Háztartási méretű kiserőművek (HMKE) engedélyezés

2021. május
Hírlevél

Háztartási méretű kiserőművek (HMKE) engedélyezés - hírek, aktuális információk

Információk az otthonfelújítási támogatással és a hálózati ügyintézéssel kapcsolatban

A HMKE rendszerek telepítésére, cseréjére is igénybevehető otthonfelújítási támogatás az áramhálózati szereplők tevékenységére is hatással van, amelyről összeszedtünk néhány fontos információt.

Az iparágban érzékelhetően megnövekedett igények mennyiséghez mi is igazodni próbálunk, azonban ezek feldolgozása hosszabb időt vehet igénybe.

A támogatás igénybevételének feltételeit szabályozó rendelet értelmében 2021. július 1. napját követően elosztói igazolást állítunk ki az üzembe helyezés időpontjáról, ügyfeleink kérésére. Az üzembe helyezés dátuma az a dátum, amikor szerelő kollégáink a helyszínen lecserélik a mérőt, illetve a szükséges vizsgálatokat követően engedélyezik a rendszer üzembe helyezését, és erről mérőhelyi adatlapot vagy ellenőrzési igazolást állítanak ki.


A támogatás és a rendeletben megállapított határidő következményeként a HMKE engedélyeztetési igények száma folyamatosan növekszik.
Ehhez mi is alkalmazkodunk, és továbbra is célunk, hogy az ügyfeleink által elvárt minőségben végezzük szolgáltatásainkat és az engedélyeztetési folyamatuk problémamentesen történjen. Azonban előfordulhat, hogy a megnövekedett igények következtében az ügyintézés a megszokottnál hosszabb időt vesz igénybe.

Kérjük, segítsék munkánkat az ügyfelek megfelelő tájékoztatásával, amelyhez az alábbiakban adunk információt.


A HMKE üzembe helyezési folyamat az igénybejelentéstől hozzávetőlegesen 65 napot igényel.
Ehhez az átfutási időhöz hozzáadódik, amíg az ügyfél oldali feltételek teljesülnek, a szükséges dokumentumokokat beküldik.

 

 
 
 
 
 
 

Az általunk vállalt határidők:

  • Az igénybejelentést 30 napon belül megválaszoljuk.
  • Az csatlakozási dokumentáció kivonatra választ küldünk 15 napon belül.
  • A készre jelentés benyújtása után 15 napon belül módosított hálózathasználati szerződést küldünk, és ügyfelünket felkeressük időpontegyeztetés céljából a helyszíni munkavégzéshez.
  • Szerelőink kiérkeznek a helyszínre egyeztetés szerint.
    Fontos kiemelni, hogy a mérőcserére csak abban az esetben kerülhet sor, ha a mérőhely korszerű és annak regisztrált szerelői ellenőrzése megfelelően megtörtént.

(Az egyeztetett időpont abban az esetben változhat, ha szerelőinknek sürgősen az ellátásbiztonságot veszélyeztető, nem várt eseménynél, üzemzavarnál kell megjelenniük.)

Az ügyfeleknek lehetőségük van az igénybejelentést és a csatlakozási dokumentáció kivonatot együtt beküldeni. Az erre rendszeresített nyomtatvány bal felső részén megjelölhető az igény típusa.

Fontos, hogy a mérőhelyet regisztrált szerelő ellenőrizze. Ennek elmaradásakor az üzembe helyezés meghiúsulhat, ez pedig eltolja a napelemes rendszer bekapcsolásának időpontját. Kérjük, erre hívják fel ügyfeleink figyelmét is!

 
 
 

Folyamatkövetési rendszer használata

Javasoljuk ügyfeleink részére, hogy vegyék igénybe az online folyamatkövetési rendszerünket. A háztartási méretű kiserőmű engedélyezési folyamata nyomon követhető az eon.hu/folyamatkovetes oldalon.

Itt online, kényelmesen, bármikor megtekinthető, hol tart az ügy és mi a következő lépés a folyamatban. Ehhez nem kell más, csak a felhasználó- és folyamatazonosító, amelyet az igénybejelentésre adott tájékoztató levelünk tartalmaz.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél rövidebb időn belül megválaszolhassuk a beérkező kérdéseket és folyamatosan dolgozunk az igényeken, az üzembe helyezéseken, azonban a határidőket és a növekvő igényeket figyelembe véve, sajnos ennek ellenére sem garantálhatjuk, hogy a beérkező igénybejelentések mindegyike biztosan el tud jutni az üzembe helyezésig 2021.06.30. előtt.

 
 
 

Kiemelt dátumok

A követkető dátumok fontosak az otthonfelújítási támogatást igénylő, HMKE-t telepítő ügyfeleinknél, az üzembe helyezés szempontjából (ez a mérőóra csere időpontját jelenti):

    a) 2020.12.31-ig
üzembe helyezték a napelemes rendszert.

Ezekre a rendszerekre otthonfelújítási támogatás nem igényelhető. Az elszámolás továbbra is maradhat szaldós, de lehetőség van akár a bruttó elszámolást1 is választani.

    b) 2021.01.01. - 2021.06.30-ig
üzembe helyezték a napelemes rendszert.

Otthonfelújítási támogatás igényelhető, az elszámolás továbbra is maradhat szaldós, azonban ügyfél döntése esetén igényelheti a bruttó elszámolást.

    c) 2021.07.01-től
helyezik üzembe a napelemes rendszert.

Otthonfelújítási támogatás igényelhető, ennek egyik feltétele a bruttó elszámolás alkalmazása. A támogatás igénybevételéhez csatolni kell az elosztó nyilatkozatát az üzembe helyezés időpontjára vonatkozóan, és a villamosenergia-kereskedő nyilatkozata is szükséges a bruttó elszámolás alkalmazásáról.

 

[1] 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet - a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról 2021. július 1. napjától hatályos rendelkezése: 5. § (5a) * A villamosenergia- kereskedő a felhasználó kérésére olyan elszámolást alkalmaz, amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető és a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége külön-külön kerül megállapításra.