Az elektromos eredetű tüzek megelőzhetőek

2022.11.10.

Továbbra is megéri az elektromos autózás

 

Amikor este hazaérünk, az első dolgunk, hogy felkapcsoljuk a villanyt. Van, aki bekapcsolja a tévét, van, aki ételt melegít a mikróban, míg mások bekapcsolják az elektromos fűtést. Természetesnek vesszük, hogy az elektromos gépeink azonnal beindulnak, ha bekapcsoljuk őket és kiszolgálnak minket. De tisztában vagyunk vele, hogy mit rejtenek az otthonunk falai, milyen állapotban vannak a vezetékek és kötődobozok? A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az E.ON Hungária Csoport az elektromos tüzek veszélyeire hívta fel a figyelmet közös sajtótájékoztatójukon.

 

Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője ismertette, hogy évente átlagosan hatezer-ötszáz, hétezer lakástűz keletkezik Magyarországon, amelyek közül sok valamilyen elektromos hibára vezethető vissza. Riasztó adat, hogy a halállal végződő tüzek 81 százaléka otthoni környezetben történik.

 

Losonczi Gergely, az E.ON Hungária Csoport vállalati kommunikációs vezetője elmondta, 2011 óta dolgozik együtt partnerként az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az E.ON Hungária Csoport az elektromos- és gázhálózattal összefüggő balesetek megelőzésén, valamint azon, hogy ha mégis bekövetkezik a baj, a lehető legteljesebb mértékben felkészültek legyenek a veszélyhelyzet kezelésére a szakemberek. Az E.ON tanpályáin az idei évben is sok száz tűzoltásvezető kapott elméleti és gyakorlati képzést a leggyakoribb áram- és gázhálózati veszélyhelyzetek kezeléséről. Az otthonok biztonságáért a családok tudnak a legtöbbet tenni, de csak akkor, ha a kockázatokat ismerik, ezért a figyelmeztető jeleket tanítani kell. Az E.ON és a Katasztrófavédelem közös veszélyhelyzet-kezelési együttműködése keretében ezért rendszeresen felhívják a figyelmet a veszélyforrásokra.

 

A sajtótájékoztatót követően a szakemberek egy bemutatófalon szemléltették, mi is történik akkor, ha a régi, elavult vezetékeket és kötéseket túlterhelik. Egy átlagos lakás elavult elektromos hálózatát modellező falon kötődoboz, konnektor, kismegszakító, lámpa és kapcsoló kapott helyet. Hőkamerával folyamatosan nyomon lehetett követni, hogyan melegszenek a vezetékek. Nem kellett hozzá sok idő és 134 Celsius-fokon füstölni kezdett, majd meg is gyulladt az egyik elavult kötés. A tűzoltók bemutatták azt is, hogyan melegszik a hosszabbító, ha úgy használják, hogy össze van tekerve. Ennek is tűz lett a vége. A sajtótájékoztató tanulsága, hogy különösen a régebben épült otthonoknál érdemes felújítani az elektromos hálózatot, és mivel az elektromos gépek bármikor tönkre mehetnek, életmentő, ha veszünk otthonra füstérzékelőket.

 

A háztartásokban előforduló leggyakrabb elektromos hibák és azok megelőzésének lehetőségei:

  • A régi elektromos vezetékek és azok kötései nem annyi elektromos eszköz kiszolgálására lettek megtervezve, mint amennyit mostanában használunk. Ha túlterheljük a hálózatot, az folyamatosan melegszik, egészen addig, amíg a szigetelés meggyullad, a tűz pedig átterjed a környezetében lévő tárgyakra. Ha elavult az otthonunk elektromos rendszere, vizsgáltassuk felül szakemberrel és korszerűsítsük.
  • Tűz keletkezhet abból is, ha a hosszabbítót úgy használjuk, hogy fel van tekerve. Használat közben mindig legyen kifektetve, még egy kis része se maradjon feltekerve. A kifektetett hosszabbítóra ne tegyünk semmit, mert megtörhet, sérülhet a vezeték, ami szintén tűzhöz vezet.
  • Az is tűzhöz vezethet, ha egy elosztóba több, nagy teljesítményű gépet dugunk. Az összeadódó teljesítmény túlterheli a dugalj csatlakozását. Több nagy teljesítményű gépet különálló konnektorba érdemes dugni.
  • A hősugárzók, elektromos fűtőtestek akkor jelentenek veszélyt, ha a közvetlen közelükbe tesznek éghető anyagot.  A fűtőtesteket tilos letakarni, ne ezeken szárítsuk a nedves ruhákat.
  • A laptop, vagy a töltés alatt lévő mobil is tüzet okozhat, ha az ágyon tároljuk ezeket.
  • Ha réz és alumínium vezetékek vannak összekötve, az előbb utóbb tűzhöz fog vezetni. A két különböző fém kötése a levegő nedvességtartalma miatt folyamatosan korrodálódik, emiatt lecsökken az érintkezési felületet és nő az átmeneti ellenállás. Szép lassan melegszik a kötés, egészen addig, amíg meg nem gyullad a szigetelés. Ne csatlakoztassunk egymáshoz réz és alumínium vezetékeket. Ha tudjuk, hogy ilyen kötések vannak otthon, azonnal hívjunk szakembert és cseréltessük.
  • Izzócserénél nézzük meg, hogy az adott foglalatba milyen teljesítményű izzót szabad helyezni. Ha nagyobb teljesítményű izzó kerül a foglalatba, az túlmelegedését okozhat, ami tűzveszélyes.
  • A boltok polcain már megjelentek a karácsonyi dekorációk, fényfüzérek is. Csak megbízható helyről vásároljunk fényfüzéreket. Ha régivel díszítjük fel az otthonunkat, nézzük meg, hogy nem sérült-e. Ha a vezeték megtört, eldeformálódott, megolvadt, ne használjuk. A fényfüzéreket éjszakára húzzuk ki.
  • Elektromos gépet csak megbízható forrásból vásároljunk. Ismerjük fel, ha valamelyik gép rendellenesen működik: szikrázik, megolvadt, eldeformálódott, megfeketedett, lecsapja a biztosítékot, vagy égett szaga van. Ha ilyet tapasztalunk, ne használjuk.
  • Az elektromos gépeket használat után ki kell kapcsolni. Ez nem vonatkozik azokra a készülékekre, amelyek folyamatosan üzemelésre lettek megtervezve, mint például a hűtőszekrény.