Csökkentsd velünk együtt a műanyag szemetet!

2021.11.18

 

A klímaváltozás talán a legnagyobb kihívás, amivel az emberiség valaha találkozott. Hatásai már most is érezhetőek, de a jövőben egyre gyakrabban találkozunk majd velük az élet minden területén. Jó hír viszont, hogy még messze nincs minden veszve. Még csökkenthetjük a felmelegedés mértékét, de csak akkor, ha mindannyian, cégek, országok, emberek, együtt teszünk a változásért. Ezért jött létre a Föld bajnokai kihívás is. A héten elindult a második kihívásunk: próbálj meg lehetőleg minél inkább műanyagmentesen élni!

 

A helyzet ugyanis sajnos sokkal rosszabb, mint azt sokan hajlandóak vagyunk tudomásul venni: csak a Nagy Csendes-óceáni Szemétfoltnak nevezett úszó szemétsziget mintegy 5 billió műanyagdarabból áll, és jelenleg körülbelül 1,6 millió négyzetkilométeren terül el.

 

Vagyis akkora, mint Mongólia, vagy 17 Magyarország.

 

Ez csupán egyetlen műanyagsziget, de ilyen „szeméttutajból” több tucat lebeg a világ óceánjain, és a műanyag hulladék nem csak a víz felszínen, hanem még 3 ezer méteres mélységben is jelen van. Ráadásul nem csak a vizeink vannak tele vele, hanem a föld is, amelyben elásva sok millió tonna bomlásra szinte képtelen műanyag lapul.

 

Nyugodtan mondhatjuk: elöntött minket a plasztik. El tud-e ennyit viselni a Föld?

 

Az emberiség egy dolgot tehet: elkezdi drasztikusan csökkenteni műanyag-használatát. Ebben mi magunk, magánemberként vagy vállalatként is sokat tehetünk, és az E.ON-nál teljes mellszélességgel támogatja is az ilyen törekvéseket: vállalatunk irodaépületeiben a műanyag vizespalackok helyett vízautomatákat helyeztünk üzembe, és az összes általunk támogatott nyári fesztiválon is újra használható repoharakkal szolgálták ki a vendégeket a korábban megszokott egyszer használatos eldobható műanyag poharak helyett.

 

Csatlakozz Te is a kihívásunkhoz, és próbálj meg minél kevesebb egyszer használatos műanyagot használni!  Vállald az alábbi kihívásaink egyikét:

  • Próbáld ki, milyen egy csomagolásmentes boltban vásárolni!
  • Vigyél saját dobozt, ha elvitelre veszel enni!
  • Építs egy madáretetőt vagy bármi mást egy PET palackból!
  • Válassz egy műanyagmentes vagy újrahasznosított csomagolású termékeket!
  • Vigyél magaddal saját repoharat egy buliba, kirándulásra!
  • Fotózd le a kulacsod vagy fenntartható kávéspoharad!
  • Használj textilzsákot a bevásárláshoz az egyszer használatos zacskó helyett!
  • Vásárolj háziállatodnak nagyobb kiszerelésben!

Készíts erről egy beszédes képet, töltsd fel a weboldalunkra vagy töltsd fel az Instagramra #földbajnokai hashtaggel nyilvános posztként, és nyerj elektromos robogót, vagy nyerd meg értékes nyereményeink egyikét!
 

További információkat és a játékszabályzatot itt találhatod. Legyél te is a Föld bajnoka!