Hatékony energiamegoldások egy virtuális irodaházban – izgalmas versenyre hívta az E.ON a mérnökhallgatókat

2021.05.17.Üzemen kívüli lift, a világítás hiánya, zárt elektromos ajtók: igazi szabadulószoba-hangulattal találkozhattak az E.ON gamification versenyének első fordulójában a mérnökhallgatók. A Challenge.ON országos kihívásán 57, egyetemistákból álló csapat számára egy virtuális irodaház fogságába esett, gyakornokokból álló csoport kiszabadítása volt a feladat, melyhez az épület áramellátását kellett először helyreállítaniuk. A második fordulóba jutott 6 csapat az irodaház energiaegyensúlyát hozta helyre, a döntőn pedig energetikai témákban érveltek a hallgatók.

 

A Challenge.ON első, februári fordulójában a versenyzők szöveges feladatokon keresztül kaptak iránymutatást az E.ON szakembereitől. Ki kellett számolniuk többek között az irodaházon lévő napelemes rendszer termelését a különböző napszakokban, vagy a klíma működését a munkaidő során, ezek meghatározásával tudták kiszabadítani a gyakornokokat. Az online kihívás második fordulójában a már ismert épület energiaegyensúlyát állították helyre a játékosok, figyelembe véve az első megmérettetés alatt megismert energiatermelőket és -fogyasztókat. A döntőbe jutott hat csapat olyan témákban érveltek mint például a napelemparkok, az e-töltő hálózatok építése vagy a kiberbiztonság, így szakmai tudásuk mellett előadói készségüket és érvelési technikájukat is megmutathatták.

 

Miért választotta az E.ON ezt a módját az egyetemisták elérésének?

 

Nagy Andrea, az E.ON munkáltatói márka szakértője: A pandémia alatt számos területen kellett újragondolni működésünket. Ahhoz, hogy az E.ON-t mint munkáltatót bemutassuk, szintén új eszközöket kellett keresnünk. Mindenképpen szerettük volna megmutatni a jövő munkavállalóinak, hogy milyen összetett és izgalmas feladatok várnak munkatársainkra. Szerencsére ezt lehet online játékos formában is, amire kiváló megoldás volt a szabadulószobás gamification verseny. Nagy hangsúlyt fektetettünk az irodai helyszínek vizualizációjára, hogy a komoly szakmai megmérettetés mellett élmény is legyen a verseny.

 

Kik jelentkeztek a versenyre?

 

N.A.: Főként villamosmérnökök jelentkeztek a Challenge.ON megmérettetésre, de mechatronikai mérnökök, mérnök-informatikusok és energetikai mérnökök is részt vettek a kihíváson. Összesen 171 hallgató versenyzett 57 csapatban az ország minden részéről, a legnagyobb műszaki egyetemekről.  A győztes Lépegető kutya nevű csapat a Budapesti Műszaki Egyetemről érkezett.

 

Mi okozta a legnagyobb kihívást a versenyzőknek?

 

N.A.: A feladat összetett volt és a valós életben előforduló problémákra keresett megoldásokat. Így nem csak egy-egy számítást kellett megoldaniuk a hallgatóknak, de teljes egészében kellett kezelniük egy nagy irodaház energiaellátását. A fordulókban fontos volt a fogalmak pontos ismerete és a jó szövegértés, ezt mind a kollégáink, mind a versenyzők megerősítették a verseny végén.  

 

Nagy Andrea munkáltatói márka szakértő, E.ON Hungária Zrt. Nagy Andrea munkáltatói márka szakértő, E.ON Hungária Zrt.

Miért jó egy vállalatnak, ha ilyen eseményeket szervez?

N.A.: Egyrészt nekünk is nagyon izgalmas feladat volt egy online, gamificationre épülő verseny összeállítása, másrészt szerettük volna megmutatni a hallgatóknak, a jövő mérnökeinek, milyen innovatív és komplex feladatok, inspiratív környezet vár rájuk az E.ON-nál, ha úgy döntenek, hogy pályafutásukat nálunk kezdik el.

Milyen lehetőségei vannak egy fiatalnak az E.ON-nál?

N.A.: Az új, integrált energetikai megoldások tervezése és kivitelezése, a megújuló energiaforrások használata komoly szakmai kihívásokat tartogatnak a műszaki szakemberek számára. Az energetika egy gyorsan fejlődő iparág: legyen szó napelemekről vagy elektromos járművekről, számos olyan terület van, ahol izgalmas feladatok várnak a mérnökökre.

A BME-ről érkezett nyertes ’Lépegető kutya’ csapatának tagja, Ákos is új oldalait ismerte meg az energiaiparnak: „Nagyon sokat megtudtam a cég különböző, eddig általam nem ismert tevékenységi területeiről. Ha a jövőben váltáson gondolkodnék, akkor mindenképp az elsők között lenne az E.ON!”

Milyen karrierlehetőségek érhetők most el az E.ON-nál? Kattintson ide!