Kiserőművek csatlakozási lehetőségei

Információk a működési területükön megvalósítható erőművek csatlakozási lehetőségeiről

Az elosztó engedélyes, külön jogszabályban foglalt feltételek szerint, a hálózatok üzemeltetése, és a hálózatokhoz való hozzáférés biztosítása során előnyben részesíti a széndioxidkibocsátás-mentes technológiával, továbbá a megújuló energiaforrásokból, hulladékból, illetve kapcsoltan villamos energiát termelőket. (VET 35.§ (3)) 

Az elosztói engedélyes, települések közigazgatási határait figyelembevevő – tájékoztató jellegű - térképi adatai tartalmazzák a működési területén lévő közcélú középfeszültségű elosztóhálózatra üzemviteli korlátozás mellett csatlakoztatható erőmű előzetesen számított legnagyobb névleges teljesítőképességét. A térképi adatokat a tájékoztató ábrák menüpontban találja. 

Az igénylő kérésére az elosztó a nem engedélyköteles kiserőmű telekhatárán középfeszültségű csatlakozási pontot biztosít (VET 27/A § (1)).

Kérjük ügyfeleinket, hogy amennyiben ezt a lehetőséget igénybe kívánják venni, akkor ezt írásban jelezzék az ügyintézés gyorsítása érdekében.

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy az igénybejelentésekre vonatkozó tájékoztató, megvalósíthatósági tanulmány és csatlakozási terv felülvizsgálati díjai az alábbiak (15/2016. (XII.20) MEKH rendelet alapján):

  • Kiserőművi igénybejelentésre vonatkozó tájékoztató díja: 136 752 Ft+Áfa / kiserőmű
  • Megvalósíthatósági tanulmány vagy csatlakozási terv felülvizsgálati  díja: 170 940 Ft+Áfa / kiserőmű

Kérjük, az alkalmazandó típusra vonatkozó független vizsgálóintézet által kiállított megfelelőségi bizonyítványokat az alábbi szabványokra: EN 62109-1 (alap biztonsági), EN 61727 (szolgáltatói interfész követelményei- áramminőség), EN61000-6 (EMC), IEC 62116 (nem kívánt szigetüzem elkerülési képesség)