Felújítás, napelem-telepítés? Igen, vissza nem térítendő állami támogatással!

2020. december 2.

 

2020. november közepén jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, hogy a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő családok otthonfelújítási költségeire vissza nem térítendő támogatást nyújt az állam, 6 millió forintot meg nem haladó beruházások esetén legfeljebb 3 millió forintos támogatási határig. A kormány támogatási csomagjába beletartoznak az energetikai korszerűsítések – így a napelem-telepítések is! 

 

A beltéri és kültéri munkákat egyaránt el lehet számolni, így a következők kivitelezésére is lehetőséget ad a támogatás:

 • napelemes rendszer kiépítése, bővítése
 •  fürdőhelyiség létesítése (ha ilyen még nincs az ingatlanban)
 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, belső hálózatának kiépítése, cseréje, fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése, elemeinek cseréje
 • épület szigetelése
 • belső tér felújítása (pl. galéria vagy belső lépcső kialakítása)
 • külső nyílászárók cseréje
 • tetőcsere vagy –felújítás
 • garázs vagy nyári konyha felújítása. 

 

Ha Ön már gondolkozott napelemes rendszer telepítésén, de pénzügyi okokból még nem vágott bele, a támogatás miatt érdemes megfontolnia! Az E.ON oldalán kérhet díjmentes ajánlatot napelemes rendszer telepítésére, az E.ON szakemberei a helyszíni felmérés után egyénre szabott ajánlatot adnak, gondoskodnak az engedélyezésekről és a telepítésről.  Látogasson el a következő oldalra, ahol minden szükséges információt megtalál: https://www.eon.hu/hu/napelemrendszer.html

 

Az otthonfelújítási támogatás igénylésének három fő feltétele van:

 • legalább egy várt (várandósság esetén a magzat a betöltött 12. héttől) vagy maximum 25 éves eltartott gyermek, ugyanakkor a megváltozott képességűek, gyedre jogosult gyermekek esetében a 25 éves életkorral nem kell számolni,
 • legalább egy éves, folyamatos tb-jogviszony, maximum 30 nap megszakítással (a felsőoktatási jogviszony is számít; az utolsó három hónapban az álláskeresési járadék és a nyugdíj mellett végzett munka is figyelembe vehető),
 • illetve köztartozás-mentesség.

 

Arról, hogy pontosan kik és milyen feltételekkel vehetik igénybe a támogatást, itt érdemes tájékozódni.

 

A támogatás a 2021. január 1. után megkötött vállalkozói szerződések esetében igényelhető, a költségek 50%-ára, de maximum 3 millió Ft-ig. Anyagköltség és munkadíj fele-fele arányban, így legfeljebb 1,5-1,5 millió Ft támogatás igényelhető.

 

A kivitelezés szempontjából fontos kiemelni: szerződést kell kötni a vállalkozóval a munkáról, és mind a munkadíjat, mind a felhasznált építési anyagokot számlával szükséges igazolni. Számla ellenében vehető igénybe a támogatás, az egyéb szükséges dokumentumok megléte esetén. A támogatás igénybevétele érdekében a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani a kérelmet.

 

A támogatás utólagos elszámolást tesz lehetővé, így a beruházás vagy felújítás díját a családoknak kell megelőlegeznie és azt utólag tudják visszaigényelni a támogatás mértékének megfelelően az államkincstárnál. A támogatás kérelmezése teljes egészében elektronikusan is intézhető. Az összegyűjtött számlákat a munka befejezését és a számlák befizetését követő 60 napon belül kell benyújtani az államkincstárhoz, amelynek 30 napja van elbírálni a kérelmet. Kedvező döntés esetén a döntésre vonatkozó okirat kiállítását követő 5 napon belül kiutalják a támogatás összegét.

 

Hasznos tudni, hogy a felújítások megvalósulásának ellenőrzésére a kincstár a kormányhivatalok bevonásával jogosult, így a támogatás kiutalását követő 6 hónapon belül bármikor ellenőrizhetik, hogy ténylegesen megtörtént-e a kivitelezés.

 

Ha a család úgy dönt, hogy eladja a lakást vagy házát a támogatást akkor sem kell visszafizetni, ugyanakkor kiemelendő, hogy a támogatás csak egyszer vehető igénybe az igénylő által. Ez azt jelenti, hogy a támogatás szempontjából szóba jöhető munkálatok mindegyikének elvégzését követően érdemes csak a támogatás igénylését elindítani. Hozzá kell tenni, az új tulajdonos - bár ugyanarról az ingatlanról van szó, amelyre korábban már más felvette a támogatást - ha még korábban ő maga nem vette igénybe a támogatást és megfelel a rendeletben foglalt feltételeknek, élhet a lehetőséggel.

 

Kérjen díjmentes ajánlatot!