Az Egyéni kezdeményezés kategória jelöltje

 
 
 

Ebben a kategóriában magánszemélyek nevezhettek, akik okos, fenntartható kezdeményezéssel, otthoni energiatudatos beruházással vagy saját ötlettel vezérelve, saját maguk által készített (DIY) megoldással járulnak hozzá szűkebb vagy tágabb környezetük fenntarthatóságához.

 
 
 

Greksa Lászlóné Szilvia

Újrahasználat a háztartásokban

Elsősorban a hulladék mennyiségének a csökkentése volt a célom. Az évek alatt eljutottam odáig, hogy minden szabadidőmet erre szánom. Nem csak a saját hulladékomat próbálom csökkenteni, hanem az egész falu, sőt közeli városok családjainak a hulladékát csökkentem és a jó állapotban lévő dolgokat odaadom olyan családoknak, akik újra használják. Ezzel nem kell újat előállítani. Például összegyűjtöm az üvegeket, fürdő vagy esővízben kiöblítem azokat, szétválogatom és továbbadom kis termelőknek, akik újrahasználják. Amit nem tudok felhasználni azt bedobom az üveg szelektív gyűjtőbe. Ruhákat, cipőket, játékokat, bútorokat, ágyneműket, könyveket, elektronikai- és konyhai eszközöket kapok családoktól (de már volt rá példa, hogy étteremből kaptam tányérokat poharakat) és adom tovább másoknak.

 

Legfőbb célom ezzel, a hulladék mennyiségének a csökkentése és ezzel az új termék előállításának az energiafelhasználás csökkentése (beleértve a szállítási energiát is) a faluban. Ami számomra még nagyon fontos, hogy a rászoruló családokat is személyre szabottan tudom támogatni ezzel.

 

Eddigi eredményeim: kb. 20.000 db üveg újrafelhasználása, több mázsa továbbadott ruhanemű, bútor több ezer db játék, könyv és használati tárgy a rászoruló családoknak.