Kérdése van?

 
 
 

Keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

 
 
 

Gyakran ismételt kérdések

 
 
 
  • Fontos eldönteni, milyen helyiségben van szüksége a klímára. A hűteni, fűteni kívánt helyiség mérete alapján célszerű meghatározni a légkondicionáló teljesítményét. Kisebb helyiségekbe elég egy alacsonyabb teljesítményű klíma, míg tágas terek hőmérsékletének szabályozására erőteljesebb klímaberendezés javasolt. A belmagasság és a külső szigetelés is befolyásoló tényezők. Gondolta volna, hogy az épület tájolása is hatással van a klíma teljesítményére? Ahová nyáron folyamatosan besüt a nap, ott nagyobb hűtőteljesítményű készüléket célszerű választani.
  • A klíma jövőbeli funkciója is meghatározó szerepet tölt be a klímaberendezés kiválasztásában. Amennyiben szeretnénk fűtésre is használni, jó megoldást jelent egy inverteres klíma beszerelése. Ez a fajta klímaberendezés akár -30°C kinti hőmérséklet esetén is képes a helyiséget kellemesen melegre felfűteni.
  • A klímaberendezés kiválasztásakor érdemes figyelni a klíma által kibocsátott zajszintre is, hiszen álmunkat a kellemetlenül zúgó légkondicionáló könnyen megzavarhatja. Termékeink pontos zajkibocsátásáról az egyes termékek adatlapján tájékozódhat.
  • Napjaink klímaberendezései energiatakarékossági szempontból többnyire A++-tól E-ig terjedő energiaosztályokba sorolhatók. A készülékek közül az A+ jelzésűek már jónak nevezhetőek, majd a ’+’ jelek számának növekedésével jelzik az egyre jobb energiahatékonyságú klímaberendezéseket, melyek alacsony fogyasztás mellett érnek el nagy teljesítményt.

A megfelelő teljesítmény kiválasztásához figyelembe kell venni a helyiség hőszükségletét, amelyet befolyásol a belmagasság, a belső hőforrások mennyisége (radiátor, konvektor, padlófűtés stb.), a falak, ablakok mérete és szigetelése, valamint a helyiség belső építészeti kialakítása. Általános szabályként elmondható, hogy egy 30-40 négyzetméteres helyiség hűtéséhez 3,5 kW teljesítményű klíma szükséges. A klíma kiválasztásánál segítség lehet, ha weboldalunkon a klímatermékek almenüre kattint, ahol kiválaszthatja a helyiség méretét. 

Napjainkban szinte már csak ez a fajta klíma van forgalomban, hiszen működése sokkal modernebb a korábbi, elavult ON-OFF klímákhoz képest. Az inverteres klíma igazán sosem kapcsol be vagy ki, ezáltal elkerülhető a bekapcsoláskor jelentkező áramlökés, ami az elektromos hálózatot jelentősen leterhelheti. Az inverteres teljesítményvezérlés állandó szabályozást tesz lehetővé, ezáltal az inverteres klímaberendezés pont akkora teljesítménnyel üzemel működésének minden pillanatában, amekkorát a körülmények megkívánnak. 

A klímaberendezés akkor fogja megadni a szükséges komfortérzetet, ha a kinti hőmérsékletnél legfeljebb 5-8 fokkal állítjuk kevesebbre/többre a hűteni/fűteni kívánt helyiség hőmérsékletét. A mértékletes hőmérsékletcsökkentéssel például elkerülhetjük a megfázást. Célszerű a klímát egyszer beállítani a kívánt hőmérsékletre, és ezt követően már beavatkozás (állítgatás, módosítgatás) nélkül hagyjuk, hogy a rendszer beálljon és intelligensen végezze feladatát. 

Klímavásárlás esetén fontos kérdés a jövőbeli fogyasztás felmérése. Légkondicionálónk fogyasztása nagyban függ a teljesítményétől, valamint attól, hogy hogyan használjuk. Kínálatunkban megtalálható inverteres klímaberendezések fogyasztása csupán töredéke a korábbi „on-off” technológiájú klímatípusoknak.

Ha egy porszívót elbír a belső hálózat, akkor a klímát is. Egy korszerűbb épület esetén egy normál 2,5-3,5 kW közötti teljesítményű klímát minden szabványos hálózatnak el kell bírnia. A készülék névleges hűtő-fűtő teljesítménye nem egyenlő a villamosenergia-teljesítménnyel. Vagyis egy normál 3,5 kW-os inverteres klíma nem 3,5 kW áramot fogyaszt, hanem ennek az értéknek maximum a harmadát, kb. 1000-1200 kWh-t (ez függ attól is, hogy a klímát milyen időszakban, mennyi időtartamig stb. használják).

A klímaberendezések beltéri egységeinek elhelyezése kiemelten fontos a megfelelő hőmérséklet elérése érdekében. Fontos, hogy a berendezés hűtési és fűtési üzemmódban is hatékonyan tudjon dolgozni.  Figyelni kell rá, hogy a berendezés közvetlen közelében ne legyen olyan zavaró felület vagy tárgy (pl. túl közel lévő függöny, polc stb.), amely zavarhatná a befújt levegő megfelelő áramlását.

