Itt a hétvége, bulizz fenntarthatóan!

2018.08.31.


Szeretsz ilyenkor hétvégén bulizni, szórakozóhelyekre, diszkóba járni? Akkor érezd jól magad, de közben gondolj arra is, hogy milyen terhet jelent a hagyományos klubok működése a környezetre. Nem véletlenül vezette be az idén a Sziget sem a „re:poharakat” és hozta be az E.ON segítségével megvalósított ECO Kempingben az ehető tányérokat. Ha szeretnél te is környezettudatosan bulizni, akkor ajánljuk a figyelmedbe az alábbi információkat.

 

Nagyon durva a diszkók energiafogyasztása

 

Egy ütős bulizással töltött éjszaka legalább annyiba kerül neked, mintha legalább 60 napon át folyamatosan tévét néznél, 40 adag ruhát kimosnál mosógéppel, vagy 75 órán keresztül porszívóznál. Ezekből a bevételekből fedezik a klubok többek között a nagyon durva energiafogyasztásukat: egyetlen diszkó képes egy éjszaka annyi elektromos energiát fogyasztani, mint 45 három fős család összesen.

 

Ennek ellenére persze nem kell lelkiismeret-furdalást érezned pusztán azért, mert szeretnéd jól érezni magad és akarsz végre bulizni egy hatalmasat. De annyit megtehetsz, hogy megpróbálsz olyan klubokat előnyben részesíteni, amelyek legalább minimálisan megpróbálnak adni arra, hogy tevékenységük ne az „Utánam az özönvíz” mottóját kövesse. Rengeteg olyan apróság van, ami ilyenkor számít.

 

Elektromos táncparkett

 

A fantasztikus újdonságok egyike az áramtermelő táncparkett. Ez egy zseniális találmány: apró lemezek borítják, melyek minden egyes lépéskor picit elmozdulnak, én ennek során áramot termelnek, amit nem kizárólag a táncparkett megvilágítására lehet használni, de akár a DJ pult áramellátására. Ez akár motiválhatja is a DJ-t, mert vagy jó zenét nyom, amire sokan buliznak, vagy áram nélkül marad.


Aki követ bennünket régebb óta, az emlékezhet, hogy pár évvel ezelőtt a Balaton Soundon mi is megjelentünk az E.ON Táncerőművel, amelynek a különleges táncterén a fesztiválozók annyi energiát megtermeltek, amennyivel egy elektromos autó a Balatont is megkerülhette volna.


Ez pedig egy frissebb példa magyarázattal, hogyan is tud működni az áramot termelő tánctér.
 

 

A fenntartható bulihelyek ismérvei

 

Nagyon elvétve, de akarnak már olyan klubok, amelyek energiatakarékos lámpákat és LED-et használnak a világításra. Sokkal több szerencsére az olyan szórakozóhely, ahol az italokat üvegpoharakban szolgálják fel, és nem eldobható műanyagpoharakban, amivel te is tehetsz #egyzöldlépés-t a hétvégi bulizás világában. És bár a fenntarthatósághoz közvetlenül nem kapcsolódik, de a saját biztonságod miatt fontos, ha elővigyázatosságból feltérképezed, hogy a vészkijáratot biztosan szabadon hagyták-e.

 

Ha pedig kora hajnalban nem taxival, hanem gyalog mész haza, azzal nemcsak pénzt és energiát takaríthatsz meg, de legalább a fejed is ki tudod szellőztetni, ez egy görbe este után nem biztos, hogy rosszul jön a másnap várható Másnap előtt.

 

Itt a hétvége, és ez a nagy nyárzáró partik ideje. Bulizz fenntarthatóan!