Csökkentsd velünk együtt a műanyag szemetet!

2018.05.11.

Hiszünk benne, hogy mindenki személy szerint sokat tehet az élhetőbb jövőért. Éppen ezért indítottunk fenntarthatósági kihívást #egyzöldlépés néven, az E.ON Energy Globe Magyarország díj döntőseivel közösen. A héten elindult a harmadik kihívásunk: próbálj meg ezen a héten PET palack nélkül élni!

 

A helyzet ugyanis sajnos sokkal rosszabb, mint azt sokan hajlandóak vagyunk tudomásul venni: csak a Nagy Csendes-óceáni Szemétfoltnak nevezett úszó szemétsziget mintegy 5 billió műanyagdarabból áll, és jelenleg körülbelül 1,6 millió négyzetkilométeren terül el.

 

Vagyis akkora, mint Mongólia, vagy 17 Magyarország.

 

Ez csupán egyetlen műanyagsziget, de ilyen „szeméttutajból” több tucat lebeg a világ óceánjain, és a műanyag hulladék nem csak a víz felszínen, hanem még 3 ezer méteres mélységben is jelen van. Ráadásul nem csak a vizeink vannak tele vele, hanem a föld is, amelyben elásva sok millió tonna bomlásra szinte képtelen műanyag lapul.

 

Nyugodtan mondhatjuk: elöntött minket a plasztik. El tud-e ennyit viselni a Föld?

 

Az emberiség két dolgot tehet: feltalál egy műanyag emésztő és lebontó anyagot – amihez egyébként elég közel áll –, és elkezdi drasztikusan csökkenteni műanyag-használatát. Ez utóbbiban mi magunk, magánemberként vagy vállalatként is sokat tehetünk, és az E.ON-nál teljes mellszélességgel támogatja is az ilyen törekvéseket: az E.ON Energy Globe díjátadón például kizártuk a műanyag használatát a tálalásnál, felszolgálásnál. Műanyag szívószál helyett papírszívószálat használtunk, PET-palackos üdítők helyett pedig üvegeseket szolgáltak fel vendégeinknek. Nagyon örültünk tovább, hogy hétfőn kiosztott E.ON Energy Globe Magyarország díj döntősei között volt egy olyan kezdeményezés, amely az eldobható pelenkák helyett az újra felhasználhatókat részesíti előnyben.

 

A Textilmami kezdeményezés a ruhapelenkák használatát népszerűsíti, sőt még egy kölcsönzőt is üzemeltet, amelyen keresztül az érdeklődők kipróbálhatják a modern mosható pelenkákat. Ez azért hasznos, mert egy kisbaba utána két és fél éves pelenkázási időszak végére több mint egy tonnányi – jórészt műanyag – szemét marad hátra az eldobható pelenkák használatának eredményeként.

 

Csatlakozz Te is a kihívásunkhoz, és próbálj meg ezen a héten PET palack nélkül élni! Szódagéppel, kulaccsal, vízszűrő kancsóval ki lehet, és érdemes is kiváltani a PET palackok használatát. Készíts erről egy beszédes képet, töltsd fel #egyzöldlépés hashtaggel nyilvános posztként május 21-ig, vagy küldd be a facebook@eon.hu email címre, és nyerj elektromos robogót!