A HMKE igénylés folyamata

Hálózati betáplálást megakadályozó megoldások

A közcélú hálózati betáplálás megakadályozását az inverter váltakozóáramú kimenetének szabályozására ható felhasználói tulajdonú berendezéssel kell biztosítani. A szabályozási alapjel a mért fővezeték felhasználói oldalán a fázisáramok mérésén alapuljon, és biztosítsa, hogy a termelő berendezést tartalmazó fázisvezetőkön a közcélú hálózatra villamos energia a termelő berendezés irányából ne kerüljön. 

Szabályozásra az alábbi három megoldást javasoljuk:

 1. Mérőberendezés (inverterhez illeszthető, gyártói katalógusokban szereplő smart meter / Okos mérő) szabályozza az invertert. 
  A mérőberendezés a mért fővezeték felhasználói oldalán a feszültségek és a fázisáramok mérési eredményei és a beállított határérték alapján – mely a betáplálás megakadályozása érdekében 0 kVA – szabályzó jellel vezérli az invertert a kitáplálási korlát betartása érdekében.
 2. Az inverter külső mérőberendezéstől kapott adatok alapján önmagát szabályozza. 
  A mérőberendezés a mért fővezeték felhasználói oldalán a feszültségek és fázisáramok mérési eredményeit továbbítja a HMKE inverterének. A mérési adatok és a beállított határérték alapján – mely a betáplálás megakadályozása érdekében 0 kVA – az inverter önmagát szabályozza a kitáplálási korlát betartása érdekében.
 3. Az inverter külső áramváltó jelét felhasználva önmagát szabályozza.
  Az inverter áramváltó csatlakoztatására alkalmas bemenettel rendelkezik. A külső áramváltó mért fővezeték felhasználói oldali áramjele és az inverter kapcsain lévő feszültségek alapján a beállított határérték figyelembevételével – mely a betáplálás megakadályozása érdekében 0 kVA - az inverter önmagát szabályozza a kitáplálási korlát betartása érdekében.

A fenti megoldásokban a termelőberendezés szabályozása a legkisebb terhelésű fázisáram alapján történik, ezért háromfázisú felhasználói berendezés esetén a termelési időszakot figyelembevéve célszerű a felhasználói berendezések fázisoptimalizálását elvégezni.

 
 
 

Az engedélyeztetést megelőzi a tájékozódás, ajánlatkérés, helyszíni műszaki felmérés. 

 

Javasoljuk, hogy tájékozódjon az elérhető rendszerekről, márkákról, kivitelezőkről. Fontos, hogy kellően körültekintően járjon el a megfelelő szolgáltató kiválasztása során, hiszen napelem és napelem között is óriási különbségek lehetnek. Lehetősége szerint több kivitelezőtől kérjen ajánlatot és ne feltétlenül az ár alapján döntsön, hiszen ez egy hosszú távú befektetés. 

 

A rendszer szükséges teljesítményének meghatározásánál a nappali mérőn mért villamosenergia-felhasználásából induljon ki.

 

Ezen információk birtokában kell az engedélyeztetés folyamatát elindítani, amely során kiderül, hogy a tervezett nagyságú és fajtájú rendszer csatlakoztatható-e a hálózatunkhoz.

Ha további kérdése van a HMKE engedélyeztetésével, létesítésével, működésével kapcsolatban, olvassa át a Tudnivalók oldalunkat, vagy forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink egyikén.

Kérjük, HMKE igénybejelentését az alábbi űrlap kitöltésével indítsa el.

Ha meghatalmazott útján intézi az engedélyeztetést, akkor a kitöltött Meghatalmazás nyomtatványt is el kell küldenie elérhetőségeinkre.

Napelemes HMKE telepítése esetén az inverter vásárlást megelőzően ellenőrizze az aktuális engedélyezett inverterek listáját.

Előfordulhat, hogy mérőhelye már nem korszerű, ha Ön HMKE rendszert telepít ezt ellenőriztetnie kell. 

Ehhez regisztrált szerelő megbízása szükséges, egyeztessen kivitelezőjével is.

no_image

Műszaki vizsgálat

A benyújtott igénybejelentő alapján megvizsgáljuk, hogy a tervezett rendszer a hálózatunkhoz milyen feltételekkel tud csatlakozni. Azt ellenőrizzük, hogy hálózatunk tudja-e majd fogadni a tervezett rendszerrel termelhető energiamennyiséget.

 

Előzetes tájékoztató levél

A vizsgálat után elküldjük Önnek a tájékoztató levelet a rendszer hálózathoz csatlakozásának műszaki és gazdasági feltételeiről. Ekkor kap pontos választ a telepíthető HMKE nagyságáról. 

Ha az igényelt teljesítmény csak megkötéssel, vagy csak kisebb teljesítmény csatlakoztatható, akkor ezt a tájékoztató levél tartalmazza.

 
 
 

Az engedélyeztetést nyomon követheti online az erre kialakított rendszerünk segítségével. Ehhez válaszunk kiküldése után regisztrációs levelet küldünk a megadott e-mail címre.

Háztartási méretű kiserőmű létesítéséhez csatlakozási dokumentáció készítése szükséges. Ezt villamos tervezői jogosultsággal rendelkező szakember végzi. 

Ennek egy kivonatát küldje be hozzánk Ön vagy Meghatalmazottja elérhetőségeink egyikére.

A teljes csatlakozási dokumentációt ne küldje be.

Kérjük, őrizze meg, ugyanis szerelőink a helyszíni munka során elkérhetik.

Hol tudja benyújtani a dokumentumokat?

A benyújtott dokumentumokat elbíráljuk és tájékoztatjuk Önt/Meghatalmazottját, hogy a HMKE csatlakoztatható-e hálózatunkra.

A csatlakozási dokumentáció kivonat jóváhagyásának érvényessége 365 nap. Ez azt jelenti, hogy Önnek/Meghatalmazottjának a csatlakozási dokumentáció kivonat jóváhagyásától számítva 365 napja van a HMKE készre jelentését elküldenie nekünk.

Határidőn túli készre jelentés esetén az engedélyeztetési folyamatot újra indítjuk.

A készre jelentésről a folyamat 5. pontjában olvashat.

A csatlakozási dokumentáció kivonat jóváhagyása után telepíthető a HMKE rendszer. Mérőhelyét ellenőriztesse regisztrált szerelővel. Ügyeljen arra, hogy ennek ügyintézését vagy elvégzését nem minden kivitelező cég vállalja, erről kérdezze meg megbízott kivitelezőjét.

A telepítés után el kell küldenie elérhetőségeinkre a 

 

 • a telepítés befejezéséről szóló kitöltött készre jelentési nyilatkozatot és
 • az érintésvédelmi jegyzőkönyv másolatát (az eredetit szerelőink részére a helyszínen be kell mutatni), ill.
 • a szerződött felhasználó által aláírt felhasználói nyilatkozatot, termelési és üzemeltetési megállapodást.

Mit kell tennie, ha a helyszíni ellenőrzés során kiderül, hogy a rendszere nem helyezhető üzembe?

A HMKE üzembe helyezésének meghiúsulása után, a hiányosság elhárítását követően kérjük, hogy az alábbi nyomtatványokat küldje el nekünk:

 • Regisztrált szerelői nyilatkozat: Ha a meghiúsulás a mérőhelyi ellenőrzésen feltárt, mérőhelyi hiányosság miatt történt.
 • Új kivitelezői készre jelentési nyilatkozat: Ha a meghiúsulás oka kivitelezési hiányosság, akkor új készre jelentési nyilatkozat beküldése szükséges.

A készre jelentésnek a csatlakozási dokumentáció kivonat jóváhagyásától számított 365 napon belül meg kell történnie. Ha ez nem teljesül, újra be kell nyújtani igényét.

 

Előfordulhat, hogy a mérőhelye nem szabványos, és korszerűsíteni kell. Készre jelentés előtt  mérőhelyét ellenőriztesse regisztrált szerelővel, erről egyeztessen kivitelezőjével.

Hol tudja benyújtani a dokumentumokat?

Ha megkaptuk a készre jelentési nyilatkozatot:

1. 8 napon belül felhívjuk Önt telefonon és időpontot egyeztetünk helyszíni ellenőrzésre, mérőcserére/programozásra.

2. Elvégezzük a helyszínen a telepített rendszer ellenőrzését, szükség esetén a mérőcserérét vagy mérőprogramozást. (Így a mérő alkalmas lesz a fogyasztott és megtermelt energia mérésére is.)

3. Módosított hálózathasználati szerződést küldünk, ami tartalmazza a HMKE-re vonatkozó adatokat.

A rendszer üzembehelyezését megelőzően kollégáink a helyszínen megnézik, hogy az Önnél kiépített rendszer nem okoz-e káros hálózati hatásokat, ellenőrzik az invertert és a mérőhelyet.

Szükség esetén mérőt cserélünk, vagy a jelenlegi készülékét tesszük alkalmassá arra, hogy a fogyasztott és a hálózatunkba betáplált energiát is mérni tudja.

A helyszíni vizsgálathoz munkatársunk egyeztet Önnel időpontot.

Ha a helyszínen a szerződéses felhasználónk nincs jelen, megbízottjánál legyen kéznél a meghatalmazás.

Javasoljuk, hogy az egyeztetett időpontban legyen a helyszínen Ön által megbízott szakember (regisztrált szerelő/a telepítő cég munkatársa) is, így az esetleges hiányosságokat akár azonnal pótolni tudja.

Ha mérőhelye nem korszerű, annak regisztrált szerelő általi ellenőrzése elmaradt, akkor a rendszer nem helyezhető üzembe.

A mérőcsere/programozás alkalmával kollégáink mérőhelyi adatlapot adnak Önnek. Ezt a hálózathasználati szerződéssel együtt őrizze meg, mert a mérőhelyi adatlap a szerződés elválaszthatatlan részét képezi és csak együtt érvényesek.

Kérje kivitelezőjétől az alábbi dokumentumokat.

 • A háztartási méretű kiserőmű rendszere tervköteles tevekénység, annak telepítését megelőzően csatlakozási dokumentáció (csatlakozási terv) készítése szükséges.
 • A rendszer telepítését követően annak első felülvizsgálata, érintésvédelmi felülvizsgáló általi mérése szükséges. Ezekről jegyzőkönyv készül.

A HMKE üzembe helyezése után örömmel köszöntjük energiatermelő ügyfeleink között.

Ezután néhány héten belül lezáró elszámoló számlát küldünk az üzembe helyezés napját megelőző időszakról.

Az üzembe helyezést követő időszak számlázásával, valamint a fogyasztott és termelt energia nyomon követésével kapcsolatban itt tájékozódhat: