Energiavámpírok az otthonodban: így vedd fel a harcot ellenük!

2022.09.01.

energiavámpír

 

A közösségi médiában jó néhány évvel ezelőtt nagyon sokan lájkolták a legkülönfélébb  energiatakarékossági tippeket, az utóbbi években azonban sokat csökkent az érdeklődés irántuk. Most újra nagyon sokunkat foglalkoztat, hogyan tudjuk kordában tartani háztartásunk energiaköltségeit.  Vedd fel a harcot te is az energiavámpírok ellen a háztartásodban, mert ezzel is jelentősen csökkenteni tudod a rezsidet!

 

Össze tudod számolni, hány elektromos készüléked van? Valószínűleg meglepődnél a végeredményen. És azt tudod, hogy ezek közül ebben a pillanatban épp hány van bedugva úgy, hogy nem is használod? Szinte biztos, hogy ezt sem tudnád egy kezeden megszámolni.

 

Márpedig ez sok pénzedbe kerül, hiszen hiába vannak a különféle kütyük és gépek kikapcsolva, apránként mégis „lopják” az áramot, mégpedig nem is keveset! Leesne az állad, ha kiderülne, mennyi pénzt fizetsz ki utánuk egy évben!

 

A Nemzetközi Energia Ügynökség számításai szerint egy átlagos európai háztartás teljes áramfogyasztását akár 14 százalékkal is csökkenteni lehet azzal, ha odafigyelünk az otthonunk energiavámpírjainak fogyasztására. 

 

Hazánk elektromos energia fogyasztása tavaly minden korábbi rekordot megdöntve 46 923,9 GWh volt, ami a 2020-asnál közel 4 százalékkal, az eddigi csúcsot jelentő 2019-es évinél pedig közel 3 százalékkal magasabb. Ennek 26 százalékát, tehát picit több mint egynegyedét a lakosság fogyasztja el.  Ha sikerülne ebből megtakarítani 14 százalékot az otthonaink energiavámpírjainak fogyasztására odafigyelve, akkor a magyar családok átlagfogyasztására érvényes 35 forintos kWh áramdíjjal számolva az áramvámpírok által eltüntetett áram értéke csaknem 60 milliárd forint. 4,3 millió háztartással számolva az családonként több mint 14 ezer forint. Bizony, ennyit pazaroltunk el csak áramból tavaly teljesen feleslegesen. 

 

Teljesítmény vs. fogyasztás

 

A villamos energiafogyasztást kilowattórában mérjük (kWh) - a villanyszámlán is ez a fogyasztás alapegysége. A készülékek fogyasztását úgy kapjuk meg, ha megszorozzuk a teljesítményüket a bekapcsolt üzemidővel, majd a kWh szerinti villamosenergia-árral. Tegyük fel, hogy van egy 500 W (0,5 kW) teljesítményű készülékünk, és egy egész napon át (24 órán keresztül) működtetjük. Ez 12 kWh villamos energiát fog fogyasztani (azaz óránként fél kilowattot).

 

Tévékészülékek standby fogyasztása

 

A régi tévékészülékek hírhedten nagy energiavámpírok voltak. Az újabb készülékek azonban annak ellenére, hogy nagyobbak, általában kevésbé fogyasztanak áramot, mint régebbi társaik. Manapság a modern tévékészülékek már a leghatékonyabb háztartási készülékek közé tartoznak. 2013 óta az Európai Bizottság előírja, hogy a televíziókészülékek készenléti üzemmódban nem használhatnak 0,5 wattnál több áramot.  Ha tehát egy tévé standby állapotban 0,5 wattot „vesz fel”, az egy nap alatt 12 wattórát (Wh), egy évben pedig 4,4 kWh áramot fogyaszt akkor is, ha egyszer sem kapcsolod be a készüléket.Ez önmagában tényleg nem sok, rezsicsökkentett áron (35 forintos kWh árral számolva) 153 forint, lakossági piaci áron pedig 306 forint. Ez egy teljes évben tényleg nem tűnik soknak, de ez csak egy készülék a háztartásban található sok berendezés közül, méghozzá az egyik legenergiahatékonyabb készülék.

