Intelligens lámpák: fény, mint élmény

2022.04.08.


Egyre többen döntünk az izzók vásárlása során okos megoldások mellett. A való világban azonban gyakran még olyan akadályokba ütközünk, amelyek az utolsó pillanatban mégis elveszik a kedvünket attól, hogy az otthonunk megvilágítását intelligens alapokra helyezzük – pedig ha pár apróságra odafigyelünk, elkerülhetjük a bosszúságokat és remek megoldásokkal dobhatjuk fel otthonunk hangulatát.  

Aki sok időt tölt a Tiktokon, esélyes, hogy találkozott már Khaby Lame nevével. A 133 millió követővel rendelkező közösségi média sztár videóiban sokszor próbál ki „okos” ötleteket, és könnyen lehet, hogy némely ma a boltokban megvásárolható okos megoldást is pellengérre állítana a maga sajátos stílusában, például úgy, hogy bemutatja: hogyan lehet egy okos izzót a hozzá tartozó okos telefonos applikációval üzembe helyezni, majd miután végig csinálja a jó félórás tortúrát, végül mégis a fali kapcsolóval kapcsolja fel a lámpát, majd a védjegyévé vált pimasz vigyorával néz bele a kamerába.

 

Néhány évvel ezelőtt egy ilyen videó még megállta volna a helyét, mert az állítólag intelligens lámpák eleve nem is voltak igazán intelligensek - bármit is ígértek a gyártók a csomagoláson. Azzal kezdődött a tortúra, hogy nagyítóval ki kellett silabizálni a használati utasítást lépésről lépésre, és ha ez sikerült, akkor kellően közepes minőségű alkalmazásokat kellett telepítenünk az okostelefonunkra csak azért, hogy a lámpáinkat úgy irányíthassuk, mintha távirányítóval vezérelnénk őket. Ezzel szemben egy egyszerű hagyományos fali villanykapcsoló szinte a funkcionalitás csodájának tűnt.

 

Azóta azonban nagyot változott a világ. Az intelligens lámpák felhasználhatóak a betörések elleni védelemre ugyanúgy, mint a kívánt otthoni hangulatvilágítás megteremtésére, igény szerint kapcsolóval vagy mobilalkalmazással működtetve azt. Ezzel energiát takaríthat meg a felhasználó (ez a jelenlegi energiaárak mellett egyáltalán nem utolsó szempont), és könnyen integrálhatja a lámpákat az intelligens háztartásvezérlésének átfogó rendszerébe. Csak azt kell tudnunk, hogy mire figyeljünk, amikor kiválasztjuk és telepítjük őket. Igény szerint egyszerre több helyiségben is felkapcsolhatjuk a lámpákat, vagy a fény színének vagy hőmérsékletének manipulálásával szabályozhatjuk otthonunk hangulatát alkalomhoz illően: míg a „takarítási” fényárnyalattal a lehető legnagyobb fényt adhatjuk a helyiségek megvilágításához, addig egy romantikus vacsora alkalmával sokkal inkább a gyertyafény szimulálása lesz a világítási rendszer feladata. 

 

Az automatikusan bekapcsolt fény előnyei

 

Az egyik legegyszerűbb intelligens világítási megoldás a barkácsáruházakból ismerős: mozgásérzékelőkkel ellátott lámpák, amelyek bekapcsolnak, amint valaki elsétál valaki mellettük. Ha mozgást regisztrál, szoftveresen meghatározott műveleteket hajt végre, amelyek az alkalmazástól függően igen különbözőek lehetnek. A legegyszerűbb esetben magától kapcsol fel a világítás, amikor valaki belép a szobába - és újra lekapcsol, amikor kilép onnan. Így nem kell kézzel a villanykapcsoló felé nyúlni, ami praktikus lehet például a konyhában vagy a spájzban, amikor tele van az ember keze. De az ilyen érzékelőket akár egy riasztórendszer részeként is használhatjuk, így, amikor senki sincs otthon, automatikusan felkapcsolódnak a házban a lámpák, ha idegenek osonnak át a kertünkön, azt az érzést keltve, hogy van otthon. Ugyanez az app jelet küldhet a tulajdonos okostelefonjára, de akár aktiválhatja a riasztórendszert is, sőt akár a rendőrséget is értesítheti.

 

 

A fény, mint élmény

 

Bármilyen izgalmasan hangzik is, az ilyen összetett riasztó rendszereket laikusként nem könnyű üzembe helyezni. Egy egyszerűbb intelligens világítás telepítése azonban szinte semmiben sem különbözik egy hagyományos izzó becsavarásától. A gyártók ugyanis időközben reagáltak sok potenciális vásárló ellenérzéseire, akiknek nem sok kedve volt különféle appokat letölteni és üzembe helyezni, vagy mert egyszerűen féltek a kudarctól, mert túl bonyolult volt a folyamat. Ezért időközben egyre több olyan gyártó jelent meg a piacon, akiknek a termékeihez nem kell már mobil appot telepíteni, mert ehelyett a villanykapcsoló többszöri megnyomására változtatják meg a fény színét és a hőmérsékletét.

 

Az ilyen és más intelligens lámpákban rejlő teljes potenciált azonban csak az adott gyártó alkalmazásával lehet kihasználni. Például több lámpa csoportosításával és bizonyos helyiségekhez vagy szcenáriókhoz való hozzárendelésével, amelyek segítségével a fények ugyanabban a színben jelennek meg. Viszonylag új lehetőség az intelligens világítás összekapcsolása a televízióval és az otthoni okos hifi zenei rendszerével, amellyel olyan intelligens fényorgonát lehet otthonunkba varázsolni, ami a helyiség megvilágítását például a tévében nézett film színeihez vagy a hallgatott zene üteméhez igazítja.

