Sikertörténetek

Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda - „Reborn home” projekt

Átfogó nyertes

Kistelegdi 2008 Építész-Tervező Kft.  2015-ben alakított át egy tipikus magyarországi, kedvezőtlen adottságokkal rendelkező családi házat, komfortos, energia, és környezettudatos otthonná, amely a mai kor funkcionális és design követelményeinek is megfelel.

A 150 m2-es a belső hő-, pára- és vizuális komfort kialakítása egyfajta egészséges multi-komfortot biztosít. A termelés több, mint a fogyasztás. A külső téglafal intenzív hőszigeteléssel és üvegezéssel, termikusan aktivált belső vályog vakolattal lehetővé teszi a hőtároló tömegek jótékony hatását.

A környezettudatosság az „újrahasznosított” tartószerkezet és az egészségre káros anyagok kiváltásában, természetes anyagok alkalmazásában, esővíz hasznosításban valósult meg.

Burgmann Nóra „Zöld Matek” - környezeti nevelést matekfeladatokkal ötvöző blog

Egyéni kezdeményezés kategórianyertes

A Zöld Matek küldetése a környezetvédelem összefüggéseinek megismertetése az 5-14 éves korosztállyal matek feladatok megoldásán keresztül, és a matematika gyakorlati hasznának bemutatása a valós környezeti problémák megoldásában.

A blog tartalma olyan érdekes, aktuális témákról szól, melyek környezettudatos és egészségtudatos értékeket közvetítenek az olvasóknak. Minden bejegyzéshez kapcsolódik egy ingyenes matematika feladatlap az adott környezeti témáról, egy-egy matek tananyag gyakorlására

A projekt alapja az, hogy a környezettudatos magatartást gyermekkorban kell kialakítani, illetve hogy a matematikára minden gyermeknek szüksége van. Az öko szemléletet nem elkülönülten, hanem a többi tantárgyba integráltan, indirekt módon lehet hatékonyan kialakítani a gyermekekben.

Nagypáli Község Önkormányzata – Zöld Út Falufejlesztési Program Nagypáliban

Önkormányzat kategórianyertes

Nagypáli a megújuló energiaforrások használatában élen jár Magyarországon. Nagypáli vezetése 1997-ben belekezdett egy olyan program kidolgozásába, amely az 500 fős falu hosszú távú (10-15 év) irányvonalait és elérendő eredményeit körvonalazta.

A célok között szerepelt például a népesség struktúrájának megváltoztatása, növelése, hatékonyabb energiafelhasználás. Napjainkra azonban egy átfogó, nemcsak szellemi elképzelésekben, hanem szervezeti leképezésekben is formát öltő programmá vált, mind a település-, közösség-, és környezetfejlesztés területén.

A Zöld Út alappillérei a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű felhasználása. A testet öltött beruházások, mint a hibrid erőmű (szél és napenergia), közösségi napelem telep, elektromos és környezetkímélő járművek használata, szintén a program sikerességét igazolják.

Katica Tanya Élményközpont

Jövő generációja kategórianyertes

A Katica Tanya alapítása óta törekszik a környezettel összhangban fejlődni, a káros környezeti hatásokat minimalizálni és a környezettudatos megoldásokat népszerűsíteni vendégeik körében.

Fejlesztéseiket alárendelik a fenntartható fejlődés alapelveinek és az ökológiai lábnyom minimalizálásának. Emellett csak olyan fejlesztést valósítanak meg, amely nem használ energiát, vagy ha igen, azt megújuló forrásból fedezik. 

Arra törekszenek, hogy a hozzájuk látogatók kisebb környezeti terhelést tegyenek, mint ha otthon maradnának, vagy máshova mennének!

Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - hazai ökogazdálkodást támogató kutatóhálózat

Vállalat kategórianyertes

Az on-farm kutatási hálózat a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló innovatív kísérletek rendszere. Életszerű helyzetekben kivitelezett, egyszerű kísérleteket állítanak be árutermelő gazdaságokban, illeszkedve a gazdálkodók által meghatározott termelési célokhoz.

Az intézett évente több, mint 100 gazdával működik együtt az on-farm hálózatban. A megvalósítás során a mindennapi élet változatos gyakorlatában tesztelik a gazdákkal közösen meghatározott ökológiai mezőgazdasági megoldásokat.

A kutatások, összetettségük miatt, nemcsak az ökológiai gazdálkodás fellendítését szolgálják, hanem környezetünk tehermentesítését, és közvetve élelmiszer-fogyasztásunk egészségesebb alapokra helyezését is