A HMKE igénylés folyamata

Az engedélyeztetést megelőzi a tájékozódás, ajánlatkérés, helyszíni műszaki felmérés. 

 

Javasoljuk, hogy tájékozódjon az elérhető rendszerekről, márkákról, kivitelezőkről. Fontos, hogy kellően körültekintően járjon el a megfelelő szolgáltató kiválasztása során, hiszen napelem és napelem között is óriási különbségek lehetnek. Lehetősége szerint több kivitelezőtől kérjen ajánlatot és ne feltétlenül az ár alapján döntsön, hiszen ez egy hosszú távú befektetés. 

 

A rendszer szükséges teljesítményének meghatározásánál a nappali mérőn mért villamosenergia-felhasználásából induljon ki.

 

Ezen információk birtokában kell az engedélyeztetés folyamatát elindítani, amely során kiderül, hogy a tervezett nagyságú és fajtájú rendszer csatlakoztatható-e a hálózatunkhoz.

Ha egy áttekintő képet szeretne kapni a folyamatról és a legfontosabb feladatokról, kérjük tekintse meg összefoglalónkat.

Ha további kérdése van a HMKE engedélyeztetésével, létesítésével, működésével kapcsolatban, olvassa át a Tudnivalók oldalunkat, vagy forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink egyikén.

A HMKE igénybejelentést Ön vagy Meghatalmazottja indíthatja el az alábbi nyomtatvány kitöltésével és elérhetőségeinkre való elküldésével.

Ha meghatalmazott útján intézi az engedélyeztetést, akkor a kitöltött Meghatalmazás nyomtatványt is el kell küldenie elérhetőségeinkre.

Ha meglévő HMKE-t szeretne bővíteni, akkor a bővítési igénybejelentő nyomtatványt kell elküldenie elérhetőségeinkre.

Vannak olyan esetek, amikor igénybejelentésével együtt már az engedélyeztetési folyamat következő lépését jelentő csatlakozási dokumentációt is beküldheti. Ilyen esetek az alábbiak:

 • Ha a tervezett rendszer teljesítménye:
  • 1 Fázisú HMKE esetén <2,5 kVA
  • 2 Fázisú HMKE esetén <5 kVA
  • 3 Fázisú HMKE esetén <15 kVA

 

 • és ha a felhasználási helyre NEM igaz az alábbiak közül bármelyik:
  • külterületen, dűlőben van,
  • rendeltetése nyaraló, üdülő, pince

A csatlakozási dokumentáció kivonat készítéséről a 3. pontban olvashat.

Napelemes HMKE telepítése esetén az inverter vásárlást megelőzően ellenőrizze az aktuális engedélyezett inverterek listáját.

Előfordulhat, hogy mérőhelye már nem korszerű, ha Ön HMKE rendszert telepít ezt ellenőriztetnie kell. 

Ehhez regisztrált szerelő megbízása szükséges, egyeztessen kivitelezőjével is.

Hol tudja benyújtani a dokumentumokat?

Műszaki vizsgálat

A benyújtott igénybejelentő alapján megvizsgáljuk, hogy a tervezett rendszer a hálózatunkhoz milyen feltételekkel tud csatlakozni. Azt ellenőrizzük, hogy hálózatunk tudja-e majd fogadni a tervezett rendszerrel termelhető energiamennyiséget.

 

Előzetes tájékoztató levél

A vizsgálat után az igény beékezésétől számított 30 napon belül elküldjük Önnek a tájékoztató levelet a rendszer hálózathoz csatlakozásának műszaki és gazdasági feltételeiről. Ekkor kap pontos választ a telepíthető HMKE nagyságáról. 

Ha az igényelt teljesítmény csak megkötéssel, vagy csak kisebb teljesítmény csatlakoztatható, akkor ezt a tájékoztató levél tartalmazza.

 
 
 

Az engedélyeztetést nyomon követheti online az erre kialakított rendszerünk segítségével.  Az ehhez szükséges folyamat azonosítót az igénybejelentésre küldött válaszunkban, az előzetes tájékoztató levelünkben találja.

Háztartási méretű kiserőmű létesítéséhez csatlakozási dokumentáció készítése szükséges. Ezt villamos tervezői jogosultsággal rendelkező szakember végzi. 

Ennek egy kivonatát küldje be hozzánk Ön vagy Meghatalmazottja elérhetőségeink egyikére.

A teljes csatlakozási dokumentációt ne küldje be.

Kérjük, őrizze meg, ugyanis szerelőink a helyszíni munka során elkérhetik.

Hol tudja benyújtani a dokumentumokat?

Vannak olyan esetek, amikor a csatlakozási dokumentáció kivonatot már a HMKE igény indításakor, az igénybejelentésével együtt is beküldheti.

Ilyen esetek az alábbiak:

Ha a tervezett rendszer teljesítménye:

•     1 Fázisú HMKE esetén <2,5 kVA

•     2 Fázisú HMKE esetén <5 kVA

•     3 Fázisú HMKE esetén <15 kVA

és ha a felhasználási hely nem

•     külterületen, dűlőben van,

•     rendeltetése nyaraló, üdülő, pince.

Napelemes HMKE telepítése esetén kérjük, hogy az inverter vásárlást megelőzően ellenőrizze az aktuális engedélyezett inverterek listáját.

A benyújtott dokumentumokat elbíráljuk és a beérkezést követő 15 napon belül tájékoztatjuk Önt/Meghatalmazottját, hogy a HMKE csatlakoztatható-e hálózatunkra.

A csatlakozási dokumentáció kivonat jóváhagyásának érvényessége 365 nap. Ez azt jelenti, hogy Önnek/Meghatalmazottjának a csatlakozási dokumentáció kivonat jóváhagyásától számítva 365 napja van a HMKE készre jelentését elküldenie nekünk.

Határidőn túli készre jelentés esetén az engedélyeztetési folyamatot újra indítjuk.

A készre jelentésről a folyamat 5. pontjában olvashat.

A csatlakozási dokumentáció kivonat jóváhagyása után telepíthető a HMKE rendszer. Mérőhelyét ellenőriztesse regisztrált szerelővel. Ügyeljen arra, hogy ennek ügyintézését vagy elvégzését nem minden kivitelező cég vállalja, erről kérdezze meg megbízott kivitelezőjét.

A telepítés után el kell küldenie elérhetőségeinkre a 

 

 • a telepítés befejezéséről szóló kitöltött készre jelentési nyilatkozatot és
 • az érintésvédelmi jegyzőkönyv másolatát (az eredetit szerelőink részére a helyszínen be kell mutatni), ill.
 • a szerződött felhasználó által aláírt felhasználói nyilatkozatot, termelési és üzemeltetési megállapodást.

Mit kell tennie, ha a helyszíni ellenőrzés során kiderül, hogy a rendszere nem helyezhető üzembe?

A HMKE üzembe helyezésének meghiúsulása után, a hiányosság elhárítását követően kérjük, hogy az alábbi nyomtatványokat küldje el nekünk:

 • Regisztrált szerelői nyilatkozat: Ha a meghiúsulás a mérőhelyi ellenőrzésen feltárt, mérőhelyi hiányosság miatt történt.
 • Új kivitelezői készre jelentési nyilatkozat: Ha a meghiúsulás oka kivitelezési hiányosság, akkor új készre jelentési nyilatkozat beküldése szükséges.

A készre jelentésnek a csatlakozási dokumentáció kivonat jóváhagyásától számított 365 napon belül meg kell történnie. Ha ez nem teljesül, újra be kell nyújtani igényét.

 

Előfordulhat, hogy a mérőhelye nem szabványos, és korszerűsíteni kell. Készre jelentés előtt  mérőhelyét ellenőriztesse regisztrált szerelővel, erről egyeztessen kivitelezőjével.

Hol tudja benyújtani a dokumentumokat?

Ha megkaptuk a készre jelentési nyilatkozatot:

1. 15 napon belül felhívjuk Önt telefonon és időpontot egyeztetünk helyszíni ellenőrzésre, mérőcserére/programozásra.

2. Elvégezzük a helyszínen a telepített rendszer ellenőrzését, szükség esetén a mérőcserérét vagy mérőprogramozást. (Így a mérő alkalmas lesz a fogyasztott és megtermelt energia mérésére is.)

3. Módosított hálózathasználati szerződést küldünk, ami tartalmazza a HMKE-re vonatkozó adatokat.

A rendszer üzembehelyezését megelőzően kollégáink a helyszínen megnézik, hogy az Önnél kiépített rendszer nem okoz-e káros hálózati hatásokat, ellenőrzik az invertert és a mérőhelyet.

Szükség esetén mérőt cserélünk, vagy a jelenlegi készülékét tesszük alkalmassá arra, hogy a fogyasztott és a hálózatunkba betáplált energiát is mérni tudja.

A helyszíni vizsgálathoz munkatársunk egyeztet Önnel időpontot.

Ha a helyszínen a szerződéses felhasználónk nincs jelen, megbízottjánál legyen kéznél a meghatalmazás.

Javasoljuk, hogy az egyeztetett időpontban legyen a helyszínen Ön által megbízott szakember (regisztrált szerelő/a telepítő cég munkatársa) is, így az esetleges hiányosságokat akár azonnal pótolni tudja.

Ha mérőhelye nem korszerű, annak regisztrált szerelő általi ellenőrzése elmaradt, akkor a rendszer nem helyezhető üzembe.

A mérőcsere/programozás alkalmával kollégáink mérőhelyi adatlapot adnak Önnek. Ezt a hálózathasználati szerződéssel együtt őrizze meg, mert a mérőhelyi adatlap a szerződés elválaszthatatlan részét képezi és csak együtt érvényesek.

Kérje kivitelezőjétől az alábbi dokumentumokat.

 • A háztartási méretű kiserőmű rendszere tervköteles tevekénység, annak telepítését megelőzően csatlakozási dokumentáció (csatlakozási terv) készítése szükséges.
 • A rendszer telepítését követően annak első felülvizsgálata, érintésvédelmi felülvizsgáló általi mérése szükséges. Ezekről jegyzőkönyv készül.

A HMKE üzembe helyezése után örömmel köszöntjük energiatermelő ügyfeleink között.

Ezután néhány héten belül lezáró elszámoló számlát küldünk az üzembe helyezés napját megelőző időszakról.

Az üzembe helyezést követő időszak számlázásával, valamint a fogyasztott és termelt energia nyomon követésével kapcsolatban itt tájékozódhat: