Az idei Halloween is más, mint a többi – hogyan búcsúztassuk el az idei októbert energikusan?

 
 
 

2020. október 30.
 

Az idei évben minden nagyban különbözik attól, amit korábban megszoktunk, és nincs ez másként a Halloweennel sem, amit bár sokan amerikai ünnepnek tekintenek, ennek a gyökerei sokkal inkább a régmúlt kelta korokra nyúlnak vissza. Elsősorban az angolszász országokban népszerű, de mára már az egész világon elterjedt – így Magyarországon is. De hogyan ünnepeljük meg a Halloweent az idei évben a jelenlegi helyzetben?

 

Az elmúlt években nálunk is egyre népszerűbb a Halloween, ami egy nappal előzi meg a november 1-jei mindenszentek és a november 2-i halottak napját. Idén azonban a járványhelyzet miatt jobban tesszük, ha sok résztvevős Halloween partykról lemondunk, mert az ijesztő Halloween maszkoktól a vírus sajnos nem fog megrémülni. De attól még halloweenezni így is lehet...


Ördögien világító töklámplások

 

Mindenki faragott már tököt, ami aztán belülről egy gyertyával megvilágítva megadja az alaphangulatot Halloween éjszakájához. A gyerekekkel közösen ezt most is megtehetjük, ez a mostani járványhelyzetbe is belefér. Tudtad amúgy, hogy ez a szokás egy részeges ír patkókovács, Jack Oldfield legendájára vezethető vissza? Jack Oldfield halála után se nem jutott a mennybe, mivel életvitelével ezt nem érdemelte ki, de pokolra se jutott, mivel a legenda szerint az ördög megígérte neki, hogy nem tart igényt a lelkére. Annak érdekében, hogy a lelkének nem kelljen teljes sötétségben vándorolni az alvilágban a pokol és a menyország kapuja között, az ördög átadott neki egy izzó széndarabot, amit Jack egy kifaragott répába tett bele, hogy azt használja lámpásként. A répa helyét később Amerikában a tök váltotta fel. Jó hír: akár répát, akár tököt faragsz, mindkét növényt könnyedén komposztálhatod Halloween után, ha már nincs szükség rájuk.
 

Rémisztő gyertyák
 

A megfelelő Halloween hangulathoz persze szükség van a megfelelő dekorációra is. Ha azonban minden kifaragott tököt izzóval, esetleg elemlámpával világítasz meg, az bizony egy kicsit megnövelheti az energiafogyasztásodat. Ezért mi azt javasoljuk, hogy használj inkább gyertyákat. A gyertyák sokkal ijesztőbbek, mint a normál izzók, és nem fogyasztanak áramot. Még jobb, ha sütőtök illatú gyertyákat használsz. Akik mégis elektromos világítást választanak, mi a LED-es égőket javasoljuk, mivel ezek a hagyományos izzókhoz képest akár 90%-kal kevesebb áramot fogyasztanak.  
 

 

„Csokit vagy csalunk!”

 

Ahogy a filmekből mi is jól ismerjük, Amerikában halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik házról-házra kopogtatva az angol “Trick or treat!” (“Csokit vagy csalunk!”) kiáltással szólítják fel a lakókat állásfoglalásra. A gyerekek a legtöbb esetben édességet kapnak, de vannak felnőttek, akik inkább a “csínyt”, vagyis a játékos fenyegetést választják. Idén a járványhelyzetre tekintettel azonban a legtöbb amerikai városban már jó előre lemondták a halloweenezést, és a mostani helyzetben nekünk is érdemes a jelmezbe öltözős bolondozástól eltekinteni.

 

A halottak feltámasztása
 

Ha a csoportos halloweenezésről az idén le is mondunk, annak semmi akadálya, hogy a tévé előtt a megfelelő filmekkel hangulatba hozzuk magunkat (és a gyerekeket). Azt tudtad, hogy még a nagy Halloween klasszikus, Frankenstein sem nem jöhetett volna létre villamos energia nélkül? A Mary Shelley regénye nyomán született számtalan megfilmesítésben Victor Frankenstein elektromos áram segítségével ad életet a halottnak. Ijesztőnek hangzik? Valójában a 19. században több ilyen jellegű kísérletet is végrehajtottak, hogy áramütés révén keltsék életre a halottakat. Eredményt azonban csak a Frankenstein filmekben hozott, a valóságban sohasem.
 

Horrorfilmek? Igen, jöhetnek!
 

Halloween éjjelén villámlással és mennydörgéssel érkezik a zivatar? A hátborzongató hangulat tökéletes, de ilyenkor nem az a biztonságos, ha kihúzol mindent a konnektorból? Nos, jól kiépített villámvédelmi rendszerek esetén erre semmi szükség, főleg mert szinte minden műszaki eszköz, például a televíziók, mikrohullámú sütők, és hajszárítók is rendelkeznek túlfeszültség-védelemmel, amely megvédi őket a villámlás esetleges hatásai ellen. Ha azonban nem vagy biztos benne, hogy saját készülékeid védettek-e, érdemes lehet szakember segítségét kérni a megfelelő túlfeszültség-védelem biztosítása érdekében. A televíziós horrorfilmet ezután gondosan megnézheted - és ehhez még a mikróban elkészített pattogatott kukorica is megengedett!