Lakossági napelemes rendszer: támogatások és pályázati lehetőségek 2023-ban

 
 
 
 
 
 

A napelemes rendszer továbbra is az egyik legmeghatározóbb technológia a fenntartható energiatermelés szempontjából. Új napelemes rendszerek telepítése tekintetében különféle pályázati, támogatási formák, valamint hitelkonstrukciók állnak a lakosság rendelkezésére, amelyek a beruházás költségterheinek enyhítésében nyújtanak segítséget.

 
 
 

Napenergia Plusz Program 2024

Támogatás formája:

 • vissza nem térítendő állami támogatás

Ki igényelheti:

Nagykorú, cselekvőképes magánszemély, aki

 • magyar adóazonosító jellel,
 • a beruházás helyszínével megegyező magyarországi állandó lakóhellyel
 • és a beruházással érintett ingatlanban legalább résztulajdonnal vagy haszonélvezeti joggal rendelkezik.

Időtartam:

2024. január 15-től

Igényelhető összeg:

a beruházási összköltség max. 66%-a, de legfeljebb 5 000 000 Ft

 

Bővebb információk

A támogatási program célja a háztartások saját célú termelésének és felhasználásának, valamint energetikai szempontú öngondoskodásának ösztönzése.

 • HMKE telepítése 4-5 kW teljesítményű inverterrel és 7,5-10 kWh kapacitású tárolóval. 
 • A támogatás mértéke a beruházás összköltségének maximum 66%-a, de legfeljebb 5 000 000 Ft.
 • Kizárólag új beruházás támogatható.
 • Területi korlátozás nincs.
 • A támogatási kérelmek benyújtására a rendelkezésre álló keret kimerüléséig van lehetőség. 
 • A támogatási kérelmek beküldésük idősorrendjében kerülnek elbírálásra.

A pályázatra előregisztrálni szükséges. Az előregisztrációs kérelmek benyújtására 2024. január 15. napjától van lehetőség. Adja meg adatait, kivitelezésben számíthat az E.ON segítségére.

Kérjen díjmentes konzultációt napelemes rendszerre!
 
 
 

Lakás-takarékpénztár állami támogatással

Támogatás formája:

 • vissza nem térítendő állami támogatás
 • hitel (visszatérítendő, opcionálisan igényelhető)

Ki igényelheti:

 • Lakás-takarékpénztári számlával rendelkező

Időtartam:

2022. október - 2028. október

Igényelhető összeg:

állami támogatás max. 720 000 Ft

 

Bővebb információk

Kizárólag a 2018 októbere előtt megkötött Lakás-takarékpénztár szerződések esetén, valamint a megtakarítás összegével és betéti kamattal együtt lehet vissza nem térítendő állami támogatásra jogosult, ami egészben felhasználható napelemes rendszer kivitelezésére is.

A 2018 októbere előtt megkötött szerződések lejártát követően, a megtakarítási idő függvényében, 2022 októbere és 2028. októbere között használható fel az állami támogatás és igényelhető hitel. A maximális 720 000 Ft állami támogatást a 10 éves futamidejű szerződések esetén lehet igénybe venni.

Kérjen díjmentes konzultációt napelemes rendszerre!
 
 
 

Babaváró kölcsön

Támogatás formája:

 • szabadon felhasználható kölcsönösszeg
 • választható futamidő:
  64 - 240 hónap

Ki igényelheti:

 • házaspárok
 • feleség 18-41 éves korig
 • érvényes magyarországi lakcím
 • egyik félnek legalább 3 éves folyamatos TB jogviszony

Időtartam:

2024. december 31-ig

 

Igényelhető összeg:

max. 10 000 000 Ft

 

Bővebb információk

A babaváró kölcsön a házasoknak nyújt anyagi segítséget, melyet többek között napelemes rendszer telepítésre, bővítésre is fordíthatnak. 
A kölcsön egyik pillére a szabadfelhasználású, maximum 10 000 000 forintig terjedő összeg, mely állami kamattámogatással igényelhető. Továbbá az első és második gyermek születésekor a kölcsön törlesztésének szüneteltetése, és azzal azonos időtartamú futamidő hosszabbítás kérhető, ez jelenti a kölcsön második alapkövét. A harmadik, és egyben legjelentősebb segítség a szülők számára az a teljes fennálló tartozás csökkentése, illetve elengedése kettő, majd három gyermek születése esetén.


Kik igényelhetik?

A babaváró kölcsön csupán házaspárok által igényelhető, korábbi házasságból származó gyermek megléte esetén csak az egyik fél lehet elvált.


Életkor szempontjából csupán a feleségre érvényes megkötés van, miszerint 18 éven felülinek, de 41 éven alulinak kell lennie.


Mindkét igénylőnek érvényes magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie, valamint legalább az egyik félnek 3 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolnia. Ebbe maximum 1 év közfoglalkoztatotti jogviszony számítható be, azonban magyar állampolgár külföldi jogviszonyt is érvényesíthet egy kitétellel: a támogatás igénylését megelőző 180 napot magyar TB jogviszonyban kell tölteni.


A babaváró kölcsönnel kapcsolatos további részletekért kérjük olvassa el a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III. 12.) Korm. rendeletet, vagy tájékozódjon a Magyar Államkincstár honlapján.

Kérjen díjmentes konzultációt napelemes rendszerre!
 
 
 

Falusi CSOK korszerűsítésre (frissítve)

Támogatás formája:

 • vissza nem térítendő támogatás

Ki igényelheti:

 • legalább 1 meglévő vagy vállalt gyermek szülője
 • preferált kistelepülésen élő
 • legalább 180 napja folyamatos TB jogviszony

Időtartam:

2024. december 31-ig

Igényelhető összeg:

min. 300 000 Ft -
max. 10 000 000 Ft

 

Bővebb információk

A 2019. július 1-je óta igényelhető támogatás az elmaradott, hátrányosabb helyzetű települések benépesítésére irányul, preferált kistelepülésen található használt lakások és házak, tanyák vásárlására, illetve bővítésére, korszerűsítésére vehető igénybe. A Magyar Falu Program keretei között meghirdetett Falusi CSOK-ban résztvevő települések listáját a 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.


A családi otthonteremtési kedvezmény vissza nem térítendő, Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás, melyet fordíthatunk már meglévő ingatlan korszerűsítésére is, amibe beletartozik a napelemrendszer telepítése is.


Kik igényelhetik?

A Falusi CSOK már 1 meglévő, vagy vállalt gyermek után is igényelhető. Meglévő gyermeknek számít már a magzat is a terhesség 12. hetétől, 25. évét be nem töltött eltartott gyermek, valamint 25 évesnél idősebb, megváltozott munkaképességű személy is. Vállalt gyermekre 40 éves kor alatt igényelhető a támogatás.


Mekkora az igénybe vehető támogatás mértéke?

A támogatás pontos összege több tényezőtől is függ, mint például a támogatás célja, az ingatlan hasznos alapterülete, valamint természetesen a már meglévő, vagy vállalt gyermekek számától is. Minimum összege 300.000 Ft, az igényelhető összeg felső határa pedig 10.000.000 Ft.


A családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatos további részletekért kérjük tájékozódjon az MNB, valamint Magyarország Kormányának honlapján.
 

Kérjen díjmentes konzultációt napelemes rendszerre!
 
 
 

100%-ban vissza nem térítendő támogatás (frissítve)

Támogatás formája:

 • vissza nem térítendő támogatás

Ki igényelheti:

 • országos átlag alatti jövedelmű magánszemélyek
 • saját tulajdonú ingatlannal rendelkező
 • a tetőszerkezete alkalmas a napelem-telepítésre
 • regisztrált kivitelezőt választ

Időtartam:

II. ütem: A pályázati időszak jelenleg nem ismert

Igényelhető összeg csak napelemes rendszerre:

2 900 000 Ft-ig

Igényelhető összeg komplexen:

11 300 000 Ft-ig
Bővebb információk

Frissítés – 2022. október

Legfrissebb tájékoztatás alapján később kerül kihirdetésre a II. ütem. https://napelem.palyazat.gov.hu/lakossag/felhivas

 

Frissítés – 2022.03.08.

 • Törlésre került a III. és IV. ütem.
 • Törlésre került a tartalmi értékelés alapját képző pontozási rendszer.
 • A II. ütemben a pályázatok beérkezésének sorrendjében történik az elbírálás és a forrás kimerüléséig.
 • 35 ezer háztartás helyett 45 ezer háztartás részesülhet a támogatásban.

 

Elérhető az Európai Uniós forrásokból finanszírozott 201 milliárd forintos napelem pályázat és fűtéskorszerűsítési támogatás fő célja a koronavírus gazdasági következményeinek enyhítése. Célcsoportja az országos átlag alatti jövedelemmel rendelkező családok, akik 100%-os vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek napelemes rendszertelepítésére, de  nyílászárócserére, fűtési rendszerek korszerűsítésére is. Mintegy 35 ezer háztartás részesülhet az Innovációs és Technológiai Minisztérium által bejelentett napelem támogatás keretéből, nyilatkozta Steiner Attila, az ITM körforgásos gazdaság fejlesztéséért felelős államtitkára.

