2000 családot lát el a Nap ereje - 1,5 milliárd forintból építettünk napelemparkot Baranyában

2018.08.29.


Június végén helyeztük üzembe első saját napelemparkunkat. A Szigetváron felépített 7 db 500 kW névleges teljesítményű egység és a mohácsi 500 kW-os napelempark éves szinten 2000-nél is több háztartás éves energiaigényét biztosítja megújuló forrásból. Az 1,5 milliárd forintos beruházást több hasonló követi a közeljövőben. Célunk, hogy megháromszorozzuk jelenlegi napelemes kapacitásainkat.

 

A Baranya megyei solar parkok egyéves előkészítést és tervezést követően, 2,5 hónapos kivitelezési munkával valósultak meg. 2018. június 28-án kerültek a rendszerbe és együttesen 5200 MWh zöldenergia termelésére képesek évente. Az összesen 10 hektáron elterülő naperőműparkot 17 000 napelem modulból, több mint 50 szakember építette. A következő 25 évben több mint 2000 család éves energiafelhasználását termelik meg a kihelyezett napelemek.

 

Az E.ON számításai szerint már 9 év alatt megtérül a beruházás. Szappanos Sándor, az E.ON Hungária Zrt. új ügyfélmegoldások igazgatója elmondta: „A technológia fejlődésével a nap energiájának hatékony hasznosítása valósággá vált napi szinten. Amellett, hogy családok és vállalkozások számára tervezünk és állítunk működésbe napelemes rendszereket, telephelyeinket is sorra fejlesztjük solar megoldásokkal. A Szigetváron és Mohácson üzembe helyezett létesítményeink bekapcsolásával nagyságrendet léptünk a napenergia hasznosításában, amivel szeretnénk hozzájárulni a hazai megújulóenergia-termelés széles körű elterjedéséhez is."

 

A több mint 2000 háztartást kiszolgáló naperőmű telep az E.ON sajátja marad, a tervezés és kivitelezés után az üzemeltetést is mi végezzük, és mindez a megújuló forrásból megtermelt „zöld áram” mennyiségét növeli. Ezzel is hozzájárulunk ahhoz, hogy hazánk éves széndioxid-kibocsátása 2000 tonnával csökkenjen.
 

Nézd meg a videónkat a szigetvári napelemtelep építéséről: