9 lépés a fenntarthatóbb életmód felé

2022.05.14.

 

Mi az E.ON-nál napjaink felbolydult világában is hiszünk abban, hogy a mindennapokban közösen, a saját lehetőségeink között tehetünk azért, hogy a jövő generációi számára is élhető legyen a jövő.

Nem is nehéz megtenni ezeket az apró zöld lépéseket, hogy életünk különböző területein, az otthonunkban, a munkahelyünkön vagy akár nyaralás közben is óvjuk bolygónkat és ezzel saját jövőnket.

Összegyűjtöttünk 9 lépést, amelyekkel te magad is elindulhatsz a fenntarthatóbb életmód kialakításának útján.

 

 

1. Segítünk neked a zöldebb energiafelhasználásban

 

Az E.ON már Magyarországon is kínál üzleti ügyfelei részére zöld energiaellátási lehetőségeket. Azok az elektromos járműveket használók, akik az E.ON töltőin töltik autóikat, szintén biztosak lehetnek benne, hogy magyar szél- és naperőművek által megtermelt zöld áramot fogyasztanak.

 

Zöld energiát azonban nem csak vásárolni, hanem otthon termelni is lehet: az E.ON által kínált napelemes rendszerek lehetővé teszik, hogy a nap erejét felhasználva mindenki saját maga állítson elő megújuló villamos energiát, és már arra is vannak megoldásaink, hogy az így megtermelt villamos energiát a hálózat egyensúlyának fenntartása érdekében tároljuk,  amíg szükség nem lesz rá, például éjszaka.

 

Fenntartható otthoni hűtési-fűtési megoldásokat is kínálunk ügyfeleink  számára, például energiatakarékos okos klímaberendezéseket és hőszivattyús rendszereket, amelyek környezetbarát alternatívái a hagyományos gáz- vagy olaj-, vagy fatüzelésen alapuló fűtésnek.

 

 

2. Csökkentsd a műanyag csomagolás mennyiségét, válassz környezetbarát alternatívákat!

 

Már hazánkban is egyre több üzletben tudunk csomagolásmentes vagy kevesebb csomagolással rendelkező termékeket vásárolni. Ezekbe saját többször használatos edényeinkkel mehetünk el, hogy azokat olyan alapvető élelmiszerekkel, mint például rizzsel, tésztával, gyümölcsökkel vagy zöldségekkel töltsük meg. Egyes szupermarketek is egyre gyakrabban próbálkoznak az újratöltési módszerek bevezetésével.

 

De nem csak a konyhában lehet csökkenteni a felhasznált műanyag csomagolás mennyiségét. Egy szappan például ugyanolyan jól tisztít, mint egy flakon tusfürdő, és általában jóval kevesebb műanyag csomagolással kapható. Sampon és hajkondicionáló is kapható már például szappanos rúd formájában. Ha ezekre váltasz, még tovább csökkentheted a keletkező műanyaghulladék mennyiségét. És otthonunk tisztítására sem kell feltétlenül a környezet számára mérgező vagy legalábbis megterhelő vegyi anyagokat használnunk, mert ennek is vannak természetes és környezetbarát alternatívái.

 

3. Több újrahasznosítást és újrafelhasználást, ahol csak lehet

 

A frissen tartó fólia ugyan praktikus a szendvicsek csomagolásához és a maradék ételek letakarásához, de ezek általában egy használat után a szemétbe kerülnek. Használd őket többször, vagy válassz helyettük újrafelhasználható méhviaszos csomagolást, és tedd a szendvicseidet bambuszból vagy biológiailag lebomló műanyagból készült újrafelhasználható tartókba.

 

Ha kertes házban élsz, ne a szemétbe dobd a szerves élelmiszerhulladékot, például a gyümölcs- és zöldséghéjakat, hanem tedd a komposztgyűjtőbe, hálásak lesznek érte a növényeid. 

 

 

4. Fontold meg az étrended megváltoztatását!

 

Köztudott, hogy alacsonyabb a karbonlábnyoma annak, aki nem eszik húst.  De nem kell teljesen vegetáriánussá vagy vegánná válnunk ahhoz, hogy változást érjünk el. Azzal is sokat tehetünk környezetünkért, ha heti három-négy alkalomról egy-két alkalomra csökkentjük a hús- és halfogyasztásunkat, és emellett esetleg egy-két tej-, illetve tejtermékmentes napot is beiktatunk.

 

 

Hogyan legyünk környezetbarátabbak a munkahelyünkön?

 

1. Váltogasd ahogyan munkába jársz!

 

Rövidebb utakra ne pattanj autóba, hanem inkább gyalog vagy kerékpárral próbálj eljutni az úticéljodhoz! Egy rövid séta nem csak a saját edzettségi fokodat javítja, de még akkor is csökkenti az általad okozott széndioxid-kibocsátást, még akkor is, ha a mozgás következtében szaporábban veszed a levegőt (és szaporábban lélegzel ki te is széndioxidot).  Ha nagyobb távolságra utazol, fontold meg a közösségi közlekedés használatát, vagy – ha Budapesten vagy Pécsett élsz – választhatod a Blinkee.city elektromos robogómegosztó szolgáltatást is. 

 

 

2. Figyelj az energiafelhasználásodra!

 

Ahogy otthon odafigyelsz az energiapazarlás elkerülésére, figyelj erre a munkahelyeden is: győződj meg róla, hogy kikapcsoltad az olyan energiát fogyasztó készülékeidet, mint például a számítógéped képernyője, vagy  lekapcsoltad a világítást, mielőtt elindultál haza.

 

És törekedj mindig a többször használható alkalmatosságok használatára. Az a legjobb, ha a munkahelyeden saját újratölthető vizes palackot használsz, és az ebédet is környezetbarát, újra használható edényben hozod magaddal ahelyett, hogy egyszer használatos csomagolásban vásárolod meg azt. 

 

Hogyan nyaralhatunk fenntarthatóbb módon?

 

1. Húzd ki a készülékeidet a konnektorból

 

Jó, tudjuk hivatalosan dugaszoló aljzat a neve annak a két lyuknak, amibe be szoktad dugni a készülékeidet. Mindenesetre ha elutazol nyaralni, ne felejtsd el kikapcsolni és kihúzni a háztartási készülékeidet, és ha lehetséges, a kazánt is állítsd öko üzemmódba, hogy energiát takarítson meg. Ne felejts el gondolni a hűtőszekrényedre vagy a bojleredre sem. 

 

 

2. Nem kell mindig repülni

 

Az is nagy hatással van a bolygónkra, hogy ki hogyan és hová utazik. A légi közlekedés számít a legnagyobb környezeti terheléssel járó közlekedési módnak, így akár azt is érdemes fontolóra venni, hogy nem minden nyaralásunkkor utazunk el távoli egzotikus országokba, akkor sem, ha egyébként megtehetnénk.  Magyarország is gyönyörű ország, itt is remekül kipihenhetjük az év fáradalmait anélkül, hogy egy hosszabb repülőút széndioxid-kibocsátásával megterhelnénk a bolygónkat.

 

3. Nyaralás alatt is hozz zöld döntéseket!

 

Nyaralásunk alatt se feledkezzünk meg magunkról: például ilyenkor is választhatunk környezetbarát termékeket, újrahasznosítható vizes palackokat, kerülhetjük az egyszer használatos műanyag zacskók és palackok használatát és ilyenkor figyelhetünk arra, hogy elkerüljük a felesleges szemetelést.