Háztartási méretű kiserőművek (HMKE, napelemes rendszer)

50 kVA teljesítményt el nem éri erőműveket nevezzük háztartási méretű kiserőműveknek. Többnyire a napelemes háztartási méretű kiserőművek terjedtek el és számuk növekszik folyamatosan.
 

Zánkai vonalon kb. 1108 kW beépített teljesítmény van, ami kb. 191 db HMKE-t jelent.


A háztartási méretű kiserőművek hasznosak mert,

  • csökkentik a villamos energia számlánkat, 
  • emellett környezetbarát energiával látnak el minket, 
  • csökkentik a hálózati veszteséget.

 Arra figyelnünk kell, hogy egy időben ne legyen nagyobb a helyi szintű termelés, mint a fogyasztás.

Napelemparkok (kiserőművek)


Kiserőműveknek nevezzük azokat a berendezéseket, melyek teljesítménye meghaladja az 50 kW-ot és nem lépi át az 50 MW-ot. Zánkai térségben egy nagy napelempark található 499 kW beépített teljesítménnyel. Zöld energiát termelnek, ezáltal nem terhelik károsanyag kibocsátással a környezetet, hasznos élettartamuk 25 évre tehető. Egyszeri beruházási költsége van, utána minimális az üzemeltetési költsége, ezért olcsón állít elő villamos energiát.
 

Vezérelt fogyasztók

Ezen az ábrán az aktuális vezérelt fogyasztást, vagy közismertebb nevén az „éjszakai áramkör”-re kötött villamos fogyasztók által generált terhelést láthatjuk.


Ilyen fogyasztók lehetnek például egy bojler vagy egy hőtárolóskályha. A rendszer eredeti célja, hogy az éjszakai és korai hajnali órákban lévő terhelési völgyidőszakra lehessen csoportosítani ezeknek a fogyasztóknak a terhelését. Az energia tárolós fogyasztók biztonságosan üzemeltethetőek szakaszosan, így a vezérlés nem okoz se anyagi se komfortérzet sérülést, de kedvezményes tarifával üzemeltethetőek.


Projektben több fogyasztót bevontunk és újra ütemeztük az ő működésüket a hálózati viszonyok és a megújuló energiát felhasznosító erőművek termelésének figyelembevételével.