Fénnyel és színekkel a téli rosszkedv ellen

2023.01.18.

 

Véget ért a karácsonyi és újévi ünnepi időszak, bezártak a karácsonyi vásárok, mindenhol lekapcsolták a szemet gyönyörködtető ünnepi megvilágítást, de a hosszú sötét esték és éjszakák maradtak, csak úgy, mint a ködös, felhős, nyirkos nappalok. Néhány ügyes praktikával azonban segíthetsz magadon, hogy jobb kedved legyen addig is, amíg érezhetően elkezdenek hosszabbodni a nappalok. Olvasd el a tippjeinket, hogyan tudod felturbózni a kedvedet ilyenkor „télvíz” idején!
 

A napfény hiánya és az ilyenkor megszokott ködös, borús időjárás sokszor nagyon lehangoló tud lenni. A megfelelő színű és hőfokú fényekkel könnyen javíthatunk a hangulatunkon ilyenkor, íme néhány javaslat.
 

 A fény a kulcsa mindennek
 

A legfontosabb ilyenkor, hogy a megfelelő fényekkel teremtsünk magunk körül olyan környezetet, ami feldobja hangulatunkat. Már az is segíthet, ha a szobákat ilyenkor világosabbá tesszük erősebb izzók beszerzésével vagy több lámpa felkapcsolásával.

Nem mindegy azonban, hogy milyen fényű izzókat használunk. A fényforrásokat három csoportra oszthatjuk: meleg fehér fényű (napnyugta szín) egy fényforrás 3300 kelvin alatt, közép fehér fényű 3300 és 5000 kelvin között, hideg fehér fényűnek pedig az 5000 kelvin fölötti tartomány számít. Újabban divatossá váltak a hideg fényű izzók, amelyek ugyan a nappali fényt utánozzák, és a koncentrációt is segítik, de a kedvünk javításában mégsem járnak élen, a hideg fény ugyanis – ahogy a neve is mondja – hideg, barátságtalan érzést kelt. A napnyugta színű meleg fények keltenek bennünk általában jó hangulatot.
 

Melyik helyiségbe milyen fényt?

Az sem mindegy, hogy melyik helyiségben milyen hőfokú fénnyel világító fényforrást szerelünk fel.  A fényforrások kiválasztásánál mindig figyeljünk arra, hogy a hideg fény segíti a koncentrációt, a meleg fény pedig pihentet.
 

A nappaliban általában pihenni, kikapcsolódni szoktunk, ide ezért meleg, fehér fényű égőkkel ellátott lámpák felszerelését ajánljuk. A mennyezetre szerelt fő fényforrás mellett érdemes gondolni a hangulatvilágításra is, ezek is legyenek meleg fehér fényű fényforrások.
 

A fürdőszobában az a jó, ha mindig mindent tökéletesen látsz, ezért ide a nagyobb fényerejű, hideg fényű világítási berendezések használatát javasoljuk. Falra szerelt fényekkel, vagy a mennyezetbe beépített LED-ekkel sokkal ​erősebb​ fényt érhetünk el, mint egy általános mennyezeti lámpával.
 

A konyhába ​meleg fényű fényforrást használatát javasoljuk​. Főzéshez, sütéshez, vagy az előkészítő munkálatokhoz jó, ha mindig van egy további fényforrás, akár egy kisebb lámpa is. A konyhai pult megvilágítására egy LED-szalag is ideális lehet.
 

A hálószobába választhatunk akár forgó- vagy nyomógombbal szabályozható fényforrást vagy akár hangulatvilágítást is, hogy igény esetén könnyen tudjuk változtatni a fényerősséget. ​Ezen kívül a hálószobában mennyezeti világításnak érdemes LED-panelokat használ​ni​. Már csak azért is, mert egy LED-lámpával több mint 80 százalék villamosenergiát takaríthatunk meg összevetve a hagyományos fényforrásokkal.
 

Játék a fényekkel
 

A fényekkel való hangulatjavítás további lépése lehet, ha az izzók vagy a lámpabúra színét alakítod úgy, hogy elérd vele a kívánt élettani hatásokat. A fehér fény ugyanis frissítő hatású, míg a fekete és a szürke lehangol és álmosít. A piros vagy vörös szín melegérzetet kelt, élénkít, serkent, túlzott használata azonban feszültséget, félelmet is okozhat.
 

A narancssárga színnek is pozitív élettani hatásai vannak, kedvezően befolyásolhatja az emésztőszervi működést, csökkentheti az anyagcsere zavarait, melegérzetet kelt, élénkít, vidámít. A sárga felszabadító, vidámító, frissítő hatású, zöldes árnyalata serkenti az agytevékenységet. A zöld nyugtatólag hat az idegrendszerre, csökkentheti a vérnyomást, és tágíthatja az ereket is.
 

A kék amellett, hogy hidegérzetet kelt, csillapíthatja a lázat, csökkentheti a fájdalomérzést, vérnyomást, pulzusszámot, a percenkénti lélegzetvételt is. A lila szín viszont felemás hatású, mivel kedvezően hat a szívműködésre, mégis szomorúvá tehet.