Sikertörténetek

Hernádszentandrás Község Önkormányzata - Hernádszentandrásból BioSzentandrás

Önkormányzat kategória és átfogó nyertes


BioSzentandrás - mint egy önkormányzati kezdeményezésből született innováció - egy ökogazdálkodási rendszer, mely a szabadföldi és melegházi friss zöldség- és gyümölcs, valamint a fűszernövények széles fajtaválasztékának megteremtése mellett saját rendszeren belül építette és fejlesztette ki a feldolgozott termékek – szörpök, zöldség- és gyümölcslekvárok, aszalványok – kínálatát, az egyedi kézműves termékek palettáját, s a rájuk épülő szolgáltatásokat.


BioSzentandrás mára gazdasági szereplőként a termelésért, az értékesítésért, és a szolgáltatásokért az önkormányzati tulajdonú nonprofit kft, a feldolgozott termékek előállításáért pedig egy szociális szövetkezet a felelős. Ezen egymásra épülő fejlesztésekkel jutottak el oda, hogy az évek alatt egy talpalatnyi földterületből 2,5 hektáros gazdaság lett. Már van korszerű melegházuk, öntözőrendszerük feldolgozó kisüzemük, kialakultak a hűtési kapacitások.

Az elsődleges céljuk az, hogy a program keretében, amely megfelelő szociális érzékenységgel biztosít hosszú távon stabil megélhetést a hátrányos helyzetű helyi közösség tagjai számára, pozitív adottságaikra építve, az emberi létezést újra összefűzzék a természettel.

 
 
 

Hajba Gergő - Zöld Folt Közösségi Kert

Egyéni kezdeményezés kategórianyertes


A projekt Pécsett, az abszolút belvárosban, egy korábban kietlen, elhanyagolt foghíjtelken, a főutcák épületei közé ékelődve jött létre. A közel 370m2-es tér 'sajátos' fizikai adottságainak következtében nehezen hasznosítható egyébre, mint például (közösségi) kert létesítésére.


A Zöld Folt Közösségi Kert a kikapcsolódás, a közösségi lét és a fenntarthatóság témáihoz teremt diskurzusmezőt a városi növénygondozás apropóján. Példát mutat, gondolkodtat, szórakoztat, fizikai teret biztosít a szabadidő egészséges és konstruktív eltöltése érdekében.

A projektnek számos külső-belső célja van:

  • A (bel)városi lakosok alkossanak, formáljanak együtt egy közös(ségi) teret, ahol a tagok a növényekkel és egymással foglalkozhatnak.
  • Egy szép, és egyben hasznos terület legyen a korábban parlagon fekvő, leginkább szemétledobónak használt, elhagyatott telken.
  • Szemléltessen, indukáljon, és 'köznapivá tegyen' sok olyan cselekvést, ami a fenntarthatóságot segíti elő, illetve, hogy alternatívát kínáljon káros, pazarló hétköznapi beidegződésekre.
 
 
 

Klunen Magyarország Kft. - Irota EcoLodge klímasemleges üdülőhely

Épület kategórianyertes


Az Irota EcoLodge filozófiája, hogy a luxus életmód és a klímasemleges pihenés jól megfér egymással. Irota EcoLodge három tágas, elegáns és jól felszerelt, akadálymentesített nyaraló villából és egy közös, 6x16 méteres természetes úszómedencéből áll. Az üdülőhely üzemeltetésénél a klímasemlegesség volt a cél.


Építéskor csak a legmodernebb környezettudatos technológiákat alkalmazták. Az építőanyagoknak használt vagy újrahasznosítható anyagból kellett lenniük.
Az épületnek nincs CO2 kibocsátása, az úszómedence vegyszermentes, mivel saját víztározónkban növények tisztítják a vizet. Maximálisan kihasználjuk a napenergiát: napkollektorok állítják elő a meleg vizet, az áramot napelemek termelik.

A fakeretes falak cellulóza használt újság alapú szigetelőanyagból készült. A vastag szigetelésnek és tripla üvegezésnek köszönhetően, télen alacsony a fűtési igény, nyáron pedig nincs szükség légkondicionálásra. WC-öblítés esővizes és a szennyvíztisztítás saját berendezéssel történik, amelyben baktériumok tisztítják a szennyvizet, áram nélkül.

 
 
 

Zöld-Híd Regionális Energiahatékonysági és Környezetvédelmi Alapítvány - Öko-Kuckó Oktatóterem és környezeti nevelési program

Jövő generációja kategórianyertes


Az „Öko-Kuckó” egy 70 m2-es interaktív környezetvédelmi oktatóterem, Pécsett a belváros szívében. A terem berendezése állandó, az interaktív (nyomógombos vagy forgatható) játéktáblák öt témát mutatnak be: természet, víz, energia, vásárlás-fogyasztás és hulladék.


A Kuckót óvodai csoportok, iskolai osztályok, fiatalok és családok látogatják. A gyermekcsoportok számára az életkoruknak megfelelő formában, foglalkozások keretében mutatják be a fenntarthatóság aktuális kérdéseit, valamint a foglalkozásokat igény szerint az intézményekben is megtartják projektnapok, táborok keretében. A felnőtteket (egyetemistákat, óvodapedagógusokat) képzésekkel, műhelymunkákkal várják.

A fenntarthatóság érdekében végzett környezeti nevelési munkájuk célja, hogy fejlesszük a gyerekek készségeit, bővítsék ismereteiket a témában és a gyermekek segítségével hassunk a szüleikre, nagyszüleikre is. A velük kapcsolatba kerülő pedagógusok, óvodapedagógusok környezeti nevelési munkáját is segíteni kívánják, szakmai kiadványok, kiállítási anyagok kidolgozásával, tapasztalataik és gyakorlataik megosztásával.