Az Önkormányzat kategória jelöltje

 
 
 

Ebben a kategóriában önkormányzatok nyújthatták be projektjüket a hatékony, innovatív energiafelhasználás, fenntarthatóság, környezetvédelem és a megújuló energiahasználat területén.

 
 
 

Hernádszentandrás Község Önkormányzata

Hernádszentandrásból Bioszentandrás

BioSzentandrás - mint egy önkormányzati kezdeményezésből született innováció - egy ökogazdálkodási rendszer, mely a szabadföldi és melegházi friss zöldség- és gyümölcs, valamint a fűszernövények széles fajtaválasztékának megteremtése mellett saját rendszeren belül építette és fejlesztette ki a feldolgozott termékek – szörpök, zöldség- és gyümölcslekvárok, aszalványok – kínálatát, az egyedi kézműves termékek palettáját, s a rájuk épülő szolgáltatásokat.

 

BioSzentandrás mára gazdasági szereplőként a termelésért, az értékesítésért, és a szolgáltatásokért az önkormányzati tulajdonú nonprofit kft, a feldolgozott termékek előállításáért pedig egy szociális szövetkezet a felelős. Ezen egymásra épülő fejlesztésekkel jutottunk el oda, hogy az évek alatt egy talpalatnyi földterületből 2,5 hektáros gazdaság lett. Már van korszerű melegházunk, öntözőrendszerünk feldolgozó kisüzemünk, kialakultak a hűtési kapacitások.

 

Az elsődleges célunk az, hogy a program keretében, amely megfelelő szociális érzékenységgel biztosít hosszú távon stabil megélhetést a hátrányos helyzetű helyi közösség tagjai számára, pozitív adottságainkra építve, az emberi létezést újra összefűzzük a természettel.