Graduate.on - az E.ON frissdiplomás programja az ambiciózus pályakezdők számára

2019. szeptember 26.

Az egyetem vagy főiskola után még sokan nem tudják, hogy pontosan milyen szakterületen szeretnének elhelyezkedni. Ráadásul sok helyen elvárásként szerepel 1-3 éves releváns szakmai tapasztalat. Hogyan lehet a leghatékonyabban megszerezni ezt a tapasztalatot?
A Graduate.on, az E.ON frissdiplomásoknak szóló programja erre nyújt lehetőséget az ambiciózus pályakezdők számára. A programról Vákics-Ficsor Adrienn, tehetségmenedzsment szakértőt kérdeztük.

Mi a program tartalma és kiknek szól?

A Graduate.on egy prémium utánpótlás program, amelyet olyan fiatal friss diplomásoknak fejlesztettünk ki, akik az alapvető szakmai tudás megszerzése mellett abban is motiváltak, hogy rövid időn belül szakértők vagy hosszabb távon akár vezetők legyenek az E.ON-nál.  Személyre szabott 1,5 éves programot kínálunk nekik, ami az egyéni fejlesztési terveknek megfelelő, rugalmasan tervezhető rotációt tartalmaz. A rotáció tehát egy kötelező elem, az egyes rotációs állomásokon eltöltött idő azonban rugalmasan alakítható. Ezzel tudjuk biztosítani azt, hogy minden frissdiplomásunk megismerje azokat a területeket, amik majd a későbbi munkájához szükségesek. Érdemes megjegyezni, hogy a rotációnak nagyon jó „mellékhatása” van az vállalaton belüli területek együttműködésére is, hiszen a frissdiplomások jó kapcsolatokat építenek ki a rotációk ideje alatt, és ez a későbbiek folyamán kamatoztathatják.

Miben más ez a program a piacon lévő többi programhoz képest, ami ennek a célcsoportnak szól?

A Graduate.on mind a szakmai területen, mind a személyes kompetenciák fejlesztése terén jó lehetőséget nyújt a frissdiplomásoknak a további karrierjük megalapozásában. A program ideje alatt folyamatos mentori támogatást biztosítunk fejlesztő vezetők személyében, akik támogatják a résztvevők munkáját a komoly kihívásokkal teli projektekben és rendszeres képzések formájában segítik elő a folyamatos fejlesztést.
A Graduate.on emellett egy komoly közösséggé nőtte ki magát, számos formális és informális eseménnyel biztosítja a pezsgő közösségi életet a résztvevők számára.

Megfelelő ember megfelelő a pozícióban?

Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a program nem a jelenről szól, a jövőt tervezzük. Támogató partnerként szeretnénk az üzleti vezetőket arra a tudatosságra érzékenyíteni, hogy tervezzék a jövőt és mérjék fel, hogy milyen kompetencia hiányzik a portfóliójukból, amit a jövőben szeretnének felépíteni. Ennek köszönhetően legyen egy olyan magas elméleti tudással rendelkező utánpótlás a csapatukban, akit fel tudnak készíteni erre a jövőbeni szerepre. A vezetők tehát üzleti igényekkel tudnak pályázni a programba, ezeket különböző szakmai szempontok alapján értékeljük és a kiválasztottakat tovább engedjük be a Graduate.on-ba, és megkeressük a feladatokhoz a megfelelő tehetséges pályakezdőket.

„Célunk, hogy olyan rugalmas utánpótlás stratégiát működtessünk, amely lehetővé teszi, hogy a legvonzóbb lehetőséget tudjuk biztosítani az utánpótlás számára” - Vákics-Ficsor Adrienn, tehetségmenedzsment szakértő

Hogyan segít a program a karrierépítésben?

A program a résztvevők számára a karrier út kezdő lépése. A célunk az, hogy a frissdiplomásaink a 1,5 év leteltével azon a területen tudjanak majd elhelyezkedni, ahová pályáztak. A program végén kiemelt munkatársi pozícióba kerülhetnek, ahonnan rövid úton szakértővé vagy akár vezetővé válhatnak.

Mik a kiválasztási kritériumok? Prémium program lévén biztosan nem könnyű bekerülni.

Természetesen nem könnyű bekerülni, ez egy kiemelt program, amibe az üzleti vezetőink is pályáznak az igényükkel, valamint a frissdiplomások is pályáznak a programba. Tehát mindkét oldalon a legjobbak jutnak tovább. A program egyre népszerűbb, mind vezetői, mind pályázói körben. Idén tavasszal 6 nyitott pozícióra több mint 200 fő jelentkezett. Ezért olyan kiválasztási folyamatot szerettem volna, ami egyrészt gyors, mindemellett minőségi megoldást nyújt mindkét fél számára. Korábban ez egy nyolchetes procedúra volt, ezt sikerült lerövidítenünk - a jelentkezéstől számítva az ajánlat adásáig- két hétre. A kiválasztási folyamat fő eseménye a Graduate.on nap, ahová az előzetes jelentkezések alapján, a legígéretesebb frissdiplomás jelöltek kapnak meghívást. Ez a nap ad lehetőséget arra, hogy a pályázók és a vezetők megismerkedjenek egymással és megmutassák magukat. Játékos feladatok segítségével mérjük fel, a szakmai és egyéni kompetenciákat. Minden feladat után kapnak a pályázók egyéni visszajelzést az adott feladatban nyújtott teljesítményükről. Ez azért fontos, mert a nap végére minden meghirdetett pozícióra csak egy pályázó maradhat, akinek a nap végén ajánlatot is teszünk. Nyilván nem juthat tovább mindenki, de arra is figyelünk, hogy akik most nem kerültek be a programba, mindenképp értékes tapasztalatokkal és jó élményekkel távozzanak erről a napról. Több példa van arra is, hogy ezen a napon „fedeztünk” fel ígéretes fiatalokat, akiket a Graduate.on programba ugyan nem választottunk be, de más területen ajánlottunk fel nekik pozíciót.

A program a jövőt tervezi. Neked mi a jövőbeli terved a program kapcsán?

Bár a program hosszú múltra tekint vissza, rövid szünet után 2014-ben indítottuk újra a programot, amit folyamatosan fejlesztünk és finomítunk. Az idei őszi program is már más, mint a tavaszi. A legfőbb célom, hogy olyan rugalmas utánpótlás stratégiát működtessünk, amely lehetővé teszi, hogy folyamatosan tudjunk a munkaerőpiaci trendekre reagálni és ezáltal a legvonzóbb lehetőséget tudjuk biztosítani az utánpótlás számára.