Adventi program támogatási pályázat 2018 - Eredményhirdetés

2018.11.22.

Az Adventi program támogatási pályázatunk sikeres volt, több száz pályázat érkezett be rá. Ezúton köszönjük mindenkinek a benyújtott pályázatát, érdeklődését.

Lehetőségeinkhez mérten, illetve a támogatásokról és szponzorációs együttműködésekről szóló elveink és szabályok mentén hoztunk döntést, tizenöt nyertes pályázatot kiválasztva.


A kiválasztott nyertes pályázatok:

1.     Kaposvári Szociális Központ Gyöngyfa Napközi Otthon

 

A fogyatékosok nappali intézményének célja az értelmi -és/vagy halmozott fogyatékossággal élő személyek életminőségének javítása az optimális önállóság biztosításával; az emberi méltóság megélésének elősegítése, önbecsülésük erősítése pozitív énkép kialakításával; szocializáció fejlesztése, a normalizáció elősegítése.

 

Adventi gyertyák a Gyöngyfában

„Advent van, a szeretet, a béke, a várakozás ideje. „Adventi gyertyák a Gyöngyfában" címmel egy olyan rendezvénysorozatot szeretnénk megvalósítani értelmi sérült fiataljaink és családtagjaik számára, amely mindezt hangsúlyozza, érezteti. A különféle művészeti ágakhoz kapcsolódó közös tevékenységek, élmények, segítik az ünnepi ráhangolódást, valamint megerősíti a számunkra kiemelten fontos "egy közösséghez tartozás" tudatát, érzését.

 

Támogatás: 302.000 Ft
 

2.     Kadarkúti Szociális Alapszolgáltatási Központ

 

A Központ a rászoruló családok, gyermekek és idősek részére próbál segítséget nyújtani, tájékoztatás nyújtással, tanácsadással, személyes szociális segítőmunkával valamint életvezetési tanácsokkal, amely segítheti a hátrányos, halmozottan hátrányos családok és gyermekek mindennapi életét.

Rászoruló gyermekek és Idősek karácsonya

„Az immáron hagyománnyá vált karácsonyi ünnepséget ismét megrendezzük 2018.12.19-én a nappali ellátásban részesülő, segítségre szoruló időseknek, valamint 2018.12.20-án a Rászoruló gyermekek karácsonya rendezvényünket tartjuk meg. Az Idősek karácsonya a Kadarkúti Szociális Alapszolgáltatási Központ épületében kerül megrendezésre, ahol az idősekkel együtt feldíszítjük a karácsonyfát, majd megtekinthetik a gyermekek által előadott műsort, ezután elfogyasztják a dolgozók által készített ünnepi ebédet. Végül a program zárásaként a közös éneklés után meglepjük őket egy kis csomaggal, mely tartalmaz részükre olvasnivalót, édességet, gyümölcsöt apróbb ajándéktárgyat. Másnap, azaz 2018.12.20-án a helyi művelődési ház ad helyet a Rászoruló gyermekek karácsonyának, ahol 50 gyermek vesz részt a szüleivel. Az ünnepi műsor megtekintése közben, megvendégeljük az apróságokat üdítővel, süteménnyel, szaloncukorral. A rendezvény végén minden gyermek korának, nemének megfelelő ajándékcsomagot kap.„

Támogatás: 450.000 Ft
 

3.     Mosoly-Út Egyesület (Kőszeg)

 

Az egyesület célja a különleges bánásmódot igénylő, a hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyermekek és családjuk segítése, támogatása a hátránykompenzáció, az esélyegyenlőség érdekében.

 

Fények varázsa

„A tervezett programok advent 4 hetét ölelik fel az első gyertyafény meggyújtásától a záró műsoron megjelenő csillagfényekig. A 8 fő egységből álló programon a Beszédjavító Általános Iskola diákjai és pedagógusai vesznek részt. Az egyes programrészekhez csatlakoznak a testvérek, szülők, más diákok, illetve a Kőszeg város Jurisics terén lévő fellépések alkalmával Kőszeg város lakosai is.”

 

Támogatás: 305.000 Ft
 

4.     Sérült Gyermekek Egészséges Neveléséért Alapítvány (Pápa)

 

Az Alapítvány célja a tanulásban és értelmileg akadályozott, autizmussal együtt élő, halmozottan sérült tanulók egészséges neveléséhez segítséget nyújtani, biztosítani számukra a lehető legjobb körülményeket.

