Az Épület kategória jelöltje

 
 
 

Ebben a kategóriában bármely magyarországi székhellyel rendelkező építészeti iroda, kivitelező pályázhatott olyan épülettel, amelynek tervezésében, kivitelezésében részt vett, és amely a fenntartható építészet elveit követte.

 
 
 

Zéróenergiás Tervezés Kft.

Miskolc, Bagolyvár újjáépítése passzívházként

A Bükki Nemzeti Park kapujában – Miskolc Felső-Majláthon újjáépített új Bagolyvár 2016-ban nyitotta meg kapuit. Minden közreműködőnek – de különösen a tervezőknek és a kivitelezőknek rendkívüli kihívást jelentettek a szűkre szabott határidők és pénzügyi korlátok. A közreműködők elszántságának, áldozatvállalásának és felkészültségének köszönhetően a félmilliárdos projektet fél év alatt sikerült maradéktalanul megvalósítani - folyamatos tervezői művezetéssel, és szinte éjjel-nappal folyó tervezéssel és kivitelezéssel.

 

Az épület eredeti jellegének felidézésével a teljes épület újjá lett építve és megújult a környezete is, segítve a közösségi közlekedést. A legkorszerűbb energiahatékony és környezettudatos megoldásokat alkalmazták a tervezők: passzívház-technológia, hővisszanyerős szellőzés, tripla üvegezésű nyílászárók, talajszondás hőszivattyú és felületfűtés is megtalálható a 100%-ban uniós forrásból finanszírozott, teljesen újjáépített közösségi funkciókat tartalmazó középületben.

 

Az épület az energiahatékony kialakításnak köszönhetően rendkívül gazdaságosan üzemeltethető és hosszútávon is fenntartható. nyitott, közfunkciót betöltő közösségi fejlesztés. Az esélyegyenlőség szempontjait messzemenően figyelembe vettük: az épület akadálymentes kialakítású, a mozgássérültek mellett a látássérültekre is gondolva az infokommunikációs akadálymentesítés előírásait is betartottuk és figyelembe vettük a látogató gyerekek szempontjait is. Az újjáépített épület illeszkedik a kialakult városképhez.