Mit teszünk mi az E.ON-nál a fenntarthatóságért?

2020.09.21.

 

Szeptember 18-án kezdődött az Európai Fenntarthatósági Hét 2020, amely egész Európára kiterjedő kezdeményezésként jött létre az ENSZ fenntartható fejlődési célkitűzéseinek támogatása érdekében. A kezdeményezéshez az E.ON is csatlakozott, szeptember 21. és október 2. között a teljes vállalatcsoporton belül és hazánkban is megrendezzük az első „Európai Fenntarthatósági Hét” programsorozatot.

 

 

A szeptember 18-án kezdődött Európai Fenntarthatósági Hét célja, hogy minél több fenntarthatósággal kapcsolatos szervezetet, tevékenységet, kezdeményezést megismerhessen a közvélemény, köztük azt is, hogy mi az E.ON-nál mit teszünk a fenntarthatóságért, azaz milyen vállalásokkal szeretnénk hozzájárul bolygónk klímájának megőrzéséhez.

 

 

17 cél

 

Az ENSZ 193 tagállama 2015 szeptemberében New York-ban egy történelmi csúcstalálkozón fogadta el az új integrált fenntartható fejlődési és fejlesztési keretrendszert, az Agenda 2030-at, amely a szegénység megszüntetéséhez, az egyenlőtlenségek leküzdéséhez, Földünk környezeti rendszerének megóvásához vázol fel elképzeléseket. Ebben 17 fenntartható fejlődési célt fogalmaztak meg és minden ország, régió számára célokat és feladatokat írtak elő.

 

 

Hogyan kapcsolódik ehhez az E.ON?

 

Mi az E.ON-nál azon dolgozunk, hogy jobbá tegyük az emberek életét. Ez az E.ON egyik stratégiai alapja és működésünket meghatározza, hogy fenntartható módon, fenntartható termékeket és szolgáltatásokat ajánljunk az ügyfeleinknek. A vállalatcsoportunk a fenntartható fejlődési célok közül az alábbiak célokhoz kapcsolódik: megfizethető és tiszta energia, fenntartható városok és közösségek, fellépés az éghajlatváltozás ellen.

 

Ezekhez kapcsolódóan a legfontosabb vállalásunk: vállaljuk, hogy a teljes nemzetközi vállalatcsoportunk tevékenysége 2040-re karbonsemleges lesz. Az ehhez vezető úton már mostanra is jelentős mérföldköveket értünk el: tavaly például több mint 100 millió tonna széndioxid-kibocsátást sikerült elkerülnünk a klímabarát termékeinket választó ügyfeleink segítségével.  A városok levegőtisztaságához a vállalatcsoportunk által szerte Európában és Amerikában telepített 36 ezer elektromosautó-töltő létesítésével járulunk hozzá, Európában minden ötödik megújuló energiát termelő berendezés az E.ON hálózatához csatlakozik. 

 

 

Magyarország fenntartható jövőjéért

 

Magyarországon is ugyanezeket a célokat követjük tevékenységeinkkel. Hogy csak a legfontosabbakat említsük: a fenntartható áramtermelés kiváló példája az AUDI győri logisztikai központjának tetején kiépített napelemparkunk, ami Európa legnagyobb, épületen kialakított fotovoltaikus rendszere.  Az áruházlánc parkolóiban megnyíló E.ON töltőállomás-hálózat országszerte összesen több mint 360 új töltési ponttal gazdagítja a hazai elektromosautó-töltő infrastruktúrát, e-flotta szolgáltatásunkkal országszerte, a Blinkee.city környezetbarát elektromos robogómegosztó szolgáltatásával pedig Budapesten és Pécsen támogatjuk a környezetbarát közlekedést.  A természetvédelmi szervezetekkel és a madárvédelmi szakemberekkel együttműködve számos lépést tettünk annak érdekében, hogy magyarországi áramhálózatunk madárbaráttá váljon: több ezer veszélyes hálózati elemet borítottunk be madárvédelmi eszközökkel, mintegy 4400 biztonságos fészeket és fészekalapot helyeztünk el az oszlopainkon, a vezetékeinkre pedig fényvisszaverő jelöléseket helyeztünk el, hogy azok jobban láthatóak legyenek a repülés közbeni madarak számára.

 

Érdemes figyelni ezen a héten a közösségi médiafelületeinket, ahol további információkkal és játékokkal is találkozhattok majd ebben a témában.