Szavazz és segíts, hogy a magyar program legyen az Európai Fenntartható Energia Díjak közönségdíjasa!

 
 
 

2021. szeptember 28.
 


Az embereket energiatakarékosságra ösztönző EnergiaKözösségek életmódprogram bekerült a hamarosan kiosztásra kerülő Európai Fenntartható Energia Díjak döntőjébe. Szavazz Te is a magyar versenyzőre!  

 

2021-ben az EnergiaKözösségek program egyike lett a fenntartható energiával kapcsolatos uniós díjért folyó verseny három döntősének az ún. Szerepvállalás (Engagement) kategóriában. A díj olyan tevékenységeket jutalmaz, amelyeknek nagy a társadalmi elfogadottsági potenciálja, és arra ösztönzik és motiválják a polgárokat, hogy változtassanak energiafelhasználási szokásaikon.

 

A 2021. évi Fenntartható Energia Európai Hete (EUSEW) tizenkét kiemelkedő személyiséget és projektet állít középpontba az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások terén megvalósított innovációjuk elismeréseképpen. Az EnergiaKözösségek kategóriája mellett még három kategóriában osztanak díjakat: Innováció (Innovation), Nők az energiaiparban (Woman in Energy), Ifjú energiabajnokok (Young Energy Trailblazer). Ezek mellett létezik egy közönségdíj is (Citizen’s Award), amelyre az első két kategóriába tartozó projektek egyike esélyes.

 

Szavazz Te is a magyar EnergiaKözösségek programra október 22-éig a díj weboldalán.

 

Az öt nyertest október 25-én, hétfőn, a 2021-es EUSEW-hét során hirdetik ki, ami október 25. és 29. között kerül megrendezésre.


Szavazni október 22-éig lehetséges az EUSEW weboldalán. A weboldalon keresd az ’Energy Neighbourhoods’ feliratot és nyomj a ’VOTE’ gombra!

 

Kattints ide és szavazz!

 

Az EnergiaKözösségek programról:

A program, amelyet eredetileg 2011-ben, 15 másik országgal együtt, az Intelligens energia – Európa program keretében egy kétéves uniós finanszírozású projekt részeként indítottak útnak, olyan sikeresnek bizonyult Magyarországon, hogy az ipar képviselői és a szakértők összefogtak a folytatása érdekében. 2013 óta a programot már az E.ON Hungária Csoport finanszírozza és a GreenDependent Intézet koordinálja, 2021 őszén pedig már a 10. évad veszi kezdetét. Az ehhez hasonló kezdeményezések közelebb viszik az EU-t a 2030-ra kitűzött céljaihoz

 

„Az EnergiaKözösségek segítenek az embereknek abban, hogy anyagi beruházások nélkül, csupán mindennapos szokásaik és viselkedésük megváltoztatásával tegyenek az éghajlatváltozás ellen” – mondta el Vadovics Edina, a GreenDependent Intézet tudományos igazgatója, a program koordinátora.  „Segítjük az embereket életmódjuk megváltoztatásában, az energiával való takarékoskodásban és karbonlábnyomuk csökkentésében, ezáltal csökkentve az éghajlatváltozásban játszott szerepüket.” 

 

Magyarország-szerte számos közösség megmutatta, hogy egyszerű életmódbeli változtatásokkal a polgárok átlagosan 7–10%-os, sőt, esetenként akár 25%-os energiamegtakarítást képesek elérni. Az EnergiaKözösségek program keretében a közösségek tagjai a „zöld életmód” szakértői segítségével feltárhatják azokat a területeket, ahol mérhető módon energiát takaríthatnak meg otthonaikban anélkül, hogy csorbulna az életminőségük. Az ország végső energiafogyasztásának egyharmadáért felelős magyar háztartások így jelentős szerepet kaphatnak az ország karbonlábnyomának csökkentésében és az éghajlat-politikai célok elérésében.  A program jelentős társadalmi előnyökkel is jár az energiaszámlákkal kapcsolatos megtakarítások révén, amelyek a háztartások egyéb égető kiadásainak fedezésére fordíthatók, illetve egyes esetekben segít kiemelni a polgárokat az energiaszegénységből.

 

„Az elmúlt 10 évben több mint 5000 emberhez és 1000 háztartáshoz jutottunk el Magyarországon. Több mint 230 személyt képeztünk ki arra, hogy úgynevezett klímakoordinátorként együttműködjenek kis közösségekkel" – mondta Vadovics Kristóf, a GreenDependent Intézet ügyvezető igazgatója.

 

A klímakoordinátorokat a közösségi médián és különböző hálózatokon keresztül toborozzák, majd kiképezik őket arra, hogy szakértői iránymutatással segítsenek energiacsökkentést elérni a háztartások szintjén működő életmódbeli változtatások révén. Utóbbiak közé tartozhat a melegvíz-használat csökkentése, az edények vagy a ruhák hatékonyabb módon történő tisztítása, vagy még kreatívabb változtatások, például az elektronikus eszközök nélküli szórakozás.

 

Ha szeretnél többet is megtudni a programról, akkor itt megnézheted az EnergiaKözösségek programról készült angol nyelvű videót: