6 tipp arra, hogyan adj tavaszi hangulatot az otthonodnak - energiatudatosan

2023. május 8.

 

 

Virágba borultak az orgonák, a levegőnek visszavonhatatlanul friss illata van, már este 8 körül is világos van – mindez annak a jele, hogy szeszélyes időjárású április után valóban megérkezett a tavasz. Ha eddig nem tetted volna meg, most tényleg az ideje, hogy tavaszi hangulatot varázsolj az otthonodba. Íme a tippjeink, hogyan tudod tavaszi frissességgel megtölteni a lakásodat – mindent energiatudatosan.

 

1. Tekerd le a termosztátot!

 

Ahogy beköszöntött a május, megérkezett a jó idő is, lassan itt az ideje, hogy letekerd a termosztátot. Ha 18-21 fok közé állítod a hőmérsékletet, azzal szükségtelen energiapazarlás nélkül is kényelmes hőmérsékleten tarthatod otthonodat, és mint tudjuk, a magyarok amúgy is 20 fokos hálószobában alszanak a legszívesebben.

 

2. Itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak

 

Ha eddig a hűvös vagy esős időjárás miatt egyre csak halogattad, most eljött az ideje a tavaszi nagytakarításnak, amivel új életet és friss illatokat varázsolhatsz a lakásodba. Szabadulj meg a hosszú téli napokon lerakódott portól és rendezd át a dolgaidat, tedd szellősebbé, szabadabbá a helyiségeidet.

 

  • Szabadulj meg azokról a ruháidtól, cipőidtől, amiket az elmúlt másfél évben egyszer sem vettél fel – ezekre valószínűleg már semmi szükséged sincs.
  • Takarítsd ki a konyhaszekrényeidet, és dobd ki, aminek több hónappal vagy talán több évvel ezelőtt lejárt szavatossági ideje.
  • Porold le a szekrényeket, a radiátorokat, a lámpákat, nem is gondolnád, hogy az égőkre lerakódott por mennyivel képes csökkenteni a fényforrásaid fényerősségét.
  • Tisztítsd meg az ablakaidat kívül-belül, és ellenőrizd, hogy zárt állapotban nincs-e huzat – ha rossz a szigetelés, akkor télen a meleg szökik meg, nyáron pedig a klímaberendezést fogod pazarlóan működtetni.

 

3. Hozd ki a legtöbbet a hosszú nappalokból!

 

Egy átlagos háztartás világítási költségeinek 15 százalékát a világítás okozza, így érdemes kihasználni a természetes fényeket: engedd fel a rolót, húzd oldalra a sötétítő függönyöket, élvezd, hogy ilyen sokáig világos van. Ha lemegy a nap, akkor persze kapcsolj lámpát, de nem mindegy, hogy milyet: ellenőrizd, hogy mindenhol energiatakarékos izzók vannak-e a foglalatokban. A hosszú nappalokból ezen túlmenően akkor tudod kihozni a legtöbbet, ha solar rendszert is telepítesz, mivel a napelemes rendszerek Magyarországon ilyenkor termelik meg a legtöbb energiát.

 

 

 

 

4. Engedd be a friss tavaszi levegőt!

 

Itt az ideje, hogy alaposan átszellőztesd a lakásodat, és átjárja minden helyiségedet a tavasz illata. Az elektromos ruhaszárító helyett érdemesebb mostantól az erkélyen kiteregetni a ruháidat, mert a friss levegőn szinte percek alatt megszáradnak, és az illatuk is egész más lesz. Nem beszélve arról, hogy ezzel a villanyszámládat is csökkentheted.

 

 

5. Küldd „nyári álomba” a téli dolgaidat!

 

Bár áprilisban még szükség volt rá, most már „nyári álomba” küldheted a télikabátodat. Nézz körül a lakásban, és cserélj le minden télit nyárira. Például a jó meleg dunyhát egy pihekönnyű nyári takaróra, és az előszobában a téli cipőket a könnyű nyáriakra.

 

 

6. Töltsd tele a hűtőszekrényedet!

 

Töltsd fel a hűtődet friss tavaszi termékekkel, zöldségekkel. Lehet, hogy meglepő, de egy hűtő többet fogyaszt, ha üres vagy csak félig van megtöltve, mintha tele lenne. Egy friss retekkel, spárgával, medvehagymával, és egyéb tavaszi finomságokkal teli hűtőszekrény nem csak az egészségednek, kedvednek, hanem a villanyszámládnak is jót tesz.