 

A pályázatot négy ütemben fogják meghirdetni, régiós bontásban, ütemenként egyhetes eltolásokkal. Az első ütem 2021. december 6-tól indul majd, melynek során több mint 100 milliárd forint áll majd rendelkezésre.


Kik igényelhetik?


Azt már említettük korábban, hogy az országos átlag alatti jövedelem az egyik kitétel, de mit is jelent ez pontosan? A tulajdonos személyek 2020. évi személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmét kell elosztani a jövedelemmel és tulajdonnal rendelkező személyek számával. Azaz csak azokat a személyeket kell számításba venni, akik (rész)tulajdonosok és jövedelmük volt 2020-ban. Ezenfelül rendelkezniük kell magyar adóazonosító jellel és egy olyan saját tulajdonú ingatlannal, melynek tetőszerkezete alkalmas a napelemes rendszer telepítésére. A pályázatban érintett ingatlanban állandó, bejelentett lakcímmel kell rendelkeznie.


Az ingatlan típusa lehet családi ház; használati megállapodással rendelkező, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház (ikerház, sorház) elkülöníthető, jogilag és energetikai szempontból önálló egységet képező épülete/épületrésze; legfeljebb 6 lakásos társasházi, illetve szövetkezeti ingatlanok részét képező épületrész/lakás.


A pályázat benyújtása előtt megkezdett napelemes rendszerre vagy korábban már telepített rendszer bővítésének céljából nem igényelhető a támogatás.


Igényelhető összeg

Az igényelhető összeg csak tetőszerkezetre helyezett napelemes rendszer kiépítésére bruttó 2,9 millió forint igényelhető. Míg a napelem mellett hőszivattyús fűtéskorszerűsítésre, villamosenergia tároló beépítésére és nyílászáró cseréjére pedig 11,3 millió forint is igényelhető.

 

A pályázatban további kitétel, hogy a beruházást csak a megadott listán szereplő, regisztrált kivitelezők közreműködésével valósítható meg.

Pontozási rendszer

A tartalmi értékelés során a pályázók az alábbiak szerinti pontértéket kapnak.

A támogatásban részesíteni kívánt ingatlanban 2021. augusztus 30-ai állapot szerint állandó lakcímmel rendelkező, 18. életévüket be nem töltött személyek (a továbbiakban: gyermekek) száma szerint:

 • nincs gyermek: 1 pont
 • 1 gyermek: 2 pont
 • 2 gyermek: 3 pont
 • 3 vagy több gyermek: 4 pont


A támogatásban részesíteni kívánt ingatlan fekvése szerinti járás fejlettsége a kedvezményezett járások besorolásáról szóló 290/2014, (XI. 26.) Korm. rendelet 2. számú melléklete alapján:

 • nem minősül kedvezményezett járásnak: 1 pont
 • csak kedvezményezett járás: 2 pont
 • csak fejlesztendő járás: 3 pont
Kérjen díjmentes konzultációt napelemes rendszerre!
 
 
 

Napelem pályázat szaldó elszámolással?


A napelem tulajdonosoknak és a napelem telepítését fontolgatóknak érdemes tisztában lenni két alapfogalommal, a bruttó, illetve szaldó elszámolással. 

 
 
 

Szaldó elszámolás

Ez esetben az elhasznált és megtermelt energia elszámolása szaldósítva történik, a termelt és vételezett energia különbözetét figyelembe véve. Ha jól választottuk meg napelemes rendszerünk teljesítményét, úgy év végén a többlet és hiány kiegyenlítődik. A jelenlegi szabályozás szerint a szaldó elszámolás a 2023. december 31-ig telepített rendszerekre vonatkozik.

Bruttó elszámolás

A bruttó elszámolás esetén a hálózatból vételezett és a betáplált energia ára külön-külön kerül megállapításra és elszámolásra, de egyelőre nem teljes mértékben ismertek a részletek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Napelemes rendszer egyszerűen: hogyan tud Önnek segíteni az E.ON?

 
 
 

Könnyű eltévedni a támogatások útvesztőjében, vagy a napelemes rendszer telepítés folyamatában, azonban ránk számíthat, legyen szó tájékoztatásról, ügyintézésről vagy kivitelezésről. 


Igényeljen weboldalunkon keresztül konzultációt, hogy szakértőink felmérhessék igényeit és személyre szabott ajánlatot készíthessenek Önnek. Az ajánlat elfogadását követően ügyfelünk meghatalmazása alapján a helyszíni felméréstől, az engedélyeztetésen át egészen a kivitelezésig segítséget nyújtunk.