Általánosságban elmondható, hogy minden földeléssel ellátott konnektorba csatlakoztatható a klímaberendezés. Mostanra szinte az összes légkondicionáló berendezés a kültéri egységbe kéri a betápot, de ez nem jelenti azt, hogy csak a kültéri egységnél elfogadott az árambetáp kialakítása, ez a beltéri egységnél is ugyanúgy megoldható.

A wifirendszert támogató klímákat távolról is, vezeték nélküli hálózati kapcsolaton keresztül, okoseszköz segítségével be- és kikapcsolhatjuk, vagy akár módosíthatjuk a beállításait. Éppen ezért, amikor hazafelé tartunk, akár már útközben is bekapcsolhatjuk a berendezést, hogy mire hazaérünk, addigra a megfelelő hőmérséklet várjon ránk. Az ilyen tulajdonsággal rendelkező berendezéseket integrálni lehet okosotthon rendszerekbe is.

Klímaberendezések esetén fontos a megfelelő karbantartás, hiszen ezzel biztosítható a készülék hosszútávon is megfelelő üzemelése. A szakemberek által végzett karbantartásokkal a gyártói jótállás hosszabbítható meg. 

Szakember segítségével legalább évente egyszer (hűtési / fűtési szezon előtt) ajánlott a légkondi tisztítása, abban az esetben azonban, ha fűtésre is használjuk, évente kétszer: ősszel és tavasszal is érdemes, ezzel is növelve az eszköz élettartamát. Érdemes szem előtt tartani, hogy számos klímaberendezés esetében a jótállás érvényesítésének feltétele a készülék rendszeres és szakszerű karbantartása.

A modern klímaberendezések egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy egy négyjáratú szelep segítségével a berendezésben végig futó körfolyamat megfordítható, ezáltal pedig fűtésre is kiválóan használható a berendezés.

A klíma készülék és annak beszerelését kérheti 6 havi részletfizetési lehetőséggel, vagy fizethet egy összegben is. Ha ajánlatkéréskor jelzi 6 havi részletfizetési igényét, és megfelel a jogosultsági feltételeknek, akkor a szerződéskötés során tudjuk biztosítani Önnek.

Kérjük, a részletekről és feltételekről érdeklődjön munkatársunknál. 

A 6 havi részletfizetésre való jogosultság megállapításához, kérjük az alábbi dokumentumok minden oldalát küldje vissza nekünk: 

  • aláírt, szkennelt szerződés PDF formátumban 
  • aláírt, szkennelt felmérőlap PDF formátumban 
  • utolsó 2 (kettő) havi bankszámlat kivonat másolata 
  • kitöltött, aláírt, szkennelt lakossági kockázatelemzési űrlap PDF formátumban 

Munkatársaink a dokumentumok beérkezése után tájékoztatják Önt, hogy 6 havi részletfizetéssel vagy egy összegben fizetve tud-e tőlünk klíma szolgáltatási csomagot vásárolni.

A telepítés nagyjából 2-3 órát vesz igénybe, a környezeti adottságoktól függően. A telepítéshez segítséget jelent, amennyiben a klímakészülék tervezett helyének közvetlen környezetét megfelelően előkészíti és könnyen hozzáférhetővé teszi szakembereink számára.

A klímaberendezéseknek két típusa van, a mono, azaz egycsonkos, valamint multi, azaz többcsonkos légkondicionáló. A mono nem alkalmas több beltéri egység ellátására, azonban a többcsonkos multi klímatípusokhoz később is adhatunk további beltéri egységeket.

Minden, az E.ON kínálatában elérhető készülékre igényelhető H-tarifa a területileg illetékes egyetemes villamosenergia-szolgáltatónál.

Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a klíma használata során, keressen minket bizalommal a komfort@eon.com e-mail címen
vagy a +36 1 999 53 65  telefonszámon.

Fontos mérőszám az energiahatékonyságban a COP (fűtési teljesítmény tényező) és az EER (hűtési teljesítmény tényező) mutatószám. Ezek az értékek minél magasabbak, annál hatékonyabb a készülék. Azt mutatják meg, hogy 1 kW villamos energia felhasználása által hány kW hőenergiát képes termelni a készülék. 2019. január 1. után a COP és EER értékeket felváltották a lokális és szezonális értékeket figyelembe vevő, bonyolultabb számítási módszer alapján meghatározott SCOP és SEER értékek.
 

Szezonális energiahatékonysági tényező (SEER) – Ez az érték a készülék teljes energiahatékonysági tényezője, amely a teljes hűtési szezonra vonatkozik. A tényező kiszámításához az éves hűtési igényt kell elosztani a hűtésre felhasznált éves áramfogyasztással.
 

Szezonális teljesítmény együttható (SCOP) – Ez az érték a készülék teljes teljesítmény-együtthatója a teljes fűtési szezonra vonatkozóan (az SCOP értéke egy meghatározott fűtési szezonra vonatkozik). A tényező kiszámításához a referenciának számító éves fűtési igényt kell elosztani a fűtésre felhasznált éves áramfogyasztással.

 
 
 
Felkeltettük érdeklődését?

Kérjen díjmentes ajánlatot még ma!