E.ON Drive Booster: A használatra kész gyorstöltő-rendszer

Wolfsburg, 2040. június

Amit itt látnak, az nem más, mint az első E.ON Drive Booster” – jelentette ki Verena Barens professzor a hallgatóinak, miközben ezen a szép nyári napon végigvezette őket a VW város mobilitási múzeumának kiállításán.

2020-ban – jó két évtizeddel ezelőtt – ez egy fontos mérföldkő volt az elektromos mobilitás németországi áttörésének folyamatában. Legszívesebben WE-Boosternek nevezem, mert annyira szép példája annak, hogy micsoda lehetőségek válhatnak valóra, ha különböző iparágakat képviselő csapatok összefognak és együtt valami újat hoznak létre.” A fiatalok a gyorstöltő-állomás köré gyűltek és érdeklődve vizsgálgatták. Azt már tudták, hogy az általuk belélegzett tiszta levegő nem valami magától értődő és létező dolog, hogy azoknak köszönhetik, akik még messze nem láthatták az eredményeket de mégis meggyőződésük volt, hogy helyesen cselekszenek, amikor együttesen keresnek és találnak végül intelligens és fenntartható megoldásokat.

 
 
 

Ugye kíváncsiak, hogy hogyan is kezdődött az E.ON Drive Booster sztori?

Bizonyára Önök is szeretnének otthonra, vagy valahol a közelben egy gyorstöltő-állomást. Vagy bár szeretnének elektromos autót vásárolni, de végül letesznek róla, mert a nyilvános ultragyors töltőállomások hálózata még meglehetősen fejletlen. Ha így gondolkodnak, akkor ezzel nincsenek egyedül. Éppen ezért kezdte meg a VW csoport alkatrészgyártó üzletága egy rugalmas ultragyors töltőállomás első prototípusának kifejlesztését, amelyet aztán 2018-ban be is mutatott az E.ON-nak. Ezt követően az E.ON  és a VW lépésről lépésre, mégis rendkívül gyorsan, nem egészen egy év alatt ki is fejlesztette a piaci modellt. A hardver a Volkswagen újítása, míg az E.ON a töltőállomások értékesítésének, üzemeltetésének és szervizelésének feladatait vállalta az energetika terén felhalmozott széles körű tapasztalataira támaszkodva.

Telepítés, csatlakoztatás és konfigurálás az interneten keresztül

Az új ultragyors, könnyen telepíthető töltőállomás számos problémára nyújt megoldást egyszerre: mobil, tehát körülbelül olyan könnyen üzembe állítható, mint egy hűtőszekrény, méghozzá szinte bárhol, mindenféle összetett kivitelezési munkák és költséges hálózati csatlakoztatások nélkül. A feltételek szintúgy rendkívül kedvezőek, tekintve, hogy a töltőállomás állami támogatásban részesül és aki vásárol egyet, az akár 40%-os kedvezményt is kap. Integrált intelligens akkumulátorpufferja normál háztartási csatlakozásról tölthető. Rendkívül rugalmasan használható: az akár 150 kW kimenő teljesítményű mobil töltőállomás különösen érdekes lehet közösségek, benzinkutak és szervizállomások, kis- és nagykereskedelmi egységek, valamint logisztikai központok részére. Ráadásul az E.ON Boosterének feltöltését kizárólag zöldenergiával végezzük. Maga a koncepció annyira zseniális, hogy az elektromosautó-tulajdonosok nem is értik, hogy ez miért nem jutott valakinek már korábban az eszébe.

Az E.ON Drive Booster először az esseni E-world vásáron, az európai energetikai ipar és elektromos mobilitás szereplőinek találkozóhelyén mutatkozott be 2020. februárjában. A világ első, azonnal használatra kész gyorstöltőjére adott pozitív reakciók nyomán Kínától az Egyesült Államokig mindenhol születtek beszámolók. Eckhard Lehmann, (Global Head of Infrastructure and Operation) és munkatársa Jonas Bohlender, (Go-To-Market Manager E.ON Drive) a kiállítás mindhárom napján fáradhatatlanul mutatta be újra és újra a koncepciót és válaszolt az ügyfelek kérdéseire. Eckhard Lehmann különösen arra volt büszke, hogy az E.ON elsajátította az új innovációk fejlesztésének különböző csapatokra és vállalatokra kiterjedő menedzselésének képességét: „Újszerű folyamat volt, tanulással járt, de együttesen sikerült a piacra vinnünk egy végponttól végpontig terjedő energetikai megoldást.” Jonas Bohlender hozzátette: „Hiszünk benne, hogy rugalmas gyorstöltő-állomások telepítésével jelentős mértékben fel tudjuk gyorsítani a mobilitási fordulatot. Amit teszünk, annak mélyreható hatása van.

