Mennyi áram kell a boldogsághoz? - Ma van a boldogság nemzetközi napja!

2022.03.20.

 

Mennyibe kerül egy óra boldogság? Nos, reméljük semennyibe! Mivel azonban ma van a boldogság napja, végeztünk egy gyors számítást, hogy megmutassuk: a boldogság keresése a villanyszámládra is hatással lehet.

 

Semmi ok az aggodalomra: nem számít, hogy az tesz-e boldoggá, hogy a kanapén fekve nézed a tévét, vagy edzőteremben dolgozod le a felesleges kalóriáidat, az ezzel kapcsolatos energiaköltségeid szinte említésre sem méltóak.

 

A legalacsonyabb energiaköltségek a tévénézés során merülnek fel: egy órányi tévénézés mindössze 5 forintodba kerül, ha videojátékot játszol, az is alig több, mindössze 6 Ft/óra. Azok, akik az edzőteremben a futópadon próbálják kiizzadni magukból a napi stresszt, 12-szer több áramot fogyasztanak, ami óránként akár 50-60 forintba is belekerülhet.

 

Természetesen rengeteg más módon is lehet keresni a boldogságot: például egy kellemes családi főzőcskézéssel. Egy óra a tűzhely mellett akár 80 Ft-ba is belekerülhet, már ami a villanyszámlát illeti,  egy jó kis meleg fürdő áramköltsége pedig még ennek is a kétszeresét is meghaladhatja (5,2 kWh = 182 Ft). Még több áramot fogyaszt a pezsgőfürdőzés (egy órányi boldogság a bugyborékoló vízben csaknem 600 forintnyi áramot fogyaszt).

 

A boldogság slágerlistája (legalábbis ami a villanyszámládat illeti):

 

1. Kedvenc sorozatod megtekintése: 5 Ft (60 perces tévénézéssel számolva)

2. Játékok lejátszása Playstation-nel: 6 Ft (60 perc konzolhasználat)

3. Edzőterem: 57 Ft (60 perc géphasználat)

4. Vacsorafőzés: 72 Ft (60 perc).

5. Relaxáló fürdő:187 Ft (150 literes kádban)

 

E.ON kalkuláció, 120 wattos tévékészülékkel, 150 W Playstation-nel, 1.600 wattos futópaddal and 2.000 wattos tűzhellyel számolva. 

Az áram árát az E.ON-nál ma érvényes 35 Ft/kWh-s lakossági tarifával vettük figyelembe.