 

 

 

A gyártók a rendszereiket az Apple, a Google és az Amazon okos otthon eszköztárához igazítják. Mi is lehet futurisztikusabb élmény, mint a saját hangunkkal kiadni az utasítást, hogy mikor melyik helyiségben, milyen színben és milyen fényerővel kapcsoljon fel a világítás.

 

Fényt a sötétségbe

 

A technikai lehetőségek sokasága és az intelligens lámpák széles választéka áll tehát a rendelkezésünkre. Ami elsőre ugyan jól hangzik, mert egyrészt széles választékot kínál a vásárlóknak, ugyanakkor sok buktatót is rejt. Sok gyártó ugyanis kizárólag a saját szoftverére támaszkodik, és az adatátviteli szabványok tekintetében sincs egyetértés közöttük. Míg egyes rendszerek a wifire támaszkodnak, mások a Bluetooth vagy a ZigBee rádiószabványt használják. Azok, akik egy bizonyos gyártó lámpáit vásárolják, kénytelenek lesznek hosszabb távon is hűségesek maradni az adott gyártóhoz, még akkor is, ha más szolgáltatók idővel vonzóbb alternatívákat kínálnak. Az egyik szolgáltató riasztórendszerének összekapcsolása egy másik szolgáltatóéval ugyanis bár nem lehetetlen, de nem is túl könnyű. Egy kezdő gyakran már a telepítés során elveszíti a kedvét az egésztől.

 

Ezért aztán az utóbbi időben több nagy gyártó is összefogott, és közösen dolgoznak egy egységes szabvány kialakításán, amely megkönnyítik egymás rendszereinek az összekapcsolhatóságát. Olyan szoftvermegoldások kialakítását is megkezdték, amelyek több gyártó termékeit egyetlen alkalmazáson keresztül vezérelhetővé teszik.

 

Intelligens platformok

 

Az Amazon, az Apple és a Google is rendelkezik intelligens világításra alkalmas platformokkal. Az Apple-nél és a Google-nél ezeket az alkalmazásokat egyszerűen Home-nak hívják; az Amazonnál a technológia az Alexa alkalmazásba van integrálva. Ezeken a rendszereken keresztül nemcsak a különböző gyártók termékei, például lámpái vezérelhetők, hanem olyan automatizmusok is létrehozhatók, amelyekben több gyártó termékei is összevontan vezérelhetők.

 

Egyelőre azonban még csak a nagyobb nemzetközi háttérrel rendelkező gyártók törekednek arra, hogy a termékeik integrálhatóak legyenek más gyártók rendszereibe. Az olcsóbb távol-keleti termékek esetében gyakran előfordul, hogy csak a saját applikáció telepítésével hozhatóak működésbe a megvásárolt készülékek.

 

A LED-es technika nagy fejlődésen ment keresztül

 

Az intelligens világítás egyre inkább teret nyer, ami részben a LED-es fényforrások fejlődésével is összefügg. Az első, klasszikus foglalatokba szerelhető LED-lámpák 2007-ben jelentek meg a piacon, először még meglehetősen alacsony fényerősséggel, ráadásul a LED-es fények kezdetben meglehetősen hideg kék árnyalatúak voltak. Három évvel később már a klasszikus izzólámpák színéhez hasonló meleg fehér színben is megjelentek az első LED-es fényforrások. Időközben a LED fényforrások minden elképzelhető formában és méretben kaphatók, a fényfüzérektől a nagy teljesítményű spotlámpákon át a teljesen hétköznapi "izzókig". A különbség csupán annyi, hogy a LED-es változataikban nincs izzószál, sokkal kevesebb energiát fogyasztanak és sokkal hosszabb az élettartamuk. Használatuk tehát akkor is okos dolog, legalábbis a környezet, és a pénztárcánk védelme érdekében, ha amúgy a fények még „buták”.  Hátrányuk, hogy a gyártásukhoz ritkaföldfémekre és más értékes nyersanyagokra, például rézre, sőt néha aranyra is szükség van, és az újra hasznosításuk se könnyű, ezért az élettartamuk végén a LED-lámpákat - függetlenül attól, hogy intelligensek-e vagy sem - elektronikai hulladékként kell ártalmatlanítani, és nem szabad egyszerűen a háztartási hulladékba dobni.

 

Ettől függetlenül az intelligens világítás előnyei tagadhatatlanok: ha helyesen használják, energiát és ezáltal költségeket takaríthatunk meg velük meg. Az automatizációs mechanizmusok pedig növelhetik a kényelmünket. Ha például a felhasználó elhagyja a házat vagy az irodát, a világítás automatikusan kikapcsol. Ezenkívül azt is be lehet állítani, hogy a fény rendszeres időpontokban fel- és lekapcsoljon, hogy ezzel azt a benyomást keltse: van valaki az épületben, ezzel is elriasztva az esetleges betörőket.

 

Emellett persze az sem elhanyagolható, hogy az intelligens lámpákkal olyan fényeket kaphat az otthonunk vagy a kertünk, amilyet csak szeretnénk, és amikor csak szeretnénk.  Azok számára pedig, akiknek a technológia túl bonyolult, az intelligens rendszerek is lehetőséget nyújtanak arra, hogy akár egy fali kapcsolóval is felkapcsolhassuk a fényt – mint ahogyan azt a szüleink is tették 30-40 évvel ezelőtt.

 

Ha pedig te is gondolkodtál rajta, hogy belevágj az otthonod okosításába, de nem tudtad, hogy hol is kezdj bele, olvasd el ezt a cikkünket!