Nagyfeszültségre kapcsolt a drónok harca

2019.06.18.

 

Sokat olvashatunk arról, hogy az eredetileg az amerikai haderő számára kifejlesztett repülő robotok, vagyis a drónok hogyan hasznosíthatóak az egyes iparágakban. A fejlesztésekre nyitott vállalatként nem is kérdés, hogy mi is gondolkodunk azon, hol és hogyan használhatnánk ki a drónokban rejlő lehetőségeket. A jövő technológiájának tesztelését már elkezdtük, és úgy tűnik, a drónok nem okoznak nálunk zavart, sokkal inkább hasznos segítőink lehetnek az üzemzavarok megelőzésében.

 

Bár a drón iparágra vonatkozóan kevés kutatás érhető még el, azért az jól látszik, hogy ezeknek a repülő szerkezeteknek a felhasználási köre jelentős növekedés előtt áll. A drónok gyakran jelenthetnek költségkímélő megoldást a hagyományos technikák alkalmazásával szemben, gondoljatok csak a légi fényképek elkészítésére. Emellett elláthatnak olyan feladatokat is, amelyek semmilyen más módszerrel nem megvalósíthatóak.

 

Mi is kísérletezünk azzal, hogy hogyan hasznosíthatnánk ezeket a kis robotjárműveket mindennapi munkánk során, hiszen fontosnak tartjuk, hogy az új technológiákat nyomon kövessük és lehetőség szerint bevezessük, alkalmazzuk azokat, hogy ezzel is tovább javíthassuk az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásaink színvonalát.

 

A drónok felhasználásában abszolút látunk fantáziát és lehetőséget, éppen ezért kezdtük ebben az évben tesztelni őket. Az első próbára a pécsi Kővágószőlős alállomásunkon került sor, ahol azt próbálgattuk, hogyan tehetjük hatékonyabbá a nagyfeszültségű szerelvények vizsgálatát a drónok segítségével.  

„A drónok óriási előnye, hogy a hálózat kikapcsolása nélkül is képesek a felvételek elkészítésére. Kiválóan elemezhető, 30-szoros nagyítású képek készítésére alkalmasak, a hőkamerás felvételek pedig jól megmutatják a hálózaton azokat, a többi hálózati elemhez képest kiemelkedően meleg pontokat, amelyeket fel kell jegyezni és ki kell vizsgálni” – fogalmaz Vass István, az E.ON áramhálózati osztályának munkatársa. Mint elmondta, a drónok nemcsak az üzemzavar okainak feltárásában, de már a megelőzésben is segítségünkre lehetnek.

 

„A teszt során készült felvételek megmutatták, hogy a drónok alkalmasak a hálózati elemek állapotának költséghatékony vizsgálatára, segítségükkel a kezdeti stádiumban lévő, később esetlegesen üzemzavart is okozó hibák is észrevehetők a képeken. Mivel nem szükséges minden oszlopról hőkamerás felvételt készítenünk, a napi lerepült táv így tovább növelhető. Bár a drónos vizsgálatok nem helyettesítik a 20 éves periódussal történő hagyományos ellenőrzéseket, sokat segíthetnek abban, hogy még megbízhatóbb szolgáltatást nyújtsunk ügyfeleinknek – mondta el a teszt tapasztalatait összegezve Orbán Márton E.ON-os vonalgazda.

 

A drónok kezelésének profi megtanulása sok gyakorlást igényel. Kihívást jelent még az akkumulátorok kapacitása és töltési ideje okozta korlátozottság, amelyekre megoldást kell találnunk. A sok gyakorlás és ötletelés azonban megéri a befektetett energiát, hiszen a drónok használata a költség- és munkahatékonyság mellett újdonságot, érdekességet, izgalmat hozhat a jól megszokott munkafeladatok mellé.

 

„A megszokott feladatok mellett egy kicsit mást is csinálhatunk. Amellett, hogy a szerelő és az üzemeltető kollégák munkáját nagy mértékben megkönnyítjük, nekünk a mindennapi munkavégzés során változatosságot is jelent. Természetesen sokat kell még tanulnunk, hiszen még kezdők vagyunk, de mindenképpen megéri, hiszen a drónok használata a hálózaton nagyon komoly jövővel kecsegtet” - tette hozzá Szloboda Zoltán területgazda.

 

Egy biztos tehát: a nagyfeszültségre kapcsolt drónok harca folytatódik.