Napelem-telepítés? Érdemes belevágni!

2020.  november 27.

 

Alapvető változás várható a napelemes rendszerek piacán: 2024. január 1-től nem lehet szaldó elszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni. Viszont az Innovációs és Technológiai Minisztérium ("ITM") 2020. október 9-ei sajtóközleménye [SBJD1] alapján a 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező napelemes rendszerek esetében a jelenleg hatályos elszámolási szabály, azaz a szaldó elszámolás alkalmazandó.  Ha Ön napelemek telepítését fontolgatja és szereti költségeit előre megtervezni, érdemes a jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések alapján belevágnia! 

 

Hogyan fog működni az új elszámolás?

Az új intézkedések lényeges pontja, hogy a 2024-től csatlakozók számára a jelenlegi szaldó elszámolást a bruttó elszámolás váltja fel. A szaldó elszámolásban az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét lehet rendezni az egyetemes szolgáltató vagy villamosenergia-kereskedő felé, és a rendszerhasználati díjakat is csak akkor kell fizetnie a háztartási méretű kiserőművel rendelkező felhasználónak, ha az adott időszakban többet fogyasztott, mint amennyit termelt, a termelést meghaladóan elfogyasztott mennyiség után. Ezzel szemben a bruttó elszámolásban az ITM eddig ismert tájékoztatása alapján a fogyasztás céljából vásárolt és a megtermelt, de azonnal el nem fogyasztott villamos energia egységárát külön-külön határozzák meg, és várhatóan rendszerhasználati díjat is az adott időszakban elfogyasztott teljes villamos energia mennyiség után kell fizetni. Az új rendszerben a hálózatból vételezett energia árát egyetemes szolgáltatásban vételező felhasználók esetében az egyetemes szolgáltatási szerződés, míg versenypiacon a villamosenergia-kereskedelmi szerződésben meghatározott áron számolhatják el. A napelemek által a hálózatba táplált energia átvételi árát a későbbiekben szabják majd meg.

 

Új támogatásról

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóközleményében bejelentette, hogy megkezdte a lakossági napelemes rendszerekhez támogatást biztosító program kidolgozását. Az újfajta, vissza nem térítendő támogatás jogosultjainak köréről, a támogatási intenzitás mértékéről és a támogatható rendszerek felső teljesítményhatáráról az ITM a következő hónapokban tervez dönteni. Az új konstrukció várhatóan 2021 júliusától lesz elérhető. Érdemes kiemelni, hogy a bejelentett lakossági támogatásban részesülő beruházások már csak a bruttó elszámolás szabályai szerint valósulhatnak meg. Ez a támogatás várhatóan a kevésbé fejlett régiókban élő, nagycsaládos háztartások számára lesz elérhető, előre megadott értékhatárig. Akik ezt a támogatást nem veszik igénybe, azok egyelőre változatlanul a jelenlegi szaldó elszámolás keretein belül számolhatják el a napelemes rendszerük termelését az ITM által közzétett tájékoztató szerint.

 

Mikor érdemes telepíteni?

Amennyiben Ön a napelemekre, mint beruházásra tekint, érdemes a befektetést még 2023 vége előtt végrehajtania, mivel így, amennyiben nem vesz igénybe vissza nem térítendő támogatást, kihasználhatja a jelenleg még biztosított szaldó elszámolás alapján a megtérülés kiszámíthatóságát. A bruttó elszámolásos koncepció részeként meghatározott, még nem ismert árak esetében nem lehet pontosan megtervezni, mikor fog a befektetés megtérülni, és az sem ismert még, hogy milyen gyakorisággal változhatnak ezek az árak. A szaldó elszámolás alapján azonban a hosszútávú pénzügyi tervezés a jelenlegi szabályozás alapján előre látható, így érdemes a telepítés mellett dönteni.

 

A bruttó elszámolás esetében nem biztos, hogy a jövőben az aktuális fogyasztói és átvételi ár egybe fog esni. Ha az átvételi ár alacsonyabb a fogyasztói árnál, akkor a beruházás megtérülési ideje is későbbre tolódik, míg magasabb átvételi ár esetén rövidül. A megtérülési idő kiszámítása az energiaárakon kívül is több tényezőtől függ, így a telepítés körülményeitől (tetőtájolás, árnyékoltság), a telepített napelem és az inverter típusától. Ha az E.ON mellett dönt, társaságunk kalkulációt készít a várható megtérülési időről (tájékoztató jelleggel, becsült értékként) a kínált napelemet, invertert és a telepítés körülményeit figyelembe véve a jelenleg ismert szaldó elszámolás alapján.

 

Ha Ön a szaldó elszámolást részesíti előnyben és szeretne egy időálló befektetést, kérjen díjmentes konzultációt az E.ON szakértőitől. A cég munkatársa felveszi Önnel a kapcsolatot, így személyre szabott napelemes ajánlatot kaphat. Amennyiben úgy dönt, hogy elfogadja az ajánlatot, 6 havi részletfizetést is igénybe vehet, ha a részletfizetéshez kapcsolódó feltételek fennállnak.

 

Az E.ON tájékoztatást nyújt az energetikai, pályázati finanszírozás igényléséhez szükséges dokumentációról, a dokumentumok listájáról és az azokkal szemben támasztott követelményekről, valamint arról is, hogy az említett iratokat, hogy és honnan lehet begyűjteni. Energetikai tanúsítvány elkészítéséhez – igény szerint – energetikust ajánlunk. Az E.ON segít a teljes csomag összeállításában, a szükséges dokumentumok meglétét és a követelményeknek való megfelelését is ellenőrzi, valamint értesítést küld a lejáró határidőkről.

 

Az E.ON úttörő kíván lenni a napenergia magyarországi terjesztésében. Célunk, hogy ügyfeleink olyan partnerként tekintsenek ránk, amely energiatudatos jövőképet kínál, kényelmesebbé, jobbá teszi az életüket, miközben az energiaipar innovációit hatékonyan és környezetkímélő módon építi be a mindennapjaikba.

 

Amennyiben Ön napelemes rendszer telepítését fontolgatja, a változó jogszabályi környezetben érdemes megfontolnia, hogy lépjen. Az E.ON-ra számíthat, kérjen ajánlatot még ma!