 
 
 
 
 
 

Két vállalat – egy nyelv

És nem csupán a gyors töltőállomás tekinthető kivételesnek. Az egész koncepció nem lehetett volna ennyire sikeres, ha a két vállalat nem tudott volna ilyen nyitott és célorientált módon, partnerként együttműködni. A menedzsment és az igazgatóság is komoly támogatást nyújtott. „Számomra a siker titka a csapat. A Volkswagen és az E.ON számára a külön csapatok fogalma nem létezik. Mindannyian együtt dolgozunk és egy holisztikus termék-szolgáltatás megoldást hozunk létre az elektromobilitás terén” árulta el Christian Kollesch (Business Development & Partnership Lead), a stratégiai partnerséget az E.ON részéről vezető szakember. Majd hozzátette: „A vásár hangulata felejthetetlen volt: Az ügyfeleket az az intuitív felismerés motiválta, hogy az végül az E.ON Drive Booster fogja felgyorsítani az e-mobilitás általános elterjedését. Az ügyfelek felcsillanó tekintetében látott öröm a munkánk minden nehézségéért kárpótlást nyújtott számunkra, azaz az E.ON/VW csapat tagjai számára, és komoly további lendületet adott nekünk.

Az együttműködés nélkül nem biztos, hogy ilyen gyorsan a piacra kerülhetett volna a mobil töltőállomás. Végül is a fix gyorstöltő-állomások telepítése horribilis költségekkel jár a szükséges hálózati csatlakoztatási és egyéb kivitelezési munkák miatt. Ráadásul egyes elektromosautó-gyártók kizárólag a saját modelljeik töltésére alkalmas töltőállomásokat telepítenek. Az E-world kiállításon, ahol egymás mellett állt az E.ON Drive Booster és a VW E-car ID.3 modellje, az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés az volt, hogy a töltővel kizárólag Volkswagen autók tölthetők-e.

 
 
 

„Az ügyfelek felcsillanó tekintetében látott öröm a munkánk minden nehézségéért kárpótlást nyújtott számunkra, azaz az E.ON/VW csapat tagjai számára, és komoly további lendületet adott nekünk.”

 
 
 

Ön is csatlakozna a változást az E.ON Drive Booster segítségével előidézők csapatához, szeretne mobil telefonjával egyszerűen, szuper gyorsan tölteni?

 
 
 
 
 
 

Egy mindenkinek

Az E.ON számára rendkívül fontos, hogy a Boostert mindenki használhassa. A mobil töltőállomások infrastruktúrája, amelyet mindkét partner szeretne Európa egészére kiterjedően bővíteni, immár nem csupán egy szűk körnek szóló, hanem mindenki számára elérhető ajánlat lesz. Bár látszatra csupán egy doboz két töltőkábellel és két képernyővel, valójában minden elektromosautó-használót egyesít és sikerrel veszi fel a harcot a hatótávolsággal kapcsolatos általános aggályokkal szemben. Mind a Volkswagen, mind pedig az E.On tudta, hogy együtt sokkal többre képesek. A nagyteljesítményű töltés terén szükséges áttöréshez mindkét iparág vezető képviselőinek együttműködésére volt szükség.

Tomas Schmall, a Volkswagen csoport alkatrészüzletág vezetőségének tagja nagyon szépen összefoglalta mindezt egy tárgyalássorozat alkalmával: „Az a feladatunk, hogy különféle töltési opciókat hozzunk létre és hogy szorosan együttműködjünk, mert az új technológiára való átállás rendkívül sokféle együttműködési modellt hoz magával.” A mobil töltőállomással ez a jövőkép valósággá vált.

 
 
 

Töltő infrastruktúra mindenki részére, szinte mindenhol

Az E.ON Drive Boostert a 2020. őszén induló pilot projekt során tesztelő első ügyfelek éppen ilyen lelkesen támogatják az energetikai átállás előrehaladását. Közéjük tartozik Sebastian Genschow, egy Ekaros nevű berlini startup vezetője és az e-mobilitási iparág szakértője. „Az a piac, amelyet mi ki akarunk szolgálni, még nem is létezik. A fejlődés élén haladunk, így az E.ON együttműködő partnerének tekintjük magunkat” – mondja. A mérnök a taxiipar villamosításának nagyra törő célját tűzte maga elé, de először egy olyan alkalmazást akar használni, amelynek segítségével megoldható a járművek könnyű és gazdaságos töltésének problémája. Saját gépjárműflottát működtet és egy univerzális eszközt, egy e-taxikhoz létrehozott operációs rendszert kínál annak bemutatására, hogy működik a rendszer. „Minden e-taxis számára lehetővé kell tenni, hogy bármely más taxitársaságnál könnyedén és egységes áron tölthesse fel járművét” – mondja Grenschow.

Minden egyes E.ON Drive Booster fontos alkotóelem lesz egy olyan, fenntartható energiarendszerben, amelynek segítségével az ég idővel kékebb, a világ pedig tisztább és zöldebb lehet. És ami a legjobb, továbbra is biztosíthatjuk, hogy az általunk végrehajtott változtatás számítson; mégpedig azáltal, hogy egyike lehetünk azoknak a változást hozó embereknek, akik hozzájárulnak az első ultragyors töltőállomás üzembe állításához 2021 elején.