Az elektromos autók megelőzik a dízeleket Európában

2023.07.19.

Továbbra is megéri az elektromos autózás

 

Júniusban a tisztán elektromos autók piaci részesedése 10,7%-ról 15,1%-ra emelkedett, és ezzel először előzte meg a dízelautókét. A hibrid elektromos autók továbbra is a második legnépszerűbb választás az új autók vásárlói körében, a piac 24,3%-át képviselve.

 

Először fordult elő, hogy az Európai Unióban több elektromos autót helyeztek újonnan forgalomba, mint dízelmotoros autót. Júniusban az e-autók piaci részesedése 15,1 százalékra emelkedett, a dízelautóké 13,4 százalék volt - közölte az európai gyártók szövetsége, az Acea. A benzines autók maradtak azonban továbbra is a legkelendőbbek, az újonnan forgalomba helyezett autók több mint 36 százalékát adták júniusban. A második helyen a belsőégésű motorral és villanymotorral szerelt hibridek álltak mintegy 24 százalékkal.

 

Júniusban az elektromos autók új regisztrációja az EU-ban jelentős mértékben, 66,2%-kal nőtt, és elérte a 158 252 darabszámot. Ez 15,1%-os piaci részesedést eredményezett (a 2022. júniusi 10,7%-hoz képest), és az elektromos autók az új autók vásárlói körében a harmadik legnépszerűbb választássá váltak, első alkalommal megelőzve a dízelüzeműeket. A legtöbb uniós országban jelentős növekedést regisztráltak, beleértve olyan országokat is, mint például Hollandia (+90,1%), Németország (+64,4%) és Franciaország (+52,0%). Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a január és június között eladott 703 586 darabszámmal 53,8%-os növekedést értek el az elmúlt évben.

 

Az E.ON már évek óta az e-közlekedéshez kapcsolódó szolgáltatásokat is nyújt Magyarországon, e-flotta szolgáltatást nyújt, e-töltő és otthontöltési megoldásokat kinál ügyfeleinek, a drivE.ON applikáció segítségével pedig nyilvános AC-, DC- és ultragyors töltőkből álló hálózatot is üzemeltet országszerte.