A Jövő generációja kategória jelöltje

 
 
 

Ebben a kategóriában bármely magyarországi székhellyel rendelkező szervezet – különös tekintettel a civil szervezetekre, oktatási intézményékre, diákszervezetekre – nevezhetett oktatási, szemléletformálási célú programmal, kezdeményezésével, amely gyermekek, vagy iskolás korú, illetve egyetemista fiatalok bevonásával népszerűsíti, oktatja a fenntarthatóság alapelveit, vagy új megoldással hozzájárul a fenntarthatósághoz.

 
 
 

Zöld-Híd Regionális Energiahatékonysági és Környezetvédelmi Alapítvány

Öko-Kuckó Oktatóterem és környezeti nevelési program

Az „Öko-Kuckó” egy 70 m2-es interaktív környezetvédelmi oktatóterem, Pécsett a belváros szívében. A terem berendezése állandó, az interaktív (nyomógombos vagy forgatható) játéktáblák öt témát mutatnak be: természet, víz, energia, vásárlás-fogyasztás és hulladék.

 

A Kuckót óvodai csoportok, iskolai osztályok, fiatalok és családok látogatják. A gyermekcsoportok számára az életkoruknak megfelelő formában, foglalkozások keretében mutatjuk be a fenntarthatóság aktuális kérdéseit, valamint a foglalkozásokat igény szerint az intézményekben is megtartjuk projektnapok, táborok keretében. A felnőtteket (egyetemistákat, óvodapedagógusokat) képzésekkel, műhelymunkákkal várjuk.

 

Havonta egyszer pedig családi délutánt szervezünk az Öko-Kuckóban. Az óvodás és kisiskolás gyermekek a szüleikkel közösen alkotnak hulladékokból és a természet kincsestárából, valamint természetes anyagból készült és környezetvédelmi témájú játékokat próbálnak ki. Az öko játszóházi programokkal óvodai és iskolai családi délutánokon, valamint a Pécsett és a környező településeken szervezett rendezvényeken is megjelenünk. A fenntarthatóság érdekében végzett környezeti nevelési munkánk célja, hogy fejlesszük a gyerekek készségeit, bővítsük ismereteiket a témában és a gyermekek segítségével hassunk a szüleikre, nagyszüleikre is. A velünk kapcsolatba kerülő pedagógusok, óvodapedagógusok környezeti nevelési munkáját is segíteni kívánjuk, szakmai kiadványok, kiállítási anyagok kidolgozásával, tapasztalataink és gyakorlataink megosztásával.