Tanuljunk a gyíkoktól - hogyan fűtsünk egy várost okosan?

Az emberiség mindig akkor tudott előre lépni, amikor az emberek és az ötletek találkoztak, és kiaknázták a közös alkotás, a „Mi” erejét. Ha egész közösségek működnek együtt erőforrásaik közös kezelésében, akkor nemcsak hatékonyabbak, hanem lényegesen fenntarthatóbbak és környezetbarátabbak is tudnak lenni. Ezért is jelentik az okos városok az emberiség jövőjét.

Jelenleg az egyik legnagyobb környezeti kihívás, amellyel szembesülünk, hogy az összes üvegházhatású gáz 70% -át a városlakók állítják elő. Ezen kibocsátások egyharmadát pedig az otthonok és az üzlethelyiségek fűtése okozza. Így tehát ha találnánk valamilyen hosszú távon fenntartható okos megoldást a városok fűtési rendszereinek a jelenleginél hatékonyabb üzemeltetésére, az energiafelhasználás csökkentésére, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának minimalizálására, azzal nem csak csillagászati összegeket tudnánk megtakarítani, hanem ennek környezeti hatásai is felbecsülhetetlenek lennének.  

A megoldás távolról sem olyan távoli, mint azt elsőre gondolnánk. Az E.ON mérnökei Európa-szerte nyújtanak energetikai szakmai támogatást a legkülönfélébb közösségeknek ahhoz, hogy létrehozzák saját maguk fenntartható világát. Egy ilyen korszakalkotó mintaprojekt jelenleg a svédországi Lund közelében található Medicon Village tudományos parkban folyik az E.ON vezetésével az okos városok legújabb típusának megvalósítására. Ennek lelke pedig az ectogrid ™ , az E.ON vadonatúj fűtési és hűtési rendszere. A rendszer számos épületet kapcsol össze csővezeték-hálózattal, amelyen keresztül automatikusan továbbítják az egyik épületben feleslegessé váló plusz hőt (vagy klimatizálás esetén a plusz hűtést) a rendszerbe kapcsolt többi épületbe. A Medicon Village ectogrid ™ egyelőre csak 15 épületet kapcsol össze egymással, de a rendszer tetszőlegesen tovább bővíthető. 

Egymással kommunikáló épületek

Az ectogrid ™ működési elve olyan egyszerű, hogy az a meglepő, hogy senki sem fejlesztette ki korábban. Mivel egy mai modern városokban az emberi tevékenység már bőven termel elegendő hőenergiát a fűtés és a hűtés alapjainak biztosításához, ha ennek elosztása egy okos rendszer segítségével történik, akkor sokkal kisebb mennyiségű pótlólagos energiával lehet kielégíteni az egyes pontokon időről időre felmerülő plusz igényeket, mint egy hagyományos rendszer esetében.

Jelenleg körülbelül 10 GWh-t használnak a Medicon Village épületeinek fűtésére, és 4 GWh-ra van szükség a hűtésükhöz. Amikor az ectogrid ™ bekapcsolt állapotban van, mindösszesen 3 GWh külső energia segítségével képes az épületeket a megfelelő hőmérsékleten tartani. Ez 78% -kal kevesebb energiafogyasztást és 20% -kal alacsonyabb költségeket jelent, és a bolygók klímájának védelméhez is hozzájárul.

A megtakarítás abból ered, hogy a háztartási készülékek vagy ipari berendezések által termelt hő általában kárba veszik: kinyitunk egy ablakot, aktiválunk egy szellőzőt, és értékes felesleges hőenergia a szabadba távozik. Az E.ON ectogrid ™ rendszerében azonban az épületek kommunikálnak egymással, és egymás között újra osztják a hőenergiát ott, ahol arra a legnagyobb szükség van – elérve az egyes felhasználók által elvárt optimális hőmérsékletet. A hagyományos fűtési és hűtési rendszerek pedig csak akkor aktiválódnak, ha a hőkiegyenlítéshez rendelkezésre álló többlet kevés, és a rendszernek friss „energialendületre” van szüksége.

