egy kellemesen rémisztgetős bulit rendezel a gyerekeknek, kerüld az egyszer használatos eldobható evőeszközöket, tányérokat és poharakat, amelyek az asztalról egyenesen a szemétbe kerülnek, használd ehelyett a saját tányéraidat és poharaidat. Ha a saját készleted nem lenne elég, vagy félsz, hogy eltörnek, és emiatt mégis az egyszer használatos eszközök mellett döntesz, győződj meg a vásárláskor, hogy biológiailag lebomló műanyagból vagy papírból készültek-e.

 

 

5. Fenntartható energiát a fenntartható halloweenezéshez

 

Ha a fentieket megfogadva fenntarthatóan próbálsz halloweenezni, lenne még egy utolsó tippünk is: használj fenntartható forrásból származó energiát ezen az október végi hétvégén (is). Szükség is lesz rá, mivel Halloween napja vasárnapra esik, aznap hajnalban állítjuk vissza az órákat 3 óráról 2 órára, így reggel egy órával többet alhatunk, cserébe viszont egy órával hamarabb lesz délután sötét. Bár a sötét kifejezetten passzol a halloweenezős horror-hangulathoz, mi a fény oldalán állunk, aminek a fenntartható megtermeléséhez te is hozzá tudsz járulni  napelemekkel  - az se riasszon vissza, hogy ha téli félévben hosszabbak az éjszakák, mint a nappalok, mivel a  napelemek még felhős napokon és télen is termelnek áramot. Ha pedig elektromos autóval viszed a gyerekeket halloweenezni, töltsd fel a kocsidat E.ON elektromosautó-töltőponton, így biztos lehetsz abban, hogy valóban zöld áramot használsz a közlekedéshez.

 

+1 Felvillanyozóan rémisztő tények a Halloween-nel kapcsolatban

 

Ha még a fenti cikkünk sem volt elég, hogy a fenntartható halloweenezés hangulatába kerülj, olvasd el a korábbi cikkünket néhány felvillanyozóan rémisztő tényről a Halloween-nel kapcsolatban. Kellemes borzongást!