Az Épület kategória jelöltje

 
 
 

Ebben a kategóriában bármely magyarországi székhellyel rendelkező építészeti iroda, kivitelező pályázhatott olyan épülettel, amelynek tervezésében, kivitelezésében részt vett, és amely a fenntartható építészet elveit követte.

 
 
 

Klunen Magyarország Kft.

Irota EcoLodge klímasemleges üdülőhely

Az Irota EcoLodge filozófiája, hogy a luxus életmód és a klímasemleges pihenés jól megfér egymással. Irota EcoLodge három tágas, elegáns és jól felszerelt, akadálymentesített nyaraló villából és egy közös, 6x16 méteres természetes úszómedencéből áll.

 

Az üdülőhely üzemeltetésénél a klímasemlegesség volt a cél. Építéskor csak a legmodernebb környezettudatos technológiákat alkalmaztuk. Az építőanyagoknak használt vagy újrahasznosítható anyagból kellett lenniük.

 

Az épületnek nincs CO2 kibocsátása, az úszómedence vegyszermentes, mivel saját víztározónkban növények tisztítják a vizet. Maximálisan kihasználjuk a napenergiát: napkollektorok állítják elő a meleg vizet, az áramot napelemek termelik. A fakeretes falak cellulóza használt újság alapú szigetelőanyagból készült. A vastag szigetelésnek és tripla üvegezésnek köszönhetően, télen alacsony a fűtési igény, nyáron pedig nincs szükség légkondicionálásra. WC-öblítés esővizes és a szennyvíztisztítás saját berendezéssel történik, amelyben baktériumok tisztítják a szennyvizet, áram nélkül.

 

Továbbá öt munkahelyet is teremtettünk az ország egyik leghátrányosabb helyzetű járásában. Az üdülővel a környék természeti értékeit és azok védelmét népszerűsítjük bel- és külföldi vendégeink körében, illetve növeljük a falu vendégforgalmát.