Okosítsd otthonod, hogy csökkenthesd az energiaköltségeidet!

2022.09.27.

 

Otthonunk intelligensebbé tétele, automatizálása és összekapcsolása az okos eszközeinkkel nem csak a kényelmünket szolgálja. Persze az se „kutya”, ha az összes lámpát egyszerre kapcsolhatjuk fel vagy le, vagy ha a mobiltelefonunk segítségével módosíthatjuk – akár távolról is - lakásunk beltéri hőmérsékletét, de ennél sokkal fontosabb a mostani helyzetben, hogy ezzel jelentősen csökkenthetjük az áramköltségeinket is.  Íme tippjeink, hogyan varázsolhatjuk okosabbá és energiatakarékosabbá az otthonunkat. 

 

Intelligens fényekkel az alacsonyabb villanyszámláért

 

A világítás intelligens és összekapcsolt lámpákkal való helyettesítése már évek óta erős trend. Ennek számos előnye van. Nem kell újra kábelezni a lakást, és mégis közvetlenül az okostelefonunkon keresztül tudjuk be- és kikapcsolni a fényeket, és áttekintést kapunk az otthon világításáról. Ez megkönnyíti, hogy tényleg mindig le legyenek kapcsolva a lámpák, amikor nincsenek használatban.

 

Sok fajtájuk beállítható úgy is, hogy meghatározott időpontokban kapcsoljanak be és ki, vagy csatlakoztatható mozgásérzékelőkhöz is, amelyek automatikusan be- és kikapcsolnak, amikor belépünk a helyiségbe, vagy éppen elhagyjuk azt.

 

Tartsd ellenőrzés alatt a fűtési költségeidet!

 

Ma már számos különböző módja van a ház belső komfortjának szabályozására. Sok modern hőszivattyú rendelkezik saját intelligens rendszerrel, amely többek között az időjárás-előrejelzésnek megfelelően vagy az energiatakarékosság érdekében képes szabályozni a beltéri hőmérsékletet. De nem kell mindent eleve beépíteni - számos olyan megoldás létezik, amely a régebbi berendezéseket is „felokosíthatjuk”, hogy okosabbá tegyük azokat.

 

Ha például régi, még nem okos klímád van otthon, kaphatóak olyan okosítók a kereskedelmi forgalomban, amelyek összekapcsolják azt a Wi-Fi-vel, és lehetővé teszik, hogy a hőmérsékletet és számos funkciót a telefonunkról vezéreljünk. Sokkal jobb döntés ugyanakkor, ha eleve olyan hűtésre és fűtésre is alkalmas okosklímát szereltetünk be otthonunkba, amelyekbe ezek a funkciók eleve be vannak építve, és amelyek a régi klímáknál sokkal energiatakarékosabbak, és így a pénztárcánkat is jobban kímélik. Ha vízkeringetéses fűtés van az otthonunkban, akkor a radiátorokra intelligens termosztátokat szerelhetünk, amelyeket wifin keresztül vezérelhetünk. Bármelyik lehetőség kényelmesebbé teszi a fűtésünk szabályozását az energiatakarékosság jegyében: lehetővé teszik, hogy alacsonyabb hőmérsékletet állítsunk be, amikor nem vagyunk otthon, de újra kellemes meleg legyen, mire hazaérünk.

 

Az energiafogyasztás szabályozása intelligens aljzatokkal

 

Az időzítők használata nem új jelenség a háztartásban – régóta beváltak kényelmi és energiatakarékossági eszközként. Az időzítők valójában nagyon egyszerű módjai annak, hogy erőfeszítés nélkül energiát takarítsunk meg, például az olyan készülékeket, amelyeknek napközben bekapcsolva kell lenniük, de éjszaka nem, ugyanazon konnektorhoz csatlakoztathatjuk olyan időzítővel, amelyik minden alkalommal ugyanabban az időpontban kapcsolja ki és be az áramot. Akár több eszközt is csatlakoztathatunk ugyanahhoz az elosztóhoz, így egy gombnyomással akár mindet ki- és bekapcsolhatjuk egyszerre.

 

Azoknak, akik igazán kézben akarják tartani az irányítást az áramfogyasztásuk felett, okos konnektorok beszerzését javasoljuk. Az okoskonnektor bármelyik szabványos fali aljzatba bedugható, és lehetővé teszi, hogy be- vagy kikapcsolja az áramot, ráadásul egy mobilapp segítségével a telefonunkon is megjeleníthetjük a rajta keresztül működtetett eszközök pillanatnyi és összesített  energiafogyasztását.

 

A jövő intelligens otthona a jelenben?

 

Ahogy a hálózataink egyre gyorsabbá és intelligensebbé válnak, úgy lesz lehetőségünk az otthoni mindennapi életünk egyre több részének összekapcsolására is. Sok szakértő szerint az automatizálás lesz a középpontban. Különböző eszközeink és berendezéseink egyre nagyobb mértékben fognak egymással kommunikálni, hogy képesek legyenek automatikusan elvégezni dolgokat, anélkül, hogy nekünk kelljen döntenünk ezekről. A jövő okosotthon rendszerei valószínűleg még a jelenlegieknél is jobban fogják csökkenteni az áram-, víz- és hőfogyasztásunkat, de a jövőt valahol és valamikor mindig el kell kezdeni. Például most.

 

Ha kezdő vagy az okos otthonok világában, neked szól ez a cikkünk, amelyik azt mutatja be, hogyan kezdhetsz bele apró és nem sokba kerülő lépésekkel otthonod okosításába.

 Összekapcsolt otthon

Hangvezérlés

Néhány évvel ezelőtt a hangvezérelt asszisztensek „betörtek” az otthonainkba. Számos okos „kütyü” és kiegészítő támogatja a különböző gyártók hangalapú asszisztenseivel történő vezérlést. Ha rendelkezünk ilyennek, és szeretnénk további okos kiegészítőket beszerezni, célszerű ellenőrizni, hogy kompatibilisek-e az eszközzel.

Intelligens zárak és kulcs nélküli házak

A digitális ajtózárak az utóbbi időben egyre népszerűbbé váltak. Vannak mobiltelefonhoz csatlakoztatható változatok is, így a telefonod gombnyomására bárhonnan beengedheted a látogatókat a lakásodba. Egyes modellek még kamerával is rendelkeznek, így láthatod is is, ki áll az ajtaja előtt.

Fejlett riasztórendszerek

Az otthoni riasztórendszerek egyre fejlettebbé váltak. Sok mai megoldás több más eszközzel is összekapcsolható. Például összeköthetők az ajtó intelligens zárjával vagy csatlakoztathatók tűzjelzőkhöz, amelyek füst esetén automatikusan riasztanak bennünket telefonon vagy az is lehet, hogy rögtön egy riasztóközpontba érkezik a jel. Egyes riasztók még a vízszivárgást is érzékelik.

Intelligens hűtőszekrények

Mennyire lehet intelligens egy hűtőszekrény? Már léteznek olyan összekapcsolt hűtőszekrények, amelyek belsejében kamerákat helyeztek, amelyek megmutatják, mi van bennük, és ezt bármikor ellenőrizheted a mobiltelefonodról is. De csak akkor, ha nem a hagyományos módot választod, mert ettől még az a megoldás is működik, hogy odamész, és ugyanúgy kinyitod a hűtőd ajtaját, mint ahogy azt eddig is tetted.