Az Önkormányzat kategória jelöltje

 
 
 

Ebben a kategóriában önkormányzatok nyújthatták be projektjüket a hatékony, innovatív energiafelhasználás, fenntarthatóság, környezetvédelem és a megújuló energiahasználat területén.

 
 
 

Bárdudvarnok Községi Önkormányzat

Környezetbarát közvilágítás Bárdudvarnokon

Bárdudvarnok kivételes adottságokkal rendelkezik: közvetlenül Magyarország legalacsonyabb fényszennyezettségű területe, a Zselici Csillagoségbolt-park mellett helyezkedik el. Ez az adottság lehetővé tette egy olyan természetvédelmet szolgáló kutatási környezet létrehozását, amely nemzetközileg is elismert tudományos vizsgálatokat tesz lehetővé. A település közreműködésével, a Valós Világítás Környezet Laboratóriumhoz kapcsolódva, olyan közvilágítási rendszer alakult ki, amely képes a fényszennyezés minimalizálására, miközben a világítási feladat teljesítése nem csorbul.

 

Ténylegesen javult a közvilágítás minősége, korábban nem megfelelően megvilágított területek esetében is megfelelő szintre emelkedett a megvilágítás. A lakossági visszajelzések is egyértelműen igazolták, hogy javult a közvilágítás minősége. Ezzel együtt az új rendszerrel teljesen megszüntették a nemkívánatos irányba (az égbolt felé) történő fénykibocsátást, ami a korábbi rendszerben tetemes volt. A világítás színképi összetétele környezeti szempontból ideálissá vált – éjszaka kizárólag borostyán-sárga LED-ek világítanak. Kiemelendő, hogy az új közvilágítási rendszer követendő példaként szolgál más települések számára is, megfelel a legújabb tudományos kutatások alapján felállított környezet- és természetvédelmi követelményeknek.