A rendszer alapját szenzorok jelentik, amelyek a rendszerbe kapcsolt épületek legkülönfélébb adatait mérik és továbbítják az okos rendszer „agya” felé.  A többi eleme – hőszivattyúk, klímaberendezések, valamint az energiaelosztó hálózati technológia - teljesen hagyományos, csupán az ectogrid ™ feltalálója, Per Rosén és az E.ON mérnökei új módszerekkel ötvözték és optimalizálták őket, ezzel gyakorlatilag egy teljesen új típusú fűtési és hűtési hálózati rendszer jött létre.

A mintaprojekt bepillantást enged abba, hogy milyen potenciál rejlik abban, ha el merünk rugaszkodni a hagyományos gondolkodásmódunktól, és vállalkozunk arra, hogy a meglévő technológiai rendszereinket új megközelítéssel vesszük górcső alá, és bizonyítja a „Mi együtt nem ismerünk lehetetlent” erejét.

 

Jó, jó, de mit tudunk tanulni ehhez a gyíkoktól?

És miért hívják a rendszert ectogrid ™ -nek? Maga az elnevezés az ektotermikus (hidegvérű) szóból származik.  A hidegvérű állat olyan, aki nem tudja szabályozni saját testhőmérsékletét, ezért testhőmérséklete a környezettől függően ingadozik. A hidegvérű kifejezés kicsit félrevezető, mert az ektotermák vére valójában nem hideg, sokkal inkább külső forrásokra támaszkodnak testhőjük szabályozására. Tulajdonképpen minden állat ektoterm a madarak és az emlősök kivételével.

Nem véletlen, hogy az ectogrid ™ -ot éppen a Medicon Village-ben tesztelik. Az E.ON projektcsapata olyan ügyfeleket keresett a mintaprojekthez, akik hasonlóan gondolkodnak a fenntartható jövőről, az energiafelhasználás új világáról. A tudományos parkot a Mats Paulsson Alapítvány alapította, és több mint 120 tudományos kutatócsoport és innovatív vállalkozás működik a területén. Összefogásuk révén folyamatosan megoszthatják a tapasztalataikat egymással és tanulhatnak a többiektől. A tudományos park alapító okiratának rendelkezései szerint pedig minden a campuson elért többletbevételt visszaforgatják a kutatásba és az innovatív projektekbe, tehát az ectogrid ™ által elért energiamegtakarítás is közvetlenül hozzájárul a Medicon Village tudományos park kutatási eredményeihez. 

Fedezze fel a „Mi” energiáját!

Az E.ON vezetésével a svédországi Medicon Village tudományos parkban folyó mintaprojekt is egy példa arra,  hogy mi az E.ON-nál nemcsak az energia szállítására és biztosítására koncentrálunk, hanem arra is, hogy lehetővé tegyük, hogy az emberek, közösségek és vállalatok Európa-szerte olyan fenntartható világot hozzanak létre, amelyben mindannyian szívesen élnénk.

Nézze meg a sikertörténeteinket: ezek tanúsítják, milyen sokat léphetünk előre, amikor együtt dolgozunk, együtt alkotunk, és együtt lépünk előre, mert Mi együtt nem ismerünk lehetetlent. A „Mi” energiájának tavalyi legnagyobb sikere Magyarországon Európa legnagyobb tetőn elhelyezett napelemparkjának megépítése volt az E.ON és az Audi közös erőfeszítésének eredményeként.  Szintén a „Mi” energiájának sikere, hogy az E.ON és az ALDI áruházlánc közötti együttműködésnek is köszönhetően pedig jelenleg is rohamosan nő az elérhető elektromos töltőpontok száma, az elmúlt év végén már a századik töltőt is átadtuk. A legmenőbb töltőkön, pl. az E.ON töltőin már mobilapp segítségével lehet tölteni, amin a felhasználók akár csetelhetnek is egymással. Az egyik legújabb, Magyarországon úttörőnek számító E.ON-os digitális megoldás pedig a társasházak számára jelent új lehetőséget az elektromos autók töltésére.