 

Számítógépek, laptopok

 

Ha a számítógépünket a falba dugva hagyjuk, akkor az akkor is fogyaszt áramot, ha már abbahagytuk vele a munkát. A PC-monitorok készenléti állapotban a tévékhez hasonló energiát vesznek fel, általában nem többet, mint fél wattot. Az előző példánkat alapul véve ez rezsicsökkentett áron (35 forintos kWh árral számolva) 153 forint, lakossági piaci áron pedig 306 forint.

 

A készenléti üzemmódban bedugva hagyott laptopok ennek körülbelül a dupláját fogyasztják, tehát rezsicsökkentett áron évi mintegy 300 forintunkat, lakossági piaci áron pedig több mint 600 forintunkat „égeti” el feleslegesen.

 

A mobiltelefonokhoz hasonlóan tehát ezeket is mindig érdemes kihúzni a konnektorból, ha teljesen feltöltötték őket.

 

Mobiltelefon- és tablet-töltők

 

Ha a telefontöltőt bedugva hagyjuk, az továbbra is fogyaszt áramot - de ha csak a töltőt hagyjuk a falba dugva, anélkül, hogy a telefonunkat csatlakoztatnánk, a felhasznált áram mennyisége elenyésző lesz, fogyasztásmérővel szinte alig mérhető. Ha azonban a telefont is a töltőre csatlakoztatva hagyjuk, miután az akkumulátora teljesen feltöltődött, akkor jóval több energia fog fogyni: a töltő ugyanis mindaddig ugyanannyi áramot használ, amíg a telefon be van dugva - függetlenül attól, hogy az akkumulátor fel van-e töltve vagy sem. Ebben az esetben nagyjából 0,5 watt áramfelvétel történik, tehát rezsicsökkentett áron évi mintegy 150 forintunk bánja, lakossági piaci áron pedig több mint 300 forintunk bánja, ha folyamatosan bedugva hagyunk egy telefontöltőt, rajta a telefonunkkal.

 

Konyhai készülékek
 

A konyhában a legnagyobb energiapazarlók közé tartozik a mikrohullámú sütő (amely használaton kívül körülbelül 3 wattot vesz fel). Ez egy teljes évben már rezsicsökkentett áron évi mintegy 900 forintunkba kerül, lakossági piaci áron pedig több 1800 forintunkba. forintunk. Minden olyan LED-es lámpa vagy képernyő, amely állandóan bekapcsolva van, még ennél is több energiát fogyaszt.

 

Számolj utána te magad is!
 

Magad is elég kiszámolhatod, mennyi pénzt vesztegetsz el egy évben áramvámpírokkal. Az alábbi számok megmutatják, hogy az egyes elektromos berendezések áramfelvétele hogyan alakul stand-by állapotban. Szorozd meg az alábbi számokat 24-gyel, akkor megkapod, hogy egy nap alatt mennyi áramot pazarolnak el, ha folyamatosan bedugva tartod, miközben nem használod őket , majd a kapott értéket szorozd fel 365-tel, ekkor megkapod az egész éves árampazarlás mértékét wattórában. Ezt az értéket oszd el ezerrel, így kapod meg az eredményt kilowattórában, majd ezt szorozd fel a 35 Ft-os rezsicsökkentett, ill. a 70 Ft-os lakossági árú áramárral. (Példa: egy játékkonzol standby áramfelvétele 15 watt x 24 x 365 / 1000 x 35 ill. 70 = 4599 ill.  9198 Ft.
 

Játékkonzol: 15 watt

Hangszóró: 4 watt

Mikrohullámú sütő: 3 watt

PC monitor: 0,5 watt

Okos otthon eszköz: 2 watt

Digitális rádió: 1 watt

Laptop: 0,5 watt

Elektromos fogkefe: 0,5 watt

Mosogatógép: 0,5 watt

Kávéfőző: 0,5 watt

Nyomtató: 0,5 watt

Mobiltelefontöltő (rádugva hagyott telefonnal): 0,5 watt
 

Add össze az összeset, amit kiszámoltál, és máris megkapod, mennyi pénzedbe kerül, hogy mindent folyamatosan a konnektorba dugva tartasz. Hát nem érné meg inkább kihúzni ezeket a berendezéseket?