Meglepő: a magyarok nem szeretnek szelfizni, okostelefonon játszani és zenét hallgatni

2019.01.28.

 

Egyelőre még ragaszkodunk a hagyományos telefonáláshoz, az SMS-ek helyett azonban az üzenetküldő szolgáltatásokat szeretjük. És nem szeretünk szelfizni, okostelefonon játszani és zenét hallgatni.

 

Lehet, hogy ez meglepő, de a magyarok még telefonálásra is használják az okostelefonjaikat – ha már egyszer telefonnak hívják azt a készüléket.  Az E.ON és a KantarEMNID által 10 európai országban végzett felmérés szerint a megkérdezett magyaroknak csak a 7%-a nem használta telefonálásra az okostelefonját a megkérdezés előtti napon. Ezzel az eredménnyel a magyarok a dél- és kelet-európai országok értékeihez állnak közel, mivel Olaszországban, Romániában és Törökországban is még mindig annyit beszélgetnek az okostelefonon, amennyi csak kifér a csövön.  Érdekes, hogy a nyugat-európai országokban egy ezzel ellentétes trend mutatkozik: a németek 23, a britek 25 százaléka már egyáltalán nem használta az okostelefont hagyományos telefonálásra, SMS-ek küldése pedig még ennél is népszerűtlenebb náluk: SMS-eket már a németek fele egyáltalán nem küld a telefonjáról.
 

Szelfizni viszont nagyon nem szeretünk az okostelefonunkkal: a felmérés előtti napon a megkérdezett magyarok 63%-a nem készített szelfit, és ezzel az értékkel az összes többi országot alulmúltuk.  Ugyancsak nem szeretünk az okostelefonunkon játékokat játszani, és zenét hallgatni, a felmérés szerint ebben is sereghajtók vagyunk. Az üzenetküldő szolgáltatásokat viszont szeretjük, de azért nem visszük annyira túlzásba, mint a nyugat-európaiak: a felmérésben résztvevő országok közül a legnagyobb arányban a magyarok küldtek napi legalább kétszer üzenetet a Messengeren, WhatsApp-on és társain.
 

Ezek az eredmények az „Élet Európában” című tanulmány részét képezik. Az E.ON és a KantarEMNID a reprezentatív felmérés során összesen mintegy 10 000 embert kérdezett meg Dániában, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Romániában, Svédországban, Csehországban, Törökországban és Magyarországon.