Adventi forgatag

„Gyermekeink számára az adventi időszakra egy 6 alkalomból álló programsorozatot terveztünk, melynek célja, hogy együtt, szeretetben készüljünk a karácsony ünnepére. Iskolánk gyermekei sajátos nevelési igényűek; értelmileg (enyhe, középsúlyos, súlyos fokban) illetve halmozottan sérültek. Ez a sajátos nevelési igény plusz terhet ró a szülőkre, ez különösen megnehezíti a mélyszegénységben élő gyermekeink és családjaik életét. Felmerült bennünk a kérdés: Lesz- e ezeknek a szülőknek módjuk gyermekeik számára a békés, boldog ünnepeket megteremteni? Él- e valamilyen hagyománya a karácsonynak, vagy csak egy átlagos nap? Célunk tehát az esélyegyenlőség biztosítása gyermekeink számára, lehetőséget teremtve szeretetteljes környezetben, hagyományokat megismerve és újakat alkotva készülni a szeretet ünnepére.”

 

Támogatás: 321.000 Ft
 

5.     Kuckó Család-és Gyermekjóléti Szolgálat

 

„Munkánk sokrétű, tevékenységeink közé tartoznak: segítségnyújtás ügyintézési folyamatokban, segítő beszélgetések a nehéz helyzetben lévő emberekkel, gyerekekkel, konfliktuskezelés, krízishelyzetek kezelése, adósság terhek csökkentése, napi megélhetési gondokkal küzdők segítése, prevenciós programok biztosítása.”

Adventtől – Karácsonyig

„Összesen a két településen (Nyergesújfalu és Lábatlan) 40-45 gyermeket várunk, az ünnepségre a családtagokkal együtt kb. 70 fő jön el a rendezvényünkre. A foglalkozások alkalmával, adventi koszorúk, ajtó, asztal és ablak díszek, fenyőfa díszek és kisebb ajándéktárgyak, mécses tartók, karácsonyi figurák csipeszen, angyalkák, karácsonyi képeslapok és hóemberek készülnek. A karácsonyi ünnepségen a "terülj asztalkám" bejglit, pogácsát, gyümölcsöt, szaloncukrot kínálunk vendégeinknek meleg teával.”

 

Támogatás: 310.000 Ft
 

6.     "Fogadj el" Alapítvány

 

A szajki „Fogadj el!” Alapítvány magánkezdeményezésre jött létre 1991-ben az enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalokkal együtt élő családok megsegítésére.

A mi adventünk 2018" programsorozat

„Számos pozitív hatás kiváltására kapnak esélyt gondozottjaink azáltal, hogy olyan közösségi környezetben zajlik a program, melynek során a társadalmi integráció, az elfogadás, a tolerancia természetes, egyszerű emberi hozzáállássá fejlődhet. Az adventi programsorozat alkalmával lehetőség van megélni a sérült emberek közelségét, s ezáltal természetes elfogadó attitűdök alakulhatnak ki az értelmi fogyatékos állapottal szemben. Mind a két tervezett programrész alkalmával megismerkedhetünk az értelmi fogyatékossággal élők nyitottságával, értékeikkel. Szajk község lakóinak megszólítása a programok alkalmával segíti a közösségi környezet egészséges szemléletmódjának, igényének kialakulását. Gondozottjaink megismerkedhetnek az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó szokások gazdagságával. Természetes módon élhetik meg, hogy az adventi várakozás időszaka tele van kincsekkel, amelyek ezernyi árnyalatban és szépségben tündökölnek. A programok lehetőséget kínálnak arra, hogy ezt a gazdagságot megcsodálhassák, megízlelhessék, formálhassák kedvükre.”

 

Támogatás: 300.000 Ft
 

7.     Éltes Mátyás Általános Iskola és Kollégium - Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (Hajdúszoboszló)

Az Éltes Mátyás Általános Iskola és Kollégium EGYMI többcélú, közös igazgatású intézmény, amely sajátos nevelési igényű (értelmi fogyatékos és súlyos beszédfogyatékos) gyerekek nevelését-oktatását, kollégiumi elhelyezését nyújtja.

Adventi program

„Intézményünkben, 2018. decemberében az Adventi várakozás időszakában szeretnénk egy karácsonyi, ünnepi hangulatú programsorozatot megvalósítani. Az intézményünkben tanuló gyermekek, a családjaik szociokulturális helyzetéből adódóan kevesen élték még meg a meghitt karácsonyi ünneplést, illetve az azt megelőző Adventi készülődés izgalmait. Az Adventi gyertyagyújtások során az ünnep valódi jelentésével, értékével ismerkednének meg tanulóink. A gyermekek fejlődését is segítő mese világába szeretnénk elrepíteni diákjainkat, egy karácsonyhoz kapcsolódó mesefilm megtekintésével a moziban, valamint egy szintén karácsonyhoz kötődő báb előadáson való részvétellel. A Karácsonyi Játszóházban a gyermek a szülőkkel, nevelőkkel, gyámokkal való együtt ténykedés során a közös munka, értékalkotás örömét is átélheti a karácsonyi díszek készítése közben. A kollégiumi Családi Karácsonyi Játszóház alkalmával a tanév során együtt élő gyermekek, és családjaik ismerkedését, egymáshoz közelebb kerülését kívánja biztosítani. Ez alkalommal mézessütemény készítése és díszítése, valamint kis Adventi koszorúk alkotására kerülhetne sor, melyet haza is vihetnének a gyermekek a családi asztalra. A Kollégiumban közös ünnepi asztalterítés, díszítés után a számukra különleges vacsora elfogyasztása. A program zárása karácsonyi hangverseny a gyermekek előadásában, mely után szeretnénk megajándékozni az osztályokat társasjátékkal, labdával.”

Támogatás: 401.000 Ft
 

8.     Táncolj és Mulass Velünk Közhasznú Egyesület (Pap)

 

A közhasznú egyesület céljai a néptánc megismertetése valamennyi korosztály számára, a népi kultúra és hagyományok ápolása és továbbadása, a néptánc kapcsolatteremtő és közösségformáló szerepének kiszélesítése valamennyi korosztály számára, valamint a fiatalok rendszeres testmozgási lehetőségének biztosítása és az egészséges életmódra nevelés.

Aranycsengő adventi programsorozat

 „Az egy hónapos decemberi, Aranycsengő elnevezésű, programsorozat célja, hogy a Pap településen élő fiatalokat megismertessük az Adventi népművészettel, a népművészet közösségformáló erejével, és bemutatni azt, hogy a rémúltban az Adventi várakozást és a karácsonyt hogyan ünnepelték a közösségek, a családok. Ezáltal kívánjuk bemutatni programjaink, oktatásaink értékeit, fejlesztő szerepét. Az egy hónapos programsorozat alatt 4 alkalommal találkoznak, a Pap településen, az egyesület által elért gyermekek, fiatalok és családjaik.”

 

Támogatás: 340.000 Ft
 

9.     Montázs Kézműhely Egyesület (Kapuvár)

 

„Egyesületünk tagjai között több település alkotója, kézművese, sportolója, szakembere megtalálható, akikkel arra törekszünk, hogy együtt valami újat, értékeset adhassunk másoknak. Fontosnak tartjuk kultúránk, értékeink, hagyományaink ápolását, átadását, különböző kézműves és kreatív technikák megismertetését, a mozgás és az egészséges életmód, önmegvalósítás fontosságának népszerűsítését.”

 

Adventi készülődés

„Karácsonyi történet" címmel, illusztrált, vers- és meseíró pályázatot hirdetünk gyerekeknek, melynek értékelésére november 23-án, az eredményhirdetésére 24-én kerül sor az "Adventi készülődés" című programunkon. A megnyitó előtt és után több programot tervezünk. Kisebb karácsonyi kézműves vásárt szervezünk. Emellett a látogatók saját maguk is elkészíthetnek egy-egy alkotást vagy karácsonyi dekorációt. Lesz forgácsdísz készítés, mézeskalács díszítés, gyöngyfűzés, ki lehet próbálni a pirográfot, a korongozást, készülnek dekorációk szaténszalagból és papírcsíktechnikával, alkothatnak karácsonyi asztali díszeket, karácsonyfa-díszeket is. Nem maradhat ki az étel-ital sem: lesz forró csokoládé, tea, puncs, süti, gyümölcs. A délutáni programok között szerepelnek a helyi zenei művészeti iskola növendékei, akik énekes és hangszeres zenei műsorokkal alapozzák meg az adventi hangulatot. Szintén vendégül látjuk a vitnyédi gyerekeket is, akik a bölcsőcskét elevenítik fel. A kiállítás december 15-ig látogatható. Addig szeretnénk vendégül látni az összes kapuvári alsótagozatos osztályt (kb. 600 kisdiákot). 2-2 órás foglalkozásokon karácsonyi ajándékok és dekorációk elkészítését mutatnánk meg a számukra.”

 

Támogatás: 500.000 Ft
 

10.  Szederkényi Szabadidős és Kulturális Egyesület

 

„Egyik alapvető célunk községfejlesztő társadalmi részvételt biztosító, a település fejlődését támogató tevékenység folytatása, a néphagyományok, népszokások felelevenítése, megőrzése, átadása a fiatalabb nemzedéknek a kulturális élet fellendítése a helyi programok szervezésével. Másik célunk gyerekprogramok szervezése helyben.”

 

Szederkényi advent 2018

„Minden decemberben ingyenes adventi programot szervezünk, ahol először egy adventi kreatívkodáson vehet részt minden érdeklődő gyermek és felnőtt. Mikulásváró programon először egy kulturális programot szervezünk az érdeklődőknek, ami mindig zenés, mondókás, intreraktív. Majd utána megérkezik a várva várt Mikulás is, ahol egy kis csomagot is kap minden gyermek. Az idei mikulásváró fellépői az Ecc pecc zenakar (www.eccpeccgyerekzene.hu), akikkel tavaly egyik rendezvényünkön már találkozhattak a gyerekek.  A műsor vége felé már nagy izgatottsággal várják a Mikulás érkezését a gyerek, aki kicsit énekelteti, táncoltatja, vagy verset mondat a bátrabbakkal, majd egy kis csomaggal is meglepi őket.”

 

Támogatás: 315.000 Ft
 

11.  Beled Jövőjéért Egyesület

 

„Egyesületünk 2009-ben azzal a céllal alakult, hogy a településen élőket összefogjuk, a közösségi életet fellendítsük, illetve az önkormányzat munkáját segítsük. Működésünkről elmondhatjuk, hogy önszerveződő, önfenntartó, de stabil létszámmal, összetartó csapattal rendelkezünk. Az elmúlt évek során minden rendezvényünkön több 100 helyi lakost mozdítottunk meg.”

 

I. Adventi gyertyagyújtás

„Az év egyik fontos és meghitt ünnepének érezzük az adventi készülődés időszakát. Ez kiemelten jó alkalom arra, hogy a településen élőket megszólítsuk, megtaláljuk, összehívjuk. A rendezvény jótékonysági alapon működik, több helyi civil szervezet, iskola, és felajánló magánszemélyek zsíroskenyérrel, süteménnyel várják a látogatókat, melyet jelképes áron megvásárolhatnak.  Az Adventi Jótékonysági rendezvényt immár 4. alkalommal szervezzük meg, a helyi civil szervezetek összefogásával, a településen élők számára.  Rendezvényünk az első adventi hétvégén, szombaton délután, szabadtéren kerül megrendezésre. Hisszük, valamint már tapasztalatból tudjuk, hogy a hűvös idő ellenére az emberek nagyon élvezik a kinti közösségi programot, ahol kicsik és nagyok együtt lehetnek, ugyanakkor mindenki megtalálja a délután folyamán az őt érdeklő tevékenységet.”

 

Támogatás: 230.000 Ft
 

12.  Répceszemerei Virgoncok Ifjúságért Egyesület

 

„Egyesületünk 2005-ben alakult meg. Célja a község fiatalkorú lakosságának összefogása és támogatása, valamint szabadidős, kulturális és sportprogramok szervezése.  Nemcsak megpróbáljuk a fiatalokat a környezetük megbecsülésére, megóvására ösztönözni, de tájékoztató jellegű előadásokat, kirándulásokat is szervezünk számukra. Terveinket mindenkor az ifjúság és a gyermekek véleményének figyelembevételével törekszünk megvalósítani. A gyermekek révén szeretnénk a falu lakosságát közelebb hozni egymáshoz. Célkitűzéseink közt fontos helyen szerepel a fiatalok és az idősebb korosztály viszonyának javítása.„

 

Karácsonyi készülődés a Virgoncokkal

„Az adventi készülődést évek óta egyesületünk végzi a községben. Ennek keretében fényfüzérekkel, karácsonyi díszekkel ünneplőbe öltöztetjük a kultúrházat, a községházát és környéküket. A pályázat keretében szeretnénk pótolni az évek alatt elhasználódott fényfüzéreket, díszeket. Az adventi koszorút is egyesületünk készíti. Az adventi vasárnapokon verseket olvasunk fel, énekelünk, ünnepi hangulatban gyújtjuk meg a gyertyákat.”

 

Támogatás: 209.889 Ft
 

13.  A Népi Hagyományok Ápolásáért Alapítvány (Pátroha)

 

Az alapítvány célja hátrányos helyzetű települések néptáncegyütteseinek és kézműves műhelyeinek szakmai segítése, koreográfiák vásárlása, szakmai táborok szervezése.”

 

 

 

Csillagcsengő Adventi Élményprogram

„Ünnepváró Adventi Élményprogramot szervez az alapítvány, Csillagcsengő Adventi Élményprogram címmel Pátroha település Református Gyülekezete és a helyi közösség számára a Pátrohai Református Templomban és annak közösségi termében. A programsorozat 2 alkalomból áll, december 9-én és 23-án. Az ünnepváró programot a helyi közösséggel együttműködve, az ő támogatásukkal valósítjuk meg. A kézműves játszóházakban adventi koszorúkat, asztali, ajtó-, és karácsonyfadíszeket, bögréket készíthetnek az érdeklődők, amelyeket aztán otthonaikba is hazavihetnek, hagyományőrző betlehemes csoportok mutatkoznak be. A legkisebbek bábelőadást tekinthetnek meg, mindkét alkalommal lehetőség lesz hagyományos népi játszópark kipróbálására, flesh mobot készítenek együtt, karácsonyi dalokat énekelhetnek, a karácsonyi gasztronómiával ismerkedhetnek meg a programok során. A második alkalommal közös karácsonyfa díszítésre invitáljuk az érdeklődőket, valamint közösen fényárba öltöztetjük a közösségi termet.”

 

Támogatás: 500.000 Ft
 

14.  Békás Jövőjéért Közhasznú Egyesület

 

„Egyesületünk 2007-ben alakult. Célja az volt, hogy erősítse a falu lakossága és a község képviselő testülete közötti együttműködést, feltárja és ápolja a falu szellemi és tárgyi értékeit, járuljon hozzá a község élhetőbbé tételéhez.”

 

Adventi Programok Békáson

„November 28-án a község Adventi koszorújának elkészítése: a fiatalok és a nyugdíjas klub tagjainak közreműködésével. December 2-án Advent első vasárnapján: A gyermekek és szüleik formába öntött gipsz díszeket készítenek a falu ünnepi karácsonyfájára a kultúrházba, majd közös gyertyagyújtás a kultúrház elött. December 6-án Koncert gyermekeknek, majd az egyesület jóvoltából érkezik a Mikulás. December 9-én nagyméretű karácsonyi díszek készítése a falu gyermekeivel és nyugdíjas klub tagjaival közösen a falu szabadtéri nagy karácsonyfájára, majd közös gyertyagyújtás. December 16-án ismét közös munka a gyermekekkel, fiatalokkal, nyugdíjas klub tagokkal a Bethlehemi bábuk ruhájának készítése, öltöztetése, majd közös gyertyagyújtás. December 22-én Ünnepi műsor a kultúrházban a műsorban minden korosztály képviselteti magát, majd a falu asszonyainak, lányainak sütemény remekeit elfogyasztva kellemes estét töltünk együtt.”

Támogatás: 200.000 Ft
 

15.  Iváncsai Nagycsaládosok Egyesülete

Az Iváncsai Nagycsaládosok Egyesülete közhasznú, non-profit szervezet. Célja az élet és az anyaság tiszteletére nevelés, a házasságért és a jövő generációjáért érzett felelősség erősítése, felmutatni a társadalomnak azon értékeket, amit a nagycsaládosok képviselnek.

 

Nagycsaládos Adventi készülődés

„Az adventi időszak első programja egyesületünknél a Mikulás rendezvény, amelyet dec. 2.-án tartunk. Ezen rendezvényen a legnagyobb számmal jelennek meg családjaink. Nemcsak a megjelenő családok öltöznek ünnepi ruhába, hanem a terem is, ahol a program zajlik. Ünnepi dekorációs asztalok mellé ülve élhetjük át az advent hangulatát. Az adott évben született gyermekeket köszöntjük, egy kis ajándékkal. Köszöntjük azokat a családokat is, akik kimagaslóan magas óraszámban segítik az egyesület működését. Ezután a szülök minden évben hagyományként egy mesejátékot adnak elő, amely a szeretetről szól. A mesejátékra, már októbertől készülünk, sok időt szentelve, hogy örömet okozzunk családjainknak, s különösen a gyermekeknek. Természetesen a Télapó is megérkezik, hogy megajándékozza a 14 év alatti csemetéket. Majd vendéglátásként teát, kakaót és kalácsot, szendvicset szolgálunk fel. Ez idő alatt a családok beszélgetnek egymással, közben szól a karácsonyi zene. Amikor a családok távoznak, ajándékcsomagot kapnak, amellyel a karácsonyi sütéshez nyújtunk támogatást. Az adventi készülődés második programja a karácsonyi játszóház, amelyen gyermekeinkkel együtt asztaldíszeket, kopogtatókat, adventi koszorúkat készítünk. Ennek időpontját december 9.-re tervezzük. Itt is lesz egy kis vendéglátás, hiszen a gyermekek munka közben hamar megéheznek és megszomjaznak.”

Támogatás: 